Teraz jest 13 sie 2025, o 18:30

Dwa pytania

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

Michal2009b1

• Ulubiona drużyna: Niners

Dwa pytania

Post29 mar 2016, o 20:59

Jako, że interesuję się NFL niedługo to mam kilka pytań odnośnie teoretycznych sytuacji. Nie wiem czy to odpowiedni dział, jeśli nie to proszę o przesunięcie go tam gdzie trzeba.

1. Do końca meczu 15s. Seattle przegrywa 3 pkt nie ma żadnych time-outów, więc muszą grać FG przy 3rd down. Snap jest zbyt wysoki i przelatuje nad holderem. Jeden z zawodników Seattle łapie piłkę i wybiega poza pole gry na 4 sekundy przed końcem. Co następuje? Jest 4th down i szansa na kolejnego FG czy turnover?

2. Czy fake PAT (bardziej nieudany snap) i wbięgnięcie/udane podanie do end zone daje 2 pkt?

bambosz

• Ulubiona drużyna: Seahawks
  • Ulubiony zawodnik: Wilson, Sherman

Re: Dwa pytania

Post29 mar 2016, o 22:00

1. 4th down, jedyne odejscie od tego by bylo gdyby z piłką wszedł w swój endzone lub przeleciała by ona za pole przyłożeń
2. nie mam pojecia :D przy starych zasadach mozna bylo tak robic, teraz nie wiem

Michal29

• Ulubiona drużyna: Hawks
  • Ulubiony zawodnik: Russell Wilson

Post29 mar 2016, o 22:04

Sędzią nie jestem, ale postaram się odpowiedzieć na pytania zgodnie z własną wiedzą
Michal2009b1 napisał(a):1. Do końca meczu 15s. Seattle przegrywa 3 pkt nie ma żadnych time-outów, więc muszą grać FG przy 3rd down. Snap jest zbyt wysoki i przelatuje nad holderem. Jeden z zawodników Seattle łapie piłkę i wybiega poza pole gry na 4 sekundy przed końcem. Co następuje? Jest 4th down i szansa na kolejnego FG czy turnover?

Skoro jest czas na zegarze, i jest 4. próba to niby dlaczego miałby być turnover?

Michal2009b1 napisał(a):2. Czy fake PAT (bardziej nieudany snap) i wbięgnięcie/udane podanie do end zone daje 2 pkt?

Nie wiem czy przesunięcie PAT czegoś w tej materii nie zmieniło, ale jeśli jest po staremu to jak najbardziej są 2 punkty. Nie działa to w ten sposób, że "skoro deklarujemy PAT, to musimy go kopnąć albo skończyć z niczym"
Na starym forum: WaltJones

sz

Post29 mar 2016, o 22:47

Michal29 napisał(a):Skoro jest czas na zegarze, i jest 4. próba to niby dlaczego miałby być turnover?

Jak rozumiem ta wątpliwość ma swoje źródło w tym, że Michal2009b zastosował analogię do nieudanego kopnięcia. W przypadku niecelnego FG w takiej sytuacji oczywiście byłby turnover on downs (o ile piłki nie przejąłby żaden zawodnik). Dopóki jednak piłka nie została kopnięta, to taką akcje traktuje się nie jako field goal, a jako zwykłą akcję ofensywną.

Michal2009b1

• Ulubiona drużyna: Niners

Post30 mar 2016, o 12:34

Dzięki za odpowiedzi!

Zgadza się, zastosowałem podobną analogię, choć jak teraz myślę to rzeczywiście logiczna wydaje się czwarta próba. Odnośnie drugiej sytuacji to również wydaje mi się, że powinno być traktowane jako TD warty 2 pkt tak jak to jest z konwersją za dwa. Wiem, że tak to działało w starych Maddenach (tych na PC jeszcze :D)

Jeśli mogę to jeszcze o intentinal grounding mam pytanie. Odnoszę wrażenie, że jest to różnie oceniane. Dla mnie flaga powinna być zawsze gdy piłka nie doleci do LoS albo podanie jest donikąd gdy QB jest w kieszeni. Tak to działa?

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Post30 mar 2016, o 19:26

Jest tak jak napisałeś. Dwa przypadki intentional grounding:
1) Piłka spada przed LoS. Z wyjątkiem spike'a.
2) Rozgrywający znajduje się w tzw. tackle box, czyli w kieszeni i rzuca piłkę w miejsce gdzie nie ma szans na jej odebranie. Z tym, że jest tutaj jeszcze jeden warunek - QB musi być pod presją, czyli zbliża się sack. Jeżeli nie będzie spełniony ten warunek, to nie będzie flagi.

Powrót do NFL