Teraz jest 13 sie 2025, o 20:14

New York Giants

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

kepic

• Ulubiona drużyna: NY Giants

Re: New York Giants

Post12 wrz 2015, o 18:17

Eli wchodził w ostatni rok kontraktu 2010-2016:

Contract: 6 yr(s) / $97,500,000, Signing Bonus $13,000,000, Average Salary$16,250,000, Guaranteed:$35,000,000

Aktualnie to wygląda tak:

Contract: 4 yr(s) / $84,000,000, Signing Bonus $31,000,000, Average Salary$21,000,000, Guaranteed:$65,000,000, Free Agent:2020 / UFA
The Catch
Obrazek

charlie

Post13 wrz 2015, o 05:16

Dodam tylko do tego co napisał kepic, że technicznie nowa umowa to przedłużenie starej, dlatego chociaż podpisana jest na 4 lata to obowiązuje do końca sezonu 2019.

Na dzisiaj znane są tylko podstawowe cyfry, a szczegóły myślę, że poznamy w poniedziałek. Liczby są jednka bardzo podobne do tych w nowych kontraktach Big Bena i Riversa, i pewnie tak samo pierwsze lata są mocniej "obładowane" po to, aby ewentualne wcześniejsze rozstanie nie prześladowało drużyny aż do 2019.

Ciekawostką jest zawarta w nowym dealu dość rzadko stosowana w nfl klauzula no-trade. Jak łatwo się domyślić daje ona Ilajowi pravo veta, gdyby np. w 2018 Giants chcieli go spakować i wysłać do jakiegoś Jacksonville...

page

• Ulubiona drużyna: New England Patriots

Post13 wrz 2015, o 07:32

Żaden ze mnie znawca, ale Eli jest zbyt cenny dla NYG (mówię o sensie pozasportowym), żeby się go pozbyli na ostatni rok czy dwa grania. Knicks zrobili to kiedyś z Ewingiem i było to bardzo, bardzo dziwne. Giants są mądrzejsi od tej drużyny i chyba na to by nie pozwolili.
No, ale teraz nie ma nawet pola dp spekulacji 8-)

kepic

Post14 wrz 2015, o 04:45

Muszę się przyznać że nie spodziewałem się że D "zorganizuje" nam 17 punktów i będziemy tak długo w grze. Im dłużej trwał mecz tym lepiej wyglądała OL a wraz z nią cała ofensywa i miałem nadzieję na zwycięstwo. Na koniec niestety wyszło jak wyszło. Prześpię się i przemyślę sprawę to coś skrobnę.

P.S. Trzeba było biec ten 3&G przynajmniej by zeżarło 40 s.
The Catch
Obrazek

charlie

Post14 wrz 2015, o 05:35

Sceneria.
Giants prowadzą 3 punktami, mają piłkę kilka jardów przed end zone Cowboys, trzecia próba, 100 sekund do końca, Dallas bez timeoutów.

3 myśli.
1/ Tak to była fatalna decyzja, rzucać zamiast biegać.
2/ Eli zachował się jak rookie - zamiast przyjąć sack wyrzucił piłkę za boisko.

I Coughlin, i Manning wzięli na siebie po meczu pełną winę.

3/ Nie byłoby żadnego dramatu, gdyby sędziowie nie wymyślili sobie pass intereference DRC na Bryancie.

kepic

Post16 wrz 2015, o 09:18

No to teraz na spokojnie:

Na wstępie dwie "oczywiste oczywistości":

Większość przegraną sprowadza (i się nie myli) do dwóch akcji: mocno wątpliwego pass interference DRC oraz 3&G na koniec IV kwarty. Gdyby nie to, to raczej było by ok. Koniec tematów oczywistych i "przyjemnych".

Chciałbym zauważyć również że:
- pomimo że OL w takim składzie występowała po raz pierwszy (nowe twarze, nowe pozycje) i wraz z upływem czasu wyglądało to coraz lepiej. (Richburg ma zadatki na niezłego centra) Flowers jako rookie musi się jeszcze dużo nauczyć ale wykazał się dojrzałością w sytuacji stykowej z Mincey'em i jestem dobrej myśli.
- to nas prowadzi do gry biegowej. Tu oczekiwałbym poprawy która mam nadzieję przyjdzie wraz z poprawą gry OL. Pozytywnym znakiem jest to że każdy z RB ma inne umiejętności z których mona będzie korzystać (Vereen zdobył najwięcej pass yards z całej drużyny).
- Pomimo jak na razie przyzwoitej gry OL brakuje "jakości" w korpusie WR. Widać brak Cruza oraz kłopoty zdrowotne Randla, Parker też upuścił dwa istotne podania. Podobała mi się za to gra TE i oczekiwałbym że będą to w przyszłości wykorzystywać.
-Niestety nie istniał pass rush. Romo miał całe dni na podanie. Koniecznie do poprawy.
-Collins i Unga mieli swoje wzloty i upadki, ogólnie widzę potencjał. Collins parę razy walnął mocno i nie oddawał big plays, choć niestety zgapił się przy podaniu do Wittena na 1 yard TD. Unga zaś ustawiony był na kluczowej pozycji MLB i odpowiadał za defensive play calling (co szło mu przyzwoicie). Choć zanotował najwięcej w zespole (12) tackles, Romo "testował" go co rusz rzucając do zawodników których krył i tu musi być lepiej bo trafiło w ich ręce aż 81% podań, w tym to ustalające wynik do Wittena. Mimo to mam cichutką nadzieję że dochowamy się nowego Pirce'a. Reasumując: obaj na pewno potrzebują doświadczenia ale myślę że będzie z nich pożytek.

Pomimo przegranej mogę być "ostrożnym optymistą"
The Catch
Obrazek

charlie

Post17 wrz 2015, o 19:01

Kimberly Jones (reporterka NFL Network, pisząca również dla nfl.com):
NFL acknowledged to NYG that in Sunday loss, officials blew 2 calls in end zone: DRC didn't commit PI & Daniel Fells was held on last pass.

kepic

Post18 wrz 2015, o 08:37

charlie napisał(a):Kimberly Jones (reporterka NFL Network, pisząca również dla nfl.com):
NFL acknowledged to NYG that in Sunday loss, officials blew 2 calls in end zone: DRC didn't commit PI & Daniel Fells was held on last pass.

Co do trzymania Fells'a to sędziowie na żywo potraktowali je jako PI właśnie którego nie odgwizdali jako że nie było podania w jego stronę.

Cóż przyznanie się do wtopy nic nie zmienia i zwycięstwa nam nie oddadzą.
The Catch
Obrazek

charlie

Post20 wrz 2015, o 06:55

Okazuje się, że sympatykiem Giants jest również autor najpopularniejszej (dziś) sagi na świecie:

Obrazek

https://twitter.com/GRRMspeaking/status/645343590764249089

charlie

Post6 paź 2015, o 20:01

Wiosną fani klubów NFL zwykle wierzą, że w kolejnym sezonie ich klub będzie (jeszcze) lepszy. Wierzą ponieważ myślą, że to co działo do tej pory nadal będzie działać świetnie, a Front Office drużyn, którym dopingują zwykle skupia się na tym by poprawić to, co rok wcześniej w zespole funkcjonowało źle.

Popatrzmy więc na pierwszą ćwiartkę sezonu Giants poprzez pryzmat tego, co jest lepsze niż rok temu, co gorsze, a co na podobnym poziomie.

+ run defense
Ten plus nie może być mniejszy. Obrona przeciwko biegowi jest najmilszą niespodzianką dotychczasowego sezonu nowojorczyków. W zapowiedzi pisałem, że niemal każdy nowy gracz sprowadzony we free agency i drafcie miał poprawić grę dołem, czy to w ataku, czy w obronie. Mała próbka (4 mecze) ale można zaryzykować stwierdzenie że w defensywie się udało. W 2014 tylko Browns i Titans pozwalali zdobywać rywalom więcej jardów po ziemi. W 2015 Giants są jedynym zespołem w NFL, który oddaje mniej niż 70 jardów na mecz. Karlos Williams z Bills w pierwszych 3 meczach sezonu zdobywał średnio niecałe 8 jardów na bieg, Giants pozwolili mu wybiegać 40 jardów w 18 próbach.

+ secondary
Wciąż uważam że Prince i DRC to najleppszy duet cornerbacków w lidze. Landon Collins popełnia od czasu do czasu rookie mistakes ale pokazuje potencjał, który pozwala wierzyć, że kiedyś będzie czołowym SS w nfl a Brandon Meriweather nie rzuca się specjalnie w oczy, co w jego przypadku akurat jest zaletą. NYG wciąż tracą sporo jardów górą, mniejsza jednak w tym "zasługa" DBs większa zaś...

- pass-rushu a raczej jego braku...
Rok temu GMen skończyli sezon na 4. miejscu pod względem liczby sacków. Statystyka trochę myląca bo ponabijali ich sobie w końcówce przeciwko kiepskim przeciwnikom. W tym jak dotąd mają całe 5, co z trzema innymi zespołami daje im 28 miejsce. Dlaczego tak? Brak JPP - z pewnością. Przedłużające się problemy z mięśniami uda Roberta Ayersa - tak. DaMonster balansujący niebezpiecznie blisko granicy bustu - zapewne. Efekt jest taki, że rozgrywający rywali mają po 5-6 sekund na znalezienie receivera. Tyle czasu byłoby zabójcze dla każdej secondary.

Jeżeli Giants znajdą sposób by regularnie dostawać się do QB rywali ta defensywa ma potecjał by być jedną z 10 najlepszych w nfl.

- passing offense
To miała być siła całej drużyny - jak dotąd - nie jest. Eli gra gorzej niż przed rokiem (co nie do końca widać w liczbach - 7tds/1pick/96.4 passer rating) a Ben McAdoo stara się go zamienić w Alexa Smitha. Nie pomagają mu skrzydłowi - ich 11 dropsików jest drugą najwyższą liczbą w nfl (więcej mają tylko Texans). Na boisko wciąż nie wrócił Victor Cruz, połączenie Ilaja do Odella nie wygląda tak spektakularnie jak w 2014, i GMen nie potrafią za bardzo wykorzystać tego że OBJ jest wciąż podwajany, czy nawet potrajany.

+ offensive line
budziła największe obawy przed sezonem (już niemal tradycyjnie od kilku lat). W pierwszych 4 meczach spisywała się całkiem sprawnie mimo że wciąż gra bez Willa Beattiego a Ereck Flowers ma chroniczne problemy z kostką. Pass-protection jest zacne, choć znacząco pomaga im Eli, który pozbywa się piłki super szybko (w meczu z Bills robił to przeciętnie w 1.8 sekundy co jest chyba jakimś rekordem świata). Gorzej wygląda robienie ścieżek dla RBs, szczególnie gdy na boisku nie ma Flowersa.

+ running game
Malutki plus, bo wygląda to trochę lepiej niż w 2014 - wciąż jest jednak sporo miejsca na poprawę.

- playcalling
O tym że nasz koordynator ofensywy stara się zamienić Manninga w Alexa Smith już wspominałem. Ben McAdoo jest przerażony tym, że bad Eli może wychylić swój paskudny łeb i zwykle przygotowuje ultrakonserwatywny plan gry. Nie wygląda to najgorzej dopóki wynik kręci się koło remisu czy prowadzenia jednym posiadaniem. Jak tylko Giants wychodzą na komfortowe prowadzenie (a są drużyną, która miała dwucyfrową liczbę punktów przewagi w 4.kwarcie każdego meczu) ofensywa przechodzi w protect-the-lead-mode, co w 2 przypadkach zakończyło się fatalnie.

+ NFC East
Wystarczy powiedzieć, że Redskins są na dziś postrzegani jako druga najlepsza drużyna w dywizji. Cowboys doświadczają małej próbki tego, z czym Giants mieli do czynienia przez ostatnie 2 lata a jak wyglądają Eagles każdy widzi. Mam wrażenie (a może obawę) że Philly się w końcu przebudzi i zacznie grać lepiej - trzeba mieć tylko nadzieję, że będzie już za późno.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL