7 kwi 2019, o 17:22
With the 32nd pick in 2019 NFL Draft New England Patriots select A.J Brown WR, Ole Miss
We FA drużynę opuściło kilku istotnych wolnych agentów, co zrodziło potrzebę uzupełnienia braków na niektórych pozycjach. Nie od dziś wiadomo,że BB nie szasta kasą na lewo i prawo, a jego koncepcja budowania drużyny często we FA powoduje, iż niejeden fan roni łzy z powodu odejścia kluczowych zawodników. Zgodnie z tą zasadą klub opuścił TRey Flowers ( DE ) oraz Trenton Brown ( OL ), którzy niewątpliwie stanowili o sile swoich formacji. Dodatkowo z Nową Anglią pożegnał się Cordarelle Patterson, Danny Shelton, Malcolm Brown, LaAdrian Waddle oraz Adrian Clayborn. Prawdziwą bombą była jednak informacja, iż Rob Gronkowski po 9 latach spędzonych na boiskach NFL odchodzi na emeryturę.Zważywszy na fakt, że non stop borykał się z kontuzjami decyzję tą należy uszanować i zrozumieć.
Jak już wspomniałem luk w składzie jest sporo, a do najbardziej newralgicznych potrzeb należy uzupełnienie pozycji DL,DE,S,TE,WR,OL ( kolejność czysto przypadkowa ).
Zacznijmy od ofensywy, gdzie na chwilę obecną TB12 został pozbawiony swojej najmocniejszej broni, czyli Gronka, który nie tylko świetnie łapał podania, ale i znakomicie blokował dostęp do swego QB. Ten draft obfituje w utalentowanych graczy na pozycji TE, a na czoło wysuwają się Fant,Hockenson oraz Irv Smith. Gdyby któryś z dwóch Panów z Uniwersytetu Iowa dotrwał do picku 32 byłby na pewno brany pod uwagę. Z całym szacunkiem do Smitha, ale nie jest to dla mnie materiał na wybór w I rundzie draftu. W dalszych rundach interesująco wygląda kilku zawodników na tej pozycji i na pewno w dalszej części naszej zabawy, któryś z nich dołączy do składu Patriots.
Na pozycji WR również jest ogromny deficyt. Jedynym zaufanym człowiekiem do łapania piłek pozostaje Edelman. W klubie zatrzymano Dorsetta, który pod nieobecność Hogana i Pattersona na pewno dostanie swoje szanse. Na razie nie wiadomo jak zakończy się sytuacja Gordona, który do momenty kolejnego zawieszenie grał naprawde wybornie. Z Gordonem, czy bez klub potrzebuje solidnego wzmocnienia na tej pozycji, a tegoroczny draft oferuje naprawdę cała paletę solidnych WRs.
O-line Patriots została mocno uszczuplona, a nie jest tajemnicą, że szczególnie w fazie playoffs grała wybornie. Szkielet tejże formacji został zachowany, zaś na pozycji LT Isiah Wynn ( ogromny talent,który niestety pauzował z powodu kontuzji przez cały sezon ) ma zastąpić wspomnianego już Browna. Odejście rezerwowego Waddle’a spowodowało, ze należy pomyśleć o zapleczu O-line. Sa to jednak jak dla mnie potrzeby na kolejne dni draftu ( zważywszy na fakt, że Scarnechia ma naprawdę dobra rękę do ofensywnych liniowych wybieranych w dalszych rundach ), a koledzy managerowie z innych ekip skutecznie wyczyścili topowych prospectów.
Analizując formacje defensywne po raz pierwszy od wielu lat jestem spokojny o nasze secondary, które w dużej mierze przyczyniło się do sukcesu. Gilmore oraz J.C. Jackson to z pewnością jeden z lepszych duetów na pozycji CB, który może stanowić o przyszłości Pats. Dodatkowo hybrydowy Jason McCourty( grywający jako CB, jak i Safety ), jego brat bliźniak Devin oraz Patrick Chunk i Duron Harmon stanowili o sile secondary. Wydaje się, ze ten zestaw również i w tym sezonie będzie często gościł na boisku. Jednak patrząc perspektywicznie, szczególnie pozycja safety wymaga świeżej krwi. Nie wiadomo, czy to nie ostatni sezon DMaca, a i Patrick Chung do najmłodszych nie należy. Zważywszy na fakt, że Pats mnóstwo snapów grają z 3 safety na boisku, aż prosi się, by w tym roku dokoptować kogoś do tej formacji.
Dochodząc powoli do całego Front Seven muszę powiedzieć, że GM-owie totalnie popsuli mi plany swoimi wyborami. Jakkolwiek pozycja LB nie była w ogóle brana przeze mnie pod uwagę, a już na pewno nie z pickiem 32, tak liczyłem po cichu, ze którys z panow: Tillery, Simmons, czy Lawrence dotrwa do mego picku. Ale na tym polega piękno naszej zabawy, że trzeba modyfikować swoje plany.
Nie miałem w ogóle tego w planach,ale stojąc wobec takiej sytuacji jaką zastałem pod koniec I rundy draftu – zdecydowałem się na wybór WR, a konkretnie A.J Browna.
To zawodnik, który oczywiście nie jest bez wad, ale dobrze ustawiony i pokierowany może naprawdę nam pomóc. Głownie grający jako slot receiver, ale potrafi dobrze biegać ścieżki, co pozwalało mu często odnaleźć się jako receiver operujący po zewnetrznej stronie boiska.Nie jest może mega atletą, jak jego kolega z drużyne Ole Miss ( DK Metcalf), ale to co przykuło moją uwage, to przede wszystkim bieg Browna z piłką po jej złapaniu. Robi to naprawdę w imponujący sposób. Szybka adaptacja AJ w druzynie z Nowej Anglii pozwoli z pewnością odetchnąć Edelmanowi, by ten w jednym kawalku dotrwał do emerytury.
Arizona Cardinals are on the clock.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.