With the 48th pick of 2017 NFL24.PL Community Mock Draft the Minnesota Vikings select...Dan Feeney,OG Indiana. Miniony sezon pokazał, że na Wikingów powinno się uważać. Pojawił się Sam Bradford, który zajął miejsce kontuzjowanego Bridgewatera i o dziwo mocno się nie połamał, a nawet można by rzec, że stał się liderem ofensywy z Minneapolis. No właśnie, ofensywy która dość mocno kulała i wcale nie z winy Bradforda. Wystarczy powiedzieć, że ani jeden z WR nie przekroczył 1000 jardów, a najlepszy wynik RB – McKinnona, to 539 jardów! O-line uplasowała się na 29 pozycji według PFF, co nie jest na pewno powodem do dumy.
Na chwile obecną na pozycji WR mamy świetnego Diggsa, a także objawienie tamtego sezonu dla Vikings, czyli Adama Thielena. Całkiem fajnie w grze kombinacyjnie zaczął grać Cordarelle Patterson, ale na niego liczyć już nie można ( zasilił Raiders ). Jest jeszcze Laquan Treadwell, którego monża chyba śmiało określic mianem mega busta. Uwaga, uwaga – cała, jajowata, jedna piłka złapana przez tego gracza w minionym sezonie! Czy można na niego liczyć w tym sezonie – nie wiem, ale wydaje mi się, że Mike Zimmer da mu szansę na grę, w końcu to wybór z I rundy draftu. Nie zmienia to faktu, że wybór WR w tegorocznym drafcie, to wręcz obowiązek.
Nie ma już w druzynie AP, którego postara się zastąpić Murray pozyskany jako FA. Statystyk Adriana pewnie nie wykręci, ale na pewno wydatnie przyczyni się do poprawy gry biegowej, która uplasowała się na ostatnim miejscu w NFL.
Aby jednak biegać i to skutecznie, to powinno się mieć przynajmniej solidną O-Line, a to moim zdaniem jedna z pięt achillesowych Wikingów. Zakontraktowanie na pozycję LT Reiffa z Detroit rozwiązuje przynajmniej jeden z problemów wyżej wymienionej formacji. Pomagać mu będzie Alex Boone, także lewa strona wygląda obiecująco. Na centrze pozostanie Berger, który już do młodzieniaszków nie należy ( 34 lata ), zaś na RT mamy Beaversa, który jest zdecydowanie najsłabszym ogniwem oraz Remmers. Według mnie między lewą, a prawą stroną jest zbyt duża róznica umięjętności zawodników i musi się to zmienić. Dan Feeney,to człowiek którego szukamy. Gdyby nie jego historie z kontuzjami, to być może byłby rozpatrywany jako pierwszorundowy talent. Oglądając taśmy z jego udziałem, byłem pod dużym wrażeniem jego mobilności i pracy rąk przy takiej budowie ciała. W swoim „senior season” pozwolił rywalom tylko na 1 sack, a to nie zdarza się zbyt często.
Parę słów jeszcze o defensywie Vikings, bo to właśnie dzięki niej o Wikingach zrobiło się dosyć głośno, a która ma tez swoje problemy. Xavier Rhodes oraz Harrison Smith, to dla mnie bezsprzecznie filary 3 defensywy minionego sezonu. Myśląc o naszym drafcie marzyło mi się sparować Smitha z kimś z trojki Adams/Melifonwu/Peppers, ale to oczywiście sfera marzeń

. Sendejo na pozycji SS, to tylko przyzwoity rzemieślnik i mocno odstaje umiejętnościami od Smitha.
Na pozycji CB jest wspomniany, świetny Rhodes oraz Terrence Newman ( 38 lat na karku – szacunek ). Trae Waynes miewał przebłyski dobrej gry, ale jak na wybór z I rundy draftu, to trochę za mało. Także pozycja CB w kolejnych rundach do obsadzenia.
Obok O-line również D-line budzi wiele niepokoju. Jest pro-bowler Linval jako NT oraz bardzo dobry Shariff Floyd na pozycji DT. NO tak, bardzo dobry, o ile w ogóle gra. Niestety kontuzje, to jego zmora i coraz częściej się słyszy, że Zimmer jak tak dalej pójdzie, to przestanie całkowicie liczyć na Floyda. Dodatkowo Linval po sezonie staje się FA i nie wiemy jak potoczy się jego przygoda z Vikings. Pozostali panowie mogący obsadzić powyższe pozycje, to raczej anonimowi gracze, aniżeli realne wzmocnienia.
Powiem szczerze, że gracze których rozważałem w naszym drafcie, to Feeney, Taylor Moton OT, Caleb Brantley DL oraz Chris wormley DL. Dlaczego więc Feeney, a nie chociażby Brantley? Uważam ,że podstawa jest ustabilizowanie O-line, by dać możliwość Murrayowi gry biegowej, a także komfort w rozegraniu Bradfordowi. Jak już było mówione – tegoroczny draft nie jest zbyt bogaty w klasowych graczy z pozycji OG/OT, tak więc Feeney jest jak najbardziej pożądany. Mocnooo się zastanawiałem, czy jednak nie Brantley, ale jest szansa, że mając 2 wybory w III i IV rundzie Wikingowie znajdą kogoś interesującego na pozycję DL.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.