16 kwi 2016, o 10:53
With the 54th pick of the 2016 NFL Draft, Minnesota Vikings select Javon Hargrave, DT SCS.
Niespodzianka w postaci Billingsa dostępnego w 54 picku została mi odebrana, tak więc musiałem zweryfikować swoje plany.
Jak już wspominałem przy wyborze Doctsona do Vikings, jednym z fundamentalnym czynników przy budowie silnej druzyny jest zapewnienie komfortu Bridgewaterowi w rozegraniu. Korpus WR został wzmocniony, ale nadal potrzebny jest ktos z OL, kto usprawni ta formację i będzie lepiej chronił młodego rozgrywajacego. Z moich faworytów Spriggs oraz Clark zostali już wybrani, mam jednak na oku jeszcze 2 OT, z których myślę, że przynajmniej jeden dotrwa do kolejnego picku z III rundy. Tak więc na chwilę obecną wstrzymuję się z obsadzeniem tej pozycji.
Mike Zimmer w którymś z wywiadów powiedział, że w nadchodzącym sezonie stawia na silna gre biegową oraz bardzo dobra defensywę. W grze biegowej jest AP, także o ile zdrowy, o tyle sukces gwarantowany. W defensywie jest parę opcji. Wiadomo już, że Chad Greenway zostaje na swój ostatni sezon w Vikings, ale potrzebny jest ktoś, kto godnie zastąpi go w przyszlości. Brothers oraz Perry to nie ta sama klasa według mnie, co Kendricks, czy Barr na pozycji LB, ale są warci uwagi.
Potrzebne jest tez wsparcie dla świetnego Harrisona Smitha, bo Sendejo, czy Michael Griffin nie są według mnie „długoterminowym” rozwiązaniem. Jednak po długiej analizie nie widzę odpowiedniego zawodnika jak na tak wysoki pick ( może inaczej, są moim zdaniem lepsi zawodnicy na innych pozycjach).
Ostatnia kwestią jest pozycja DL. Linval Joseph miał świetny sezon, a i Sharrif Floyd niewiele gorszy. Pojawia się jednak mały problem – poza nimi nie ma tak naprawdę nikogo godnego uwagi na tej pozycji. Mało tego, po kolejnym sezonie Floyd może stać się FA, więc Wikingów czeka mały ból głowy – czy go zatrzymać i „trochę” zapłacić, czy szukać tańszej opcji. Poza tym nigdy dość w drużynie zawodników na pozycji DL. Dlatego też do Vikings wędruje Javon Hargrave.
Powiem szczerze, że naogladałem się zawodników na tej pozycji i bardzo ten zawodnik przypadł mi do gustu. Pomimo „skromnych” warunków 6-1/2 ( róznie podają ) facet jest niesamowicie sprawny. Taki Aaron Donald chociażby potwierdza, że wzrost to na tej pozycji nie wszystko. Dobre, a nawet bardzo dobre wyniki w scouting combine tylko zdają się potwierdzać jego umiejetności. Siła, zdecydowanie i świetna praca nóg, to niewatpliwie jego atuty. Zawodnik dosyć „schowany” za innymi DT w drafcie, co nie zmienia faktu, że wielki talent. Jako ciekawostkę podam, że jego rekord sacków w jednym meczu wynosi 6 ( nawet przeciwko słabej drużynie nie może to być dziełem przypadku ).W Vikings przy boku wyzej wymienionych DT będzie miał okazję się podszkolić.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.