Teraz jest 13 sie 2025, o 23:49

Mock Draft 2016

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

PyjterSothis

• Ulubiona drużyna: NEW ENGLAND PATRIOTS
  • Ulubiony zawodnik: T.Brady

Re: Mock Draft 2016

Post5 kwi 2016, o 09:08

Na początku napisze, że biorąc pod uwagę fakt, iż poza tym, że jestem fanem Patriots bardzo mocno kibicuje też m.in. Packers i to właśnie te dwie drużyny (no może razem z Seahawks) były najczęściej oglądanymi przeze mnie w ostatnich sezonach.
Wogóle wydaje mi się ,że zarówno Patriots jak i Packers mieli podobne problemy w zeszłym sezonie i mają częściowo podobne potrzeby w drafcie.
Podstawowych potrzeb przed draftem jest przynajmniej z cztery lub pięć, ja tak naprawdę miałem potworny dylemat w wyborze między dwoma pozycjami i trzema zawodnikami.
Kogo potrzebują Packers??
Defensywa:
Po wyemerytowaniu się BJ Rajiego na pewno koniecznością jest wzmocnienie na pozycję DT/DE.
Z drugiej zaś strony przydałby się jakiś LB, żeby Clay Matthews mógł grać tam gdzie czuje się najlepiej.
Ofensywa:
Tak jak pisałem o podobieństwach do Pats to wysuwa się tu i tu potrzeba wzmocnienia OL. Faktycznie może Brady był bardziej poniewierany w zeszły sezonie, ale takie mecz jak ten z bodajże Arizoną pod koniec regular season Rodgers też na pewno boleśnie odczuł.
Pats mają genialnego TE czego nie posiadają serowi i to druga ofensywna pozycja która była brana przezemnie pod uwagę.
No ale czym byłby draft bez wkurzania się, że ktoś Ci "podprowadził" zawodnika. Jedyny godny pierwszej rundy TE Hunter Henry wylądował w Texans.
Analogicznie z LB - Reggie Ragland w 49ers.
No i do tego kolejny duet z Bamy- A’Shawn Robinson i Jarran Reed odpowiednio podebrani do Bears i Steelers.
Siedziałem czytałem i analizowałem no i na placu boju pozostało trzech panów.
Niesamowity duet DE z genialnego w zeszłym sezonie Clemson czyli panowie Kevin Dodd i Shaq Lawson no człowiek o wdzięcznym nazwisku czyli Cody Whitehair OL z Kansas State Wildcats.
Dylemat miałem potworny bo serce i przeczucie kibica podpowiadało Whitehaira natomiast rozum i to, że pozostali dalej w grze wskazywało na kogoś z dwójki z Clemson.
Zdecydowałem kierując się tym, że po pierwsze OL Packers w zeszłym sezonie troszkę zostało przetrzebiona kontuzjami i może sobie teraz lepiej będą radzić , a po drugie tym, że mimo wszystko mam dużo wątpliwości czy Whitehair to zawodnik na pierwszą rundę draftu. Hmm gdyby nie emerytura Rajiego wybrałbym zawodnika KS Wildcats, a tak zrodził mi się kolejny dylemat kogo z dwójki z Clemson wybrać.
Na początku byłem bardziej przekonany do Kevina Dodda. Czytając różne mock drafty i prospects naprawdę różnica między oba panami byłą niewielka(raz w jedną raz w drugą stronę). Kierując się ostatnim sezonem jak i finałem z Bamą również chciałem wybrać Dodda. Później jednak przenalizowałem filmiki na youtube i warunki fizyczne obu panów. I co znów ból głowy bo fizycznie wygląda to podobnie, choć posturą to jednak Lawsonowi troszkę bliżej do zastąpienia Rajiego. Sposób poruszania na boisku, zwinność też bardzo porównywalna między obu zawodnikami. Patrzymy na notkę biograficzną znów podobieństwa ot choćby to, że obaj panowie z Karoliny Południowej.
Kierując się pierwszym czujem i tym, że Kevin Dodd jest nieco starszym zawodnikiem

GREEN BAY PACKERS select Kevin Dodd, DE, Clemson.
PATRIOTS potem długo, długo nic i sympatia do: TB Bucs, Packers, Seahawks, Saints i Raiders :twisted:

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Post5 kwi 2016, o 21:10

Do tego momentu dotrwało dwóch zawodników, których chętnie zobaczył bym w czerwono - białych strojach w kilku najbliższych sezonach. Pierwszym z nich jest cornerback William Jackson III z Houston. Ma wszystko co powinien mieć zawodnik na jego pozycji - szybkość, zwrotność, wzrost, potrafi złapać piłkę, nie jest przesadnie szczupły, no i spore doświadczenie. Tutaj mała ciekawostka - podobno to pierwszy CB, który zostanie wybrany w drafcie jako senior. Aż dziw, że nie jest oceniany jako najlepszy zawodnik na swojej pozycji. Może to przez to, że trochę za dużo flag było rzucanych w jego kierunku? Tak czy siak, byłby idealnym następcą Seana Smitha.

Drugim zawodnikiem, który to podoba mi się mega, ale to mega mega jest Shaq Lawson. Pass rusher z Clemson. Tutaj powaznie jestem zaskoczony, że spadł w naszym mocku aż tak nisko. Zbudowany jak czołg, silny i do tego rewelacyjnie pracuje rączkami. Jest również dobry przeciwko biegom. W minionym sezonie miał rewelacyjne staty - 24,5 TFL i 12,5 sacków. :O

Mam tutaj spory dylemat. Zdaje sobie sprawę z tego, że Andy Reid to bardzo rozsądny facet i zdecydowałby się w tym momencie na załatanie dużej luki w składzie. Wybieram jednak ja i posłucham głosu mojego serca (:D) zamiast rozsądku. Nawet pomimo tego, że za pass rush w Kansas City odpowiadają obecnie tacy zawodnicy jak Justin Houston i Tamba Hali, a w kolejce czeka niedawny wybór z 1. rundy Dee Ford. Shaq jest po prostu za dobry, żeby przejść obok niego i go nie wybrać...

With the 28th pick in the 2016 NFL Draft, Kansas City Chiefs select Shaq Lawson, DE/OLB, Clemson

Arizona Cardinals are now on the clock...

osinho

• Ulubiona drużyna: Arizona Cardinals
  • Ulubiony zawodnik: Larry Fitzgerald

Post5 kwi 2016, o 22:18

With the 29th pick in the 2016 NFL Draft, Arizona Cardinals select Robert Nkemdiche , DL , Mississippi

Ktoś zdziwiony? Cardinals na chwilę obecną mają trzy bardzo poważne potrzeby i jedną dosyć mocną potrzebę. Potrzeba nr 1 to C. Tegoroczny draft nie jest zbyt bogaty pod tym względem i mam też wątpliwości, czy Ryan Kelly zasługuje na wybór w pierwszej rundzie. Kolejna potrzeba to SF. Jest kontuzjogenny Tyvon Branch, jest wracający po kolejnym ACL Tyrann Mathieu i jest Tony Jefferson RFA, którego za chwilę może nie być (Cardinals nie stać na wyrównanie żadnej oferty, a rekompensaty nie dostaną za tender 1,5mln). Keanu Neal to jest jakaś nawet niezła opcja, ale nie ten wybór. Kolejna paląca potrzeba to CB. Został Patrick Peterson i Justin Bethel (ja osobiście jeszcze wierzę w Cariela Brooksa). William Jackson III byłby sensownym wyborem ale podobnie jak zarząd AZ wierzę w rozwój Bethela, poza tym liczę na zdrowie Honey Badgera (na slot) i rozwój Brooksa. Można by też wziąć QB (Connor Cook jest jeszcze dostępny), ale GM Steve Keim powiedział, że rozważy wybór future QB, ale jeśli dostępny będzie lepszy zawodnik na jakąkolwiek inną pozycję, to wybierze właśnie tego lepszego.
I takiego lepszego ciągle mamy do wzięcia. A wbrew pozorom Cardinals DE do systemu 3-4 potrzebują (to jest właśnie ta czwarta potrzeba). Cambell kończy w tym roku 30 lat, Rucker i Redding są jeszcze starsi i podobnie jak reszta DL w rosterze bardziej nadają się jako zawodnicy sytuacyjni niż starterzy, dlatego do Phoenix powędruje Robert Nkemdiche. Cardinals poza trenerem mają w szatni wystarczająco dużo autorytetu, żeby poradzić sobie z ewentualnymi problemami tego zawodnika.

