Teraz jest 13 sie 2025, o 20:10

New England Patriots 2016

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

page

• Ulubiona drużyna: New England Patriots

New England Patriots 2016

Post10 wrz 2016, o 09:43

Początek jesieni i start sezonu to bardzo ekscytujący czas. Mecz otwarcia za nami, w niedzielę i poniedziałek ruszy cała reszta, jest to zatem idealny moment na krótkie podsumowanie offseasonu.

01. Zyski
W pierwszych dniach po drafcie kibice Nowej Anglii czuli się sfrustrowani, gdyż największy problem z tegorocznego AFCCG - słaba linia ofensywna - został słabo zaadresowany. Wybrany w 3 rundzie Joe Thuney (G, C, a czasem nawet T w koledżu) był jedynym solidnym wzmocnieniem - choć do składu 53 przetrwał także Ted Karras z rundy szóstej. Nie wybrano natomiast nikogo na OT, a także pozostawiono niewyraźną grę biegową samą sobie.
Okazuje się jednak, że najwyższe picki przerodziły się w obiecujących graczy. Cyrus Jones może i w tym roku wygra rywalizację z Ryanem, Vincent Valentine jest bardzo silnym i zwinnym DT. Na skrzydle dużo snapów dostanie Malcolm Mitchell z czwartej rundy, a wybrany później Devin Lucien na szczęście utrzymał się w practice squad.
Po nieudanym eksperymencie ze Scottem Chandlerem oraz słabym sezonie LaFella, WR i TE wymagały wzmocnień. Na tym polu Patrioci zrobili, co mogli, podpisując kontrakt z Chrisem Hoganem z Buffalo Bills i, przede wszystkim, z Martellusem Bennettem. Utrzymanie czterech tight endów i fullbacka sugeruje, że 2 TE sets będą stosowane jeszcze częściej, niż w 2015 roku (Pats prowadzili w statystykach dla tej formacji, 598 plays i 29 TD z przynajmniej dwoma tight endami).
Transfer Chandlera Jonesa do Arizony trochę zasmucił, ale udało się zgarnąć pick z 2 rundy i Jonathana Coopera, niespełnioną gwiazdę linii ofensywnej. Wątpię, żeby kiedykolwiek osiągnął swój potencjał, ale jeśli zdrowie dopisze, to Dante Scarnecchia wbije mu do głowy dyscyplinę i stworzy przynajmniej fajnego zmiennika. Pozycje DE i OLB należało trochę ulepszyć i tu pojawili się Shea McClellin, Barkevious Mingo i Chris Long.

02. Straty
Chandler Jones, Dominique Easley, Akiem Hicks, Sealver Siliga - wszyscy zmienili kluby i wymusili przebudowę linii defensywnej. Prawdę mówiąc nie wiem, jak w tym roku będzie wyglądał Front 7 i na czym Belichick poprzestanie. W zeszłym sezonie najwięcej widziało się formacji a la 4-2-5, ale biorąc pod uwagę przymiarki Ninkovicha i Longa na linebackerów i wszystkie zmiany, można spodziewać częstszych formacji 3-4. Mam nadzieję, że nowe nabytki trochę zamortyzują wstrząs.
Ewidentną stratą są kontuzje i zawieszenia, z którymi przyjdzie zacząć sezon. Lewis, Vollmer, Jackson wrócą najszybciej późną jesienią, a w ciągu ostatniej doby ogłoszono, że do Arizony nie pojedzie Gronkowski. Liczyłem także na to, że uda się przemycić do practice squad Cre'Von LeBlanc, ale chwilę po "wycięciu" go znaleźli się chętni. Natomiast trwająca od jakiegoś czasu rywalizacja o pozycję między Keshawnem Martinem i Aaronem Dobsonem skończyła się... zwolnieniem obydwu. Belichickan move.

03. Obecny roster

Obrazek
Obrazek

04. Przewidywania?
Nie sądzę, żeby z zawieszenia Brady'ego Patrioci wyszli z perfekcyjnym bilansem. Trzy do jednego również wydaje się mało prawdopodobne - w meczach z Arizoną i Buffalo rywale powinni wygrać.
Natomiast pozostała część sezonu może wyglądać pięknie, tak jak rok temu przed wysypem kontuzji. Zdrowa i działająca na wszystkich cylindrach ofensywa Patriotów mogła być najlepszą w lidze i nie widzę przeszkód, by powtórzyć ten sukces po powrotach z PUP. Linia ofensywna dalej przyprawia o ból głowy, ale TB12 potrafi to maskować, o ile gracze na skill positions mogą biegać.
Skoro zatem przetrzebieni rok temu Patrioci (czy ktoś w lidze dostał mocniej? Ewentualnie Ravens) doszli do 12-4, liczę na to, że i tym razem to osiągną. Warunkiem koniecznym jest rozsądna gra Jimmy'ego Garoppolo i terminowe powroty z kontuzji.

page

Re: New England Patriots 2016

Post24 wrz 2016, o 11:17

Obrazek

Bawimy się dalej

lukaszgaszynski

Post24 wrz 2016, o 19:41

Za CBS Sports: "Exclusive first pic of new Patriots quarterback Tim Grady"

Obrazek

Cały artykuł tu: http://www.cbssports.com/nfl/news/here- ... mb-injury/

page

Post6 lut 2017, o 18:13

Miło spojrzeć z perspektywy paru miesięcy na wcześniejsze przewidywania i rozkminy ;) O-line bardzo się poprawił w trakcie sezonu, choć po tym SB może nie powinienem przesadzać z pochwałami... niemniej po raz kolejny widzę, jak ciężko jest przewidzieć rezultaty jedynie po oglądaniu finalnego produktu (drużyna już gotowa na mecze), bez rozeznania co dokładnie gra i nie gra na treningach.
Mam nadzieję, że na pracę Scarnecchi i reszty sztabu trochę światła rzuci najnowszy odcinek America's Game :)
Jeszcze raz, dzięki Patriots.

DexterLuthor

• Ulubiona drużyna: Saints/GB/Steelers
  • Ulubiony zawodnik: Brees/A-Rod/Bell

Post8 lut 2017, o 10:45

Tak się zastanawiam czy TB byłby w stanie odwrócić losy finału gdyby miał w "nogach" cztery mecze więcej? Nie da się tego sprawdzić ale gość ma 39lat :D
ŻYCIE TO JEST PIĘKNA GRA JEDNEMU ZABIERZE DRUGIEMU DA

krisow

• Ulubiona drużyna: Carolina Panthers
  • Ulubiony zawodnik: Luke Kuechly

Post8 lut 2017, o 12:51

Roger Stokoe Goodell mimowolnym ojcem sukcesu? Czyli jednak deflategate dało rezultaty, z opóźnieniem, ale jakże skutecznie ;)
Obrazek
"Keep pounding!"

DexterLuthor

Post8 lut 2017, o 16:23

Jak pisałem, nie da się tego zweryfikować ale pogdybać można....całkiem interesująca kwestia

page

Post11 lut 2017, o 12:30

Gdybym przed sezonem wiedział, że bez Toma uzyskają bilans 3-1 i obędzie się bez wielkich kontuzji, byłbym "zwolennikiem zawieszenia" ;) W końcu 4 mecze mniej to nie przelewki. Ale pamiętam jakie były nastroje przed rozpoczęciem sezonu i jak wszyscy kibice kipieli ze złości.

Może za koszulkę z Goodellem clownem spadnie na drużynę kolejna kara... Tym razem zawieszą na sezon Matta Patricię, a w ataku Patriots zagrają bez LT i RT :P

DexterLuthor

Post11 lut 2017, o 14:39

Szczerze powiem że nudzi mnie już roztrząsanie tej afery. Nie śledziłem dokładnie jej przebiegu ale o co tak naprawdę kibice NE mają pretensje do Goodella? Uważają się za niewinnych czy tylko kara była zbyt sroga?

Michal29

• Ulubiona drużyna: Hawks
  • Ulubiony zawodnik: Russell Wilson

Post13 lut 2017, o 22:46

DexterLuthor napisał(a):Szczerze powiem że nudzi mnie już roztrząsanie tej afery. Nie śledziłem dokładnie jej przebiegu ale o co tak naprawdę kibice NE mają pretensje do Goodella? Uważają się za niewinnych czy tylko kara była zbyt sroga?

Też mnie to od zawsze zastanawia. Przed Super Bowl "porozmawiałem" o tym trochę z fenrirosem na Twitterze. Wklejam screena :)

Obrazek
Na starym forum: WaltJones
Następna strona

Powrót do NFL