With the 50th pick of 2017 NFL24.PL Community Mock Draft the Tampa Bay Bucs select... Desmond King , S/DB, Iowa.
Tak jak pisałem przy okazji pierwszej rundy wzmocnienia potrzebuje i atak i obrona,a w związku z tym, że wydraftowałem już WR dla Bucs, skupiłem się tym razem na obronie.
Przeglądając potrzeby w tyłach Bucs wszędzie się wskazuje, że pozycją potrzebującą wzmocnienia jest pozycja Safety. W większości mockach w pierwszej rundzie Bucs wybierają Safety i bardzo często jest to Obi Melifonwu. Niestety u Nas nie był już dostępny na tym etapie draftu. Podobnie większość zawodników których miałem na swojej liście. Tak naprawdę zostały mi dwa nazwiska zawodników różniących się od siebie dość mocno.
Chodzi mi o Josha Jonesa , SS, NC State oraz Desmonda Kinga, FS/DB, Iowa.
Różnice między obu w.w.
Jones to zawodnik dużo silniejszy, wyższy, bardziej atletyczny niż Desmond King. Znowu absolwent Iowa powyższe braki fizyczne nadrabia walecznością i footballowym instynktem, którego brakuje J. Jonesowi.
Porównując zaś obu panów do Obi Melifonwu, wydaje mi się, że jednak J. Jones bardziej przypomina Obiego.
Miałem nie lada dylemat czy postawić na kogoś z moim zdaniem większym talentem(D.King), ale posiadającym braki fizyczne, licząc na to, iż braki idzie jeszcze nadrobić czy też na zawodnika, który fizyczne jest ok, ale brakuje mu, w porównaniu z D. Kingiem . czucia gry, instynktu czy jak to nazwiemy. Czy da się wytrenować czucie gry??
Pewnie większość by postawiła na absolwenta NC State, ja jednak wyszedłem z założenia, że łatwiej nadrobić pewne braki fizyczne i stawiam na Desmonda Kinga. Pomimo faktu, iż do Bucs może bardziej pasowałbym Josh Jones, to wydaje mi się ten zawodnik troszkę "drewniany" w porównaniu z Kingiem, stąd też taka decyzja. Nie ukrywam, że wpływ na decyzję miał też College z którego pochodzi D. King. Iowa "produkuje" naprawdę solidnych obrońców, którzy sprawdzili się już w NFL.
No to teraz niech się martwią Denver Broncos