Carolina Panthers are on the clock

P.S. Rozważyłbym trade down w celu uzyskania dwóch drugorundowych picków; wtedy do drużyny trafiłby Kelly i jakiś DB

Tomek Czapiewski

Post6 kwi 2016, o 07:49

With the 30th pick in the 2016 NFL Draft, Carolina Panthers select Noah Spence, DE, Eastern Kentucky

Jeszcze kilka picków temu myślałem, że wybór będzie prosty i do Panter trafi ktoś z duetu Clemson - Lawson lub Dodds. Niestety, nie doczekali.

Pantery są w raczej komfortowej sytuacji przed draftem, nie ma pozycji gdzie potrzeba jest wszechmocna i musi zostać jak najszybciej uzupełniona. Zwłaszcza ze Gettelman wybiera BPA nawet gdy takie potrzeby istnieją ;) Moja autorska hierarchia wygląda tak DE, S, OT, CB, RB. Jakby się trafiła okazja, to pewnie DT czy WR Pantery nie pogardzą.

Stawiam, że Gettelman wybierze pick, jak też często bywało, niżej ceniony na innych boardach. Stawiam, na jakiegoś hybryde SS, pojawią się plotki o Sua Cravensie, który trochę przypomina zeszłoroczny pick Shaqa Thompsona (co w ogóle nie przeszkadza ;) Ale ja się na taką plotkę nie odważę. Wiele mocków wpycha nam też jakiegoś 2 rundowego Safety, ale ja też nie pojde tym torem.

Analiza boardów sugerowała mi przez chwilę, a to może Billings do rotacji na DT i zastąpienie ewentualnych FA po kolejnym roku, a to może William Johnson na CB, który trochę nam zleciał w porównaniu do wielu mocków.

Ale jednak wybiore najlepszego DE, który nam został - Noaha Spenca. Numer 3 na liscie Mayocka, choc z tendencja spadkowa, co dobrze nie wrózy. Głownie przez słabe 40 i interviews, na ktorych odnowily sie flagi z dawnych czasów i jego problemów pozabosikowych. Na teraz na pewno bliższy OLB 3-4, ale ma potencjał do DE 4-3 i tak też grywał. Spory atletyzm, dobra produkcja, przyjemnie się patrzy na taśmy z jego udziałem. Docelowo następca Charlesa Johnsona w DLine Panter.

Denver Broncos are on the clock

krisow

• Ulubiona drużyna: Carolina Panthers
  • Ulubiony zawodnik: Luke Kuechly

Post6 kwi 2016, o 11:34

Denver Broncos fakty: wygraliśmy Superbowl, Pperwszy QB odszedł, drugiego pogoniliśmy, mamy Marka Sancheza, więc chyba przydałby się rozgrywający, tylko skąd go brać? Liczyłem na Lyncha, że może dotrwa, ale gdzie tam ;) Potem myślałem o skrzydłach, ale Doctson też już ukradziony. Cóż, wzrok kieruje się do... mistrzowskiej defensywy, wzmocnimy ją więc Robertem Nkemdiche (niestety z 29 Arizona podebrała). Patrząc dalej na nasz mock draft najwięcej dobrych, a nie wybranych graczy jest jednak z defensywy: Jonathan Bullard, Vernon Butler, Kenny Clark, Emmanuel Ogbah. Ale pal licho, ciągle wybieram defensywnych w tych draftach, czas to zmienić i zaryzykować !!! Do tego pojawiają się plotki, że...

With the 31st pick in the 2016 NFL Draft, Denver Broncos select Connor Cook, QB, Michigan State

Zaczynamy II rundę, więc Cleveland Browns (ikon) on the clock ;)
Obrazek
"Keep pounding!"

Michal29

• Ulubiona drużyna: Hawks
  • Ulubiony zawodnik: Russell Wilson

Post6 kwi 2016, o 11:51

Bez zbędnych wstępów - ruszamy z drugą rundą, oto jej kolejność (Arizona i Philadelphia w tej rundzie nie wybierają, po 2 picki mają LA i NE)

32 . Cleveland Browns
33 . Tennessee Titans
34 . Dallas Cowboys
35 . San Diego Chargers
36 . Baltimore Ravens
37 . San Francisco 49ers
38 . Jacksonville Jaguars
39 . Tampa Bay Buccaneers
40 . New York Giants
41 . Chicago Bears
42 . Miami Dolphins
43 . Los Angeles Rams
44 . Oakland Raiders
45 . Los Angeles Rams
46 . Detroit Lions
47 . New Orleans Saints
48 . Indianapolis Colts
49 . Buffalo Bills
50 . Atlanta Falcons
51 . New York Jets
52 . Houston Texans
53 . Washington Redskins
54 . Minnesota Vikings
55 . Cincinnati Bengals
56 . Seattle Seahawks
57 . Green Bay Packers
58 . Pittsburgh Steelers
59 . Kansas City Chiefs
60 . New England Patriots
61 . New England Patriots
62 . Carolina Panthers
63. Denver Broncos
Na starym forum: WaltJones

ikon

• Ulubiona drużyna: Chicago Bears

Post6 kwi 2016, o 22:29

With the 32 pick of the 2016 NFL Draft, Cleveland Browns select Vernon Butler, DL, Louisiana Tech

Duży problem z tym wyborem, przede wszystkim dlatego że nie wiemy co z Joshem Gordonem. Jest zawieszony i niby mówi się, że wróci w tym sezonie ale nie jest to takie oczywiste, to już jego trzecie zawieszenie w krótkiej, czteroletniej karierze. Nawet jak wróci to nie ma pewności czy znów czegoś nie wywinie. Jeśli jednak się pozbierał to mamy do czynienia z czołówką ligi i WR przestaje być już takim dużym problemem. Oprócz niego są jeszcze Hawkins – o ile zdrowy, to jeden z najlepszych slotów w NFL. Są też Barnidge, Gabriel, Hartline, nie ma tragedii a draft nie kończy się przecież na drugiej rundzie.
Na tablicy jest jeszcze Tyler Boyd i idąc za ciosem, miałem sporą ochotę wybrać właśnie jego – w pierwszej był Goff, więc dajmy młodemu odpowiednie „narzędzia”. Jednak patrząc na DL Browns, nie sposób przepuścić kogoś takiego jak Butler. Obrona już w ubiegłym sezonie była słaba a w trwającym offseason ubyło jeszcze kilka istotnych ogniw.
Przyznaję, że nie jestem przekonany dokonując tego wyboru ale zdaję się na los, że jednak Gordon wyjdzie na prostą. Poza tym wydaje się że Butler to ogólnie rzecz biorąc lepszy zawodnik niż Boyd, to że utrzymał się w naszym mocku aż do drugiej rundy jest jednym z największych zaskoczeń całej zabawy.

Tennessee Titans now on the clock

bambosz

• Ulubiona drużyna: Seahawks
  • Ulubiony zawodnik: Wilson, Sherman

Post7 kwi 2016, o 00:28

Skoro w pierwszej rundzie wybrałem playmakera do defensywy, to czas wzmocnić ochrone dla klejnotu królewskiego drużyny z Tennessee, Marcusa Marioty. Mój wybór ograniczył się do wyboru pomiędzy centrem a tacklem. Przyda sie wzmocnienie zarówno w środku jak i na zewnątrz skoro przynajmniej dwa razy w roku mierzysz się z JJ Wattem. Co do pozycji centra to brak przede wszystkim stabilności na tej pozycji, obecni centrzy miewają dobre momenty ale są cholernie niestabilni, w senie nie regularni, mają świetne momenty ale równie dużo złych. Dodatkowo Brian Schwenke tyle samo czasu co na boisku spędza u lekarza. Tennesse w mojej opinii popełniiło błąd nie adresując którejś z tych pozycji w Free Agency. Dostępni byli Schwartz, Okung czy Osemele, na pozycje Centra dostępny był prawdziwy kot w postaci Alexa Macka. Będac GMem Titans przepłaciłbym za któregoś z tych graczy jednocześnie dostając gwarancje jakiegoś tam poziomu, doświadczenie i ogranie w lidze czego nie można powiedzieć o chłopakach dostępnych w drafcie, szczególnie jeśli idzie o tak newralgiczną pozycje jak linia ofensywna. Coż, to że nie ruszyli ostrzej w Free Agency po gracza z tych pozycji chyba jednorako wskazuje nam kogo planują wybrać z numerem 1 :) Ale ja mam troszkę inną opinie i postanowiłem zaadresować potrzebe liniowego dopiero w drugiej rundzie, możliwe jeśli odpowiedni gracz spadnie w moje ramiona również w trzeciej. Mój wybór obecnie ogranicza się do czterech graczy, trzech z pozycji na zewnątrz i jednego od wewnątrz :)
Taylor Decker(OT, Ohio State) - potencjalny steal naszego mocka, w większości tych amerykańskich mocków idzie w pierwszej rundzie. Byłby pickiem tutaj napewno gdyby nie to, że kwestionowana jest jego szybkość i uważa się, że na poziomie NFL spełni sie raczej jako Guard, a potencjalnie jeśli poprawi trochę szybkość byłby fajny na pozycji RT.
German Ifedi(OT, Texas A&M) - kandydat o świetnych warunkach fizycznych, jednak trochę zawolny na LT, spełni się jako RT lub jako guard na poziomie NFL.
Le'Reven Clark(OT, Texas Tech) - najbardziej utalentowany atletycznie z trójki tackli których biorę pod uwagę. Wraz z rozwojem, i większym doświadczeniem ma wystarczające atrybuty fizyczne i szybkościowe by stać się porządnym LT.
Ryan Kelly(C, Alabama) - świetne warunki fizyczne, ogarnie w ważnych meczach, był członkiem dominującej linii Alabamy. Nick Saban słynie z tego że spod jego oka wychodzą jakościowi liniowi, co więcej uważam, że ma potencjał stać się jednym z lepszych centrów w NFL.
Tak więc kogo wybieramy? Jestem otwarty na ryzyko i dlatego wybieram Le'Ravena Clarka, licząc że po roku czy dwóch dostane dobrego LT, odrazu solidnego RT, a przez ten czas gdy będzie sie rozwijał mam dobrą alternatywę na LT w postaci Lewana. Kto i co lepiej go wyszkoli niż pojedynki z JJ Wattem :) Kelly'ego biorę z zamkniętymi oczami w trzeciej rundzie, jeśli się nie ostatnie to pickiem w trzeciej rundzie byłby brat pewnego Pro Bowl Guarda z Dallas, Nick Martin :)
Ostatnio edytowano 7 kwi 2016, o 12:21 przez bambosz, łącznie edytowano 1 raz

tomer177

Post7 kwi 2016, o 10:13

With the 34 pick of the 2016 NFL Draft, Dallas Cowboys select Emmanuel Ogbah, DE, Oklahoma State

Czas dalej uzupełniