Teraz jest 13 sie 2025, o 23:50

Sezon 2015/2016

Coś dla fanów futbolu akademickiego
  • Autor
  • Wiadomość

KKAN

• Ulubiona drużyna: All football teams

Sezon 2015/2016

Post26 sie 2015, o 14:02

Nie uważam się za speca w sprawach footballu w collegu ale do rozpoczęcia sezonu tydzień a tu jeszcze ani jednego posta :shock: .

Terminarz dawno już znany, jak zwykle z kilkunastoma hitowymi pojedynkami (przykładowo Baylor vs TCU 27 listopada). Mieliśmy trochę „transferów” (np. Everett Golson z ND do Seminoles), parę powrotów (Jim Harbaugh w Michigan), małe zmiany w przepisach (np. 8 sędzia tzw. center judge), niektórzy zdążyli już narobić zamieszania (dajmy na to coacha Sarkisiana z USC ostatnio), a AP ogłosiło przedsezonowy ranking (Ohio jakże innaczej 1, za to Oregon już 7) i tradycyjnie przed pierwszym gwizdkiem mamy typy do grania w play-off (chyba po ostatnim sezonie każdy się zgodzi że to bardzo udany pomysł), do mistrzostwa i kandydatów do nagrody Heismana, jednym zdaniem - umarł król (odszedł do nieba NFL ;)) - niech żyje król. Czekam na wasze pierwsze opinie nt. zbliżającego się sezonu :).
Obrazek

Michal29

• Ulubiona drużyna: Hawks
  • Ulubiony zawodnik: Russell Wilson

Re: Sezon 2015/2016

Post26 sie 2015, o 14:38

I jak co sezon obiecuję sobie, że poświęcę NCAA więcej uwagi. Zobaczymy jak to wyjdzie na razie do powiedzenia mam tyle:

ObrazekObrazek
Na starym forum: WaltJones

Maurycy1988PL

• Ulubiona drużyna: Chargers,Ravens

Post26 sie 2015, o 17:52

@KKAN
No wiesz - kilka hitowych pojedynków możemy poszukać o wiele wcześniej niż ten 28. Listopada.
Wiadomo , że w Listopadzie mnóstwo klasyków i ważnych spotkań , ale jak Baylor czy TCU wjedzie z 2 porażkami do tego meczu to ja ich nie widzę w Play-Offs.
W tym samym dniu Iron Bowl , w tym roku rozgrywany na stadionie Auburn.

Nawet już w Week 2 mamy rewanż za ubiegły sezon , a więc Michigan State zagra w domu z Oregonem , na początku Pażdziernika Alabama jedzie do Georgii.
Jak zwykle najgęstsza atmosfera w SEC West , gdzie jak pokazał ubiegły sezon - nawet Ole Miss pierwszymi kilkoma spotkaniami pokrzyżowało plany innym większym rywalom w tej dywizji.
W pierwszym Tygodniu ciekawe spotkanie pomiędzy Arizoną State i Texas'em AM.

Licze powoli na UCLA , chociaż tam dywizja z odradzającymi się USC staję się ciężka.
No i jak co roku kibicowanie jakiejś mniej znanej ekipie , która by jak najdalej dotrwała niepokonana.

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Post26 sie 2015, o 20:24

Obrazek

Chociaż i tak wiadomo, że SEC rządzi.

bambosz

• Ulubiona drużyna: Seahawks
  • Ulubiony zawodnik: Wilson, Sherman

Post27 sie 2015, o 11:16

W tym roku również ja stawiałbym na Ohio State, kluczowi gracze odpowiedzialni za zeszłoroczne mistrzostwo pozostali w drużynie - Elliott, Bosa i Jones. Ciekawi mnie jak Oregon bez Marioty, Alabama w tym roku będzie chyba Cockerem grała, ależ dzieciak ma ramię, za tą monstrualną linią ofensywną Alabamy, może sporo zdziałać. Uważam jeszcze, że ten rok dla FSU posłuży bardziej jako rok dla odbudowania drużyny. Ma ktoś jakiś link co do najciekawszych transferów NCAA?

KKAN

Post27 sie 2015, o 18:59

Do: bambosz

Tutaj np. masz listę mniej więcej najważniejszych transferów, w części z opisem
http://athlonsports.com/college-football/college-footballs-top-transfers-watch-2015

Do: Maurycy1988PL

Tak wiem wrzuciłem tamte spotkanie jako pierwsze lepsze bo jest często określane jako jedno z najciekawszych w sezonie. Co do week 1 i Michigan to będziemy mogli się przekonać od razu w spotkaniu z Utes czytałem że to jedna z tych ekip po której nie wiadomo czego się spodziewać (wada to kiepski termin do oglądania live). Poza tym czeka nas jeszcze Alabama vs Wisconsin na neutralnym terenie, mam nadzieję z pojedynkiem RB Henry (990 yds/last season) vs Clement (949 yds/ls) i teoretycznie najciekawsze spotkanie o którym już wspomniałeś ASU kontra Aggies, jednocześnie jedno z ciekawszych w tym sezonie poza konferencjami. To tak z tych ważniejszych choć są jeszcze Ohio State vs Virginia Tech, TCU - Minnesota i parę innych.

Postanowiłem że poświęce ten weekend na małą analizę co ciekawego NCAAF przygotowuje na ten sezon tak by mieć bardziej rozległy obraz i móc coś więcej powiedzieć w tym temacie.
Obrazek

Maurycy1988PL

Post9 wrz 2015, o 12:24

W Week 1 bez poważniejszych niespodzianek - tzn były , ale niektóre mniej lub bardziej do przewidzenia.
Np Stanford - nie każda ekipa dobrze sobie radzi jak musi pojechać na drugi koniec USA (W NFL tez czasmai widac po ekipach z West Coast)

W tym tygodniu kilka ciekawszych match-up'ów

Oklahoma - Tenessee
Oregon - Michigan State
LSU - Mississippi State
Boise State - BYU

KKAN

Post10 wrz 2015, o 08:53

Dorzuciłbym może jeszcze Oregon State – Michigan i UCF – Stanford, po porażkach faworytów w pierwszej kolejce te spotkania nabierają dodatkowego wymiaru dla tych drużyn.

Stanford jednak mnie zawiódł choć trzeba przyznać że nie mieli tego dnia szczęścia plus Northwestern zagrało nieźle w obronie. Ciekawe czy to tylko taki jednorazowy wyskok jednych i drugich. Kardynałki w 3 tygodniu czeka wyprawa do USC i ten mecz pokaże na co ich tak naprawdę stać. Co do reszty to faworyci rozpoczęli zgodnie z planem wygrywając z mniejszym lub większym przytupem.

Oregon – Michigan State. Cóż tu dodać spotyka się dwóch kandydatów do play-off jeśli nie do tytułu i jest to chyba najlepsze spotkanie tego roku poza konferencjami (przynajmniej na papierze). Spartanie spróbują zrewanżować się za ubiegłoroczną porażkę 46-27, tym razem mając przewagę swojego boiska. Może zobaczymy jak dobry jest Adams, na co stać Cook’a, ciekawe też ile wybiega Royce Freeman przeciw obronie stanowych.
Obrazek

Maurycy1988PL

Post10 wrz 2015, o 14:27

A no zapomniałem o meczu Michigan , w OSU jakiś nowy QB - świetny wynik w Week 1 wykręcił jak mnie pamięc nie myli.

Ufek

• Ulubiona drużyna: Atlanta Falcons

Post10 wrz 2015, o 22:06

Maurycy1988PL napisał(a):A no zapomniałem o meczu Michigan , w OSU jakiś nowy QB - świetny wynik w Week 1 wykręcił jak mnie pamięc nie myli.

Cardale Jones który grał przez prawie cały mecz, nie jest znowu taki nowy, jest nawet typowany na nr1 draftu w przyszłym roku (to figlarze z WalterFootball), J.T. Barrett wszedł w połowie 4 q i za wiele zrobić nie zdążył, tym bardziej że mecz był już roztrzygnięty.
Następna strona

Powrót do NCAA