30 mar 2018, o 14:42
Widze, ze tempo przyspieszylo I zgralo sie pieknie z moja praca. Wczoraj sprawozdanie poszlo na gielde, wiec dzis moge poswiecic czas przy porannej kawie na sprawy wazniejsze.
Krotki rzut oka na moje wypociny z zeszlego roku:
- Wybralem C.Daviesa WR, ktory w rzeczywistosci zgarniety zostal duzo duzo wczesniej. Humphrey, ktory ostatecznie trafil do Charm City gral genialnie, wiec brawa za ten wybor.
- Pisalem o tym , ze obrona zapowiada sie swietnie, jesli tylko ktos doklei D.Peesowi jaja. Coz, nikt ich nie dokleil. Obrona grala chaotycznie; potrafila stlamsic przeciwnikow I wygrac 3 spotkania bez oddania przeciwnikowi chocby punktu. Potrafila tez zagrac mecz jak z Jaguars I pozwolic wrzucic sobie 40+. Przede wszystkim nie potrafila zatrzymac przeciwikow, gdy bylo to absolutnie konieczne do zakonczenia spotkania – vide porazki z Bears, Steelers czy gwozd do trumny od kolegow z Cincy. Na szczescie Pees jest juz poza Baltimore, a jego nastepca zapowiada agresje, agresje I jeszcze raz agresje.
- Wspomnialem takze, ze Ravens wychodza z piekielka malego cap space. Kolejne kontuzje, restrukturyzacje kontraktow I bum, znow jestesmy w tym samym miejscu. Po wykonaniu solidnych ruchow w tym preseason, obecnie mamy ok. $10M wolnych srodkow. Odliczajac te potrzebne dla rookies, practice squad I inne dodatki, realnie patrzymy na jakies 3M. Przedluzenie umowy z Mosley’em moze stworzyc kolejne 5-6M jesli beda potrzebne. Jesli nie bedzie na co sensownie wydac tych pieniedzy, CJ nowa umowe podpisze pewnie w przyszlym roku.
Przejdzmy do wyboru. Ravens znow wisza w srodku stawki. 16 miejsce jest bardzo niewdzieczne, bo z jednej strony topowe talent juz najczesciej wybrane. Z drugiej strony cala grupa graczy, ktora moze zostac wybrana w kazdym momencie miedzy tym wyborem a nawet druga runda I wzbudzic przy tym mieszane uczucia. Trade down? Latwiej powiedziec niz zrobic, bo kto realnie bedzie chcial isc w gore na 16 miejsce w draftcie, gdzie wszyscy sa zgodni jak duzo swietnych graczy bedzie do znalezienia w nizszych rundach? Wszystkie druzyny poszukujace na gwalt Qb sa przed Krukami, wiec realnie nie widze nikogo, kto chchialby nam sprezentowac dodatkowe picki.
Jakie sa moje preferencje odnosnie tego draftu? Przede wszystkim uwazam, ze to zly timing. Ozzie Newsome odchodzi po sezonie I jego miejsce za rok zajmie nowy GM Eric DeCosta. Co wiecej, jesli Kruki zalicza kolejny sredni sezon, to z posada zegna sie Harbaugh. Nie wierze wiec, ze Ozzie w swym labedzim spiewie wybierze nowego Qb dla nowego trenera, ktorego za rok wybierze nowy GM. Co gdyby Ravens wybrali nowego Qb? Za rok obcinaja po 1 czerwca Flacco na czym oszczedzaja 18M. Ciezko wykorzystac je na solidnych graczy po 1 czerwca, zrollowane na kolejny rok dalyby amunicje na zakontraktowanie pomocy w postaci bardzo dobrych WR/TE. Dokladnie jak to zrobilo Philly. Wizja ciekawa, ale jak wspomnialem – malo realna, ale za rok czy dwa juz konieczna. Przez lata bronilem Flacco, ale juz nie mam sily. Zmiany koordynatorow, WR- zebrani przed emerytura lub w nizszych rundach, kotnuzje TE – ok wszystko to mu nie pomoglo, ale ten koles jest po prostu apatyczny I popelnia naprawde bledy, ktore bylyby szokujace nawet dla mlodego Qb. Dwa przyklady, ktore nie moga wyjsc mi z glowy – spotkanie ze Steelers. Ravens maja minute z okladem by odzyskac prowazenie, ktore obrona znow oddala przeciwnikom. Co robi Flacco w tym absolutnie komicznym 2min drill? Nie ma komu podac, zbliza sie rusher, wiec kladzie sie na ziemi. A zegar tyka, tyka, tyka. Pewnie dostal za to ochrzan, bo w ostatnim spotkaniu z Bengals sytuacja odwrotna. Na zegarze bodajze 1:40min. Ravens na prowadzeniu I maja pilke. Flacco znow nie ma komu podac, wiec zamiast polozyc sie na ziemii I zabrac 40s, rzuca ja na aut, a ja kurwie pod niebiosa przed TV.Pogodzilem sie juz z tym, ze Flacco, ktory poprowadzil Baltimore po pierscien juz nie wroci. Dodawanie mu nowych WR/TE to montowanie sportowego spojlera na aucie, ktore ma zatarty silnik.
Co realnie moze sie wydarzyc? Ja osobiscie licze, ze z powodu dzikiej pogoni za zgraja QB, do 16-tki moze spasc ktos z trojk: Ward, D.James czy Minkah. Kazdego z nich przyjalbym z ogromnym usmiechem. J.Smith gral w zeszlym roku fenomenalnie, ale jak zwykle nie skonczyl go z powodow zdrowotnych. Jego przyszyloroczny cap hit na poziomie 16M jest kosmiczny I jesli Ravens beda miec okazje zlapac swietnego CB by sparowac go z Humphrey’em I innymi mlodymi kotami, to bedzie to swietne rozwiazanie. Obcinajac kontrakt Smitha I innego weterana na Cb – Carra, tworzy sie 14M, ktore mozna solidnie zainwestowac. Moim osobistym faworytem jest jednak D.James. Przede wszystkim z uwagi na jego osobowosc. Jednym z glownych powodow upadku Ravens po Super Bowl bylo znikniecie z szatni Lewisa I Reeda – samcow alfa, ktorzy nadawali mentalny ton calej ekipie. Polozenie tego ciezaru na mlodym Mosley’u I flegmatycznym Flacco nie zdalo egzaminu. James moglby stac sie generalem tej szatni, zwlaszcza gdy zniknie z niej takze Sizzle. Dodatkowo moznaby obciac Weedla I oszczedzic 6M. Win, win, win.
Przerozne mocki najczesciej wieszcza, ze Ravens wybiora Ridley’a z Alabamy. Nie jestem fanem tego wyboru. Po pierwsze primo, draftowanie WRow w ostatnich latach to absolutna katastrofa. Rok temu bylem strasznie nakrecony na owczesny rocznik I jak na razie wyszla z niego wielka klapa. Po drugie primo, Ravens absolutnie nie potrafia dratowac WR-ow. Jest to problem, ktory ciagnie sie za nimi od lat I wynika chyba przede wszystkim z brakow wsrod scoutow. Ja mam swoich tegorocznych faworytow wsrod WR I mam nadzieje, ze ktoregos zastane na tablicy w 2 rundzie. Scouci Ravens potrafia znalezc swietnych OL, DL czy LB, ale dobrego WR-a nie znajda za nic. Inne mocki sugeruja, ze powinnismy wzmocnic OL. Zgadzam sie w pelni, ale nie z 16 numerem. O ile draftowanie WR-ow to dla scoutow Ravens czarna magia, o tyle znalezienie swietnego OL w nizszych rundach nei stanowi problemu. Patrzac na ostatnie lata I odloty z druzyny to wyglada to naprawde imponujaco: Osemele – zgarnia najwyzszy kontrakt dla guarda, Wagner – zgarnia najwyzszy kontrakt dla RT, w tym roku Jensen – najwyszy kontrakt dla C. OL Ravens ma sie dobrze. W ubieglym roku wybrali dwoch ciekawych graczy, znalezli Skure, ktorych chyba wskoczy na C. Hurst w koncu zaczal grac solidnie, gdy przeusneli go na G. Wracaja zdrowi Yanda i A. Lewis.
Ok, koniec przynudzania. With the 16th pick of 2018 NFL24.pl Mock Draft the Batlimore Ravens select... Tremaine Edmunds, ILB, Virginia Tech.
Dlaczego Edmunds? Bo to to jedyny w moich oczach topowy talent, ktory wciaz zostal na tablicy. BPA w najczystszej postaci. Nie lubie podpierac sie ekspertami, bo mam poczucie, ze robia swietna kase za piekne teoreryzowanie, nie majac absolutnie zadnej odpowedzialnosci za slowa. Wielu z nich ma jednak Edmunda jak top 5 pod wzgledem talentu. Dziwie, sie ze spadl u nas az do 16-tki a przed nim poszli Guice, Landry czy Vander Esch. Chlopak ma ledwie 19 lat I absolutnie genialne warunki fizyczne. Swietnie wyglada jego polaczenie z Mosley’em, ktory wciaz cierpi nie majac u boku Z.Orra. W ubieglym roku zmuszony zostal do czestego krycia TE, co wygladalo bardzo zle. Przeciwnicy wykorzystywali to do bolu. Edmunds jest piekielnie szybki, wysoki, doda pewnie sporo masy miesniowej. Bez problem poradzi sobie i kryjac TE, goniac runnera czy blitzujac Qb. Wzmocnienie obrony nie jest absolutnie czyms, czego Ravens potrzebuja I zadni punktow kibice przyjeliby to pewnie srednio. Mosley dostanie nowy kontrakt, ktory zatrzyma go w Baltimore na reszte kariery. Za 5 lat Mosley bedzie mial 31 lat. U jego boku bedzie ledwie 24 letni Edmuns wciaz w pelni swych fizycznych mozliwosci. Tak jak pisalem, zly timing dla Ravens by wykonac trzesienie ziemi. Ono nadejdzie za rok lub dwa. Duzo lepiej jednak budowac ofensywe oparta na mlodym Qb, gdy ma on swiadomosc, ze ma obrone, ktora da mu wiele szans na wykazanie sie.