Teraz jest 17 sie 2025, o 21:05

[KOMENTARZE] Mock Draft 2017

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

oceansizer

• Ulubiona drużyna: Patriots, Eagles
  • Ulubiony zawodnik: DMac, G.O.A.T, Moss

Re: [KOMENTARZE] Mock Draft 2017

Post27 mar 2017, o 08:22

Co Peppersa, to człowiek orkiestra po prostu. Jakby zagłębić się w poszczególne pozycje, to chłopak grał w collegu na 16 róznych! Często jednak "transition" do NFL bywa okrutne i pokazuje, że wcale ta uniwersalność nie przekłada się na jakość w NFL. Dla mnie Peppers to idealny Safety ( taki idealny nastepca Chunga z Patriots :D ), choć wielu zarzuca mu, że mimo atletytyczności ,często gubi krycie. Mayock bodajże twierdzi, że to nawet top 10 tego draftu. Jeśli fajnie wkomponuje sie go w schemat którejś z defensyw, to naprawdę może być z niego kawał grajka.

Co do Howarda, to TE bardzo dobry - przynajmniej na chwilę obecną i na warunki NCAA. Ale tak jak chłopaki piszą, pozycja TE jest jedna z najmniej "sexy" w drafcie i nie sądzę, by włodarze Titans zaryzykowali i postawili na chłopaka z tak wysokim pickiem. Poza tym mizeria na pozycji WR w Tennessee jest straszliwa. Z tego co pamietam, to Matthews jedynie na tej pozycji coś tam grał z Mariotą. Sharpe, to póki co bust, a Kendall Wright odszedł do Bears.

Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale wydaje mi się, że jeśli już Titans postanowią wzmocnić ofensywę, to prędzej sięgną po kogoś z dwójki Davis/Williams, aniżeli zainwestują w Howarda.

W naszym mocku wybrany został Howard - i bardzo dobrze. Pokazuje to, że każdy z nas kieruje się jakąś tam strategią przy wyborze zawodników, a nie ślepo patrzy tylko na mocki w necie. Fajne jest również to, że na luzie możemy sobie tu powymieniać nasze zdania, skonfrontować nasz punkt widzenia z pozostałymi użytkownikami :)
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.

oceansizer

Post27 mar 2017, o 08:29

Wybór Watsona do Broncos - bardzo ciekawy. Miniony sezon pokazał, że nawet elitarna defensywa Broncos musi mieć wsparcie O-line i QB. Z perspektywy kibica Pats bardzo bym jednak nie chciał, by Watson zasilił szeregi Denver z przyczyn oczywistych :D . Broncos w osobie Sandersa i Thomasa mają naprawdę dobrych WR, a w towarzystwie takiego Watsona mogliby ponownie wybudzić się z letargu i nieźle zamieszać w AFC.

bambosz

• Ulubiona drużyna: Seahawks
  • Ulubiony zawodnik: Wilson, Sherman

Post27 mar 2017, o 12:53

oceansizer napisał(a):

Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale wydaje mi się, że jeśli już Titans postanowią wzmocnić ofensywę, to prędzej sięgną po kogoś z dwójki Davis/Williams, aniżeli zainwestują w Howarda.

W naszym mocku wybrany został Howard - i bardzo dobrze. Pokazuje to, że każdy z nas kieruje się jakąś tam strategią przy wyborze zawodników, a nie ślepo patrzy tylko na mocki w necie. Fajne jest również to, że na luzie możemy sobie tu powymieniać nasze zdania, skonfrontować nasz punkt widzenia z pozostałymi użytkownikami :)

W prawdziwym drafcie pewnie któryś z dwójki Adams/Lattimore będzie dostępny i to jego wybiorą. Howard podejrzewam, ze do drugiego picku nie dotrwa, a ktoś z trójki topowych WR napewno i to któryś z nich zostanie wybrany z drugim pickiem.

oceansizer

Post27 mar 2017, o 13:12

Do bambosz

Dokładnie tak, jak piszesz. Napisałem, że "jeśli" Titans zdecydują się pierwszym swoim pickiem wzmocnić ofensywę ( co jest mało prawdopodobne dla mnie ), to raczej wzmocnią WR. Tak jak piszesz z pickiem 5 będzie dostepnych kilku fajnych game-changerów takich jak własnie Adams, czy Lattimore i to na któregoś z nich się zdecydują.

Pierre

Post27 mar 2017, o 13:58

Ja bym posunął się nawet dalej, moim zdaniem Titans jeśli mieliby wybierać TE w pierwszej rundzie to postawią raczej na Njoku niż Howarda, a nawet Evana Engrama. Tennessee potrzebują kogoś kto będzie w stanie wykreować sobie przestrzeń, a to nie do końca jest Howard. Szczególnie, że jest to typ zawodnika który "lubi" upuścić podanie - miewa kłopoty z kontrolą piłki w momencie chwytu. Na niekorzyść Howarda przemawia też głębokość rocznika. Tak na oko jest co najmniej 8 TE którzy powinni zgłaszać pretensje do pozycji startera. Sądzę, że kilka zespołów może przepuścić wybór TE, mając świadomość że w trzeciej/czwartej rundzie znajdą graczy o niewiele niższym poziomie umiejętności.

bambosz

• Ulubiona drużyna: Seahawks
  • Ulubiony zawodnik: Wilson, Sherman

Post27 mar 2017, o 15:38

Przy okazjii wyboru Dolphins zacząłem zastanawiać się nad jedną rzeczą. Myślicie, że dla klubów NFL poziom akademicki uczelni jaką kończą prospekci ma jakieś znaczenie? Czy jakoś takich szkół jak Stanford, Vanderbilt, Penn State czy Michigan może być czynnikiem decydującym pomiedzy kandydatem z tych prestiżowych szkół a kandydatem z Florida State, czyli tak zwanej najbardziej imprezowej uczelni w USA? Oczywiście o ile prospekci prezentują podobny poziom umiejętności.

ZaharyMeb

• Ulubiona drużyna: Chicago Bears
  • Ulubiony zawodnik: Charles Tillman

Post27 mar 2017, o 16:47

bambosz napisał(a):Przy okazjii wyboru Dolphins zacząłem zastanawiać się nad jedną rzeczą. Myślicie, że dla klubów NFL poziom akademicki uczelni jaką kończą prospekci ma jakieś znaczenie? Czy jakoś takich szkół jak Stanford, Vanderbilt, Penn State czy Michigan może być czynnikiem decydującym pomiedzy kandydatem z tych prestiżowych szkół a kandydatem z Florida State, czyli tak zwanej najbardziej imprezowej uczelni w USA? Oczywiście o ile prospekci prezentują podobny poziom umiejętności.

Czynnikiem decydującym na pewno nie, ale wpływ na to ma. Prestiż uczelni zapewne ma znaczenie dla zawodnika i jego rodziny. Jednak dla osób z nfl większa wartość ma z kim pracują na treningu, przeciwko komu grają itd. Poza tym można obserwować jak gracz radzi sobie pod presją.
Na starym forum: onetwo.

Pierre

Post27 mar 2017, o 17:51

Na wstępie bardzo Was przepraszam, ale ze względu na pro day wstrzymam się z wyborem do jutra. Niestety zawodnik, na którego stawiam nie mógł wziąć udziału w SC i jutro będą dla niego kluczowe testy (zgadniecie kto?).

Co do pytania, to mam wrażenie że gracze z lepszych uczelni w wielu raportach dostają z automatu "high football iq". I o ile w wyborach pierwszego czy drugiego dnia nie przekłada się to tak mocno. To już od piątej rundy mam wrażenie, że jest pewna nadreprezentacja np. uczelni z Ivy League.

sz

Post27 mar 2017, o 17:58

Pierre napisał(a):Na wstępie bardzo Was przepraszam, ale ze względu na pro day wstrzymam się z wyborem do jutra. Niestety zawodnik, na którego stawiam nie mógł wziąć udziału w SC i jutro będą dla niego kluczowe testy (zgadniecie kto?).

Jarrad Davis

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Post27 mar 2017, o 21:05

Cycu napisał(a):
bambosz napisał(a):
Cycu napisał(a):Mnie z dotychczasowych wyborow najbardziej zdzwil Oj Howard do Titans z numerem 5. Pasuje do nich swietnie, ale moim zdaniem zapoluja na niego w wyborze 18. Z 5 wybiora ktoregos z kozakow secondary - w naszym przypadku bylby to Hooker.

Masz racje, byłoby secondary gdyby nie fakt że nie było już u nas Adamsa a Jones złapał kontuzje. Wybierając OJ wiedziałem że to troszke taki reach. Poprostu wd mnie jest najlepszym zawodnikiem który był dostępny. Złapie podanie jak WR a i zablokuje dla Murraya dobrze, żaden WR czy CB nie był warty wyboru tak wysokiego jak on, Zobaczysz, moge sie nawet założyć że w prawdziwym drafcie OJ też pójdzie w TOP10, szybciej od jakiegokolwiek WR. ;)
EDIT: jedyny wyjątek to może być Williams do Jets. Po za tym idzie przed każdym WR :)

Wg mnie TE jest najbardziej nieprzywidywalna pozycja, bo roznica w tym czego wymaga sie od nich w NFL a poziomem akademickim jest ogromna. Kilka lat temu byl straszny hype na Ebrona i poszlo to tak dobrze, ze poszedl w top 10. Efekt mizerny, a za nim w 1 rundzie poszlo 9 zawodnikow, ktorzy juz zagrali w Pro Bowl. Ebron tez przedstawiany byl jako nieziemski talent i prawdziwe objawienie na tej pozycji. Howard w moim odczuciu jest lepszy, ale nie az tak by siegac po niego tak wysoko. Watpie tez, ze pojdzie przed ktoryms z WR, a wrecz mysle, ze i Williams, i Davis pojda przed nim. Ravens 2 lata temu w drugiej rundzie wzieli Maxa Williamsa - najlepszego wg ocen TE w roczniku. Od 2 lat jest mniej produktywny niz wybrany pozniej w 4 rundzie Boyle. Jak spojrzec na najlepszych TE w lidze to:
- Gronk - 2 runda
- Olsen 31 pick1 rundy w 2007 roku.
- Kelce - 3 runda
- Reed - 3 runda
- Walker - 6 runda
- Fleener 2 runda
- Graham - 3 runda
- Bennett - 2 runda

Moze sie myle, ale ostatnim 1st rounderem, ktory zagral w Pro Bowl byl Eifert (21 pick).

Podsumowujac, TE to dla mnie totalna loteria i sa pozycje "bezpieczniejsze" jesli o jakims bezpieczenstwie w ogole mozna tu mowic. Czytajac zachwyty na Howardem mam przed oczami to, co czytalem o Ebronie. Oby odnalazl sie w lidze lepiej niz on.

TE to członek offensive line. Często w dobie futbolu mocno nastawionego na grę podaniową zapomina się o tym.

Myślę, że można porównać tę pozycję do RB. Jeśli biegacz ma być wybrany w drafcie wysoko, to oczekuje się od niego, żeby był przydatny dla swojej drużyny w 3, a najlepiej w 4 downach. Tzn., żeby potrafił biegać z piłką, ale również potrafił zablokować dla swojego QB w akcji podaniowej oraz złapać piłkę górą. Najlepiej jakby potrafił też coś pograć w special teamsach. Jak biegacz tylko biega, to raczej rzadko wybierany jest wyżej niż w 3. rundzie. Podobnie jest w sytuacji gdy biegacz specjalizuje się w odbieraniu piłek górą.

Odpowiednio dla TE dobrze by było, gdyby przede wszystkim potrafił blokować zarówno w grze dołem jak i góra oraz potrafił złapać piłkę. Niestety większość TE nie radzi sobie dobrze i z tym i z tym. Spowodowane jest to tym, że generalnie trudno jest znaleźć odpowiednio dobrze fizycznie "wyposażonego" człowieka, który z jednej strony będzie miał na tyle siły, żeby móc przyblokować pass rushera, albo zgasić blitzującego LB, czy DB, a z drugiej był na tyle szybki i sprawny, żeby stanowił realne zagrożenie w akcjach górą. Mało tego, byłoby też miło gdyby potrafił zagrać coś w stylu fullbacka i zablokować pod swojego biegacza. Zadań dla TE jest na tyle dużo, że najczęściej mamy do czynienia ze specjalizacją na tej pozycji. Z jednej strony mamy gwiazdy, które specjalizują się w odbieraniu piłek górą i dla nich prawdziwe może być tłumaczenie sformułowania tight end na "silny skrzydłowy". Do tego typu zawodników zaliczają się przede wszystkim Reed, Graham czy Eagelsowy Ertz. Z drugiej strony mamy tych odwalających brudną robotę w OL. Sam muszę się przyznać, że mało zwracam uwagę na tego typu zawodników i kojarzę jedynie Brenta Celeka z Eagles, który piłek łapie coraz mniej, ale dzięki umiejętności blokowania cały czas jest utrzymywany w składzie. Dla tego typu zawodników zwrot TE należało by przetłumaczyć jako coś w stylu "końcowy liniowy" ;-).

Zawodników, którzy mogą realizować i jedno i drugie zadanie, czyli mogliby grać każdy snap dla swojej ofensywy to mogę z pamięci wymienić Gronka i Wittena, może Walkera oraz Eiferta jeszcze, ale ten ostatni bardzo często jest w szpitalu.

Fail związany z Ebronem był spowodowany tym, że Bóg wie czego się od niego spodziewano. W grze góra był niezły, ale blokować za bardzo nie potrafił. Takich TE jak doświadczenie pokazuje najczęściej bierze się w 3. czy 4. rundzie. Nie jego wina, że ktoś dał się wkręcić na ten jego hype przed draftowy.

Jak dla mnie to, żeby brać TE w pierwszej rundzie powinien umieć to wszystko, a żeby brać go jako top10, to powinien mieć jeszcze taki błysk w oku. ;-) Howard zdecydowanie spełnia te warunki. Może trochę przesadzam, ale jak na niego patrzę to od czasów Gronka nie było takiego TE. A Rob przypominam, został wybrany w 2. rundzie tylko ze względu na kontuzję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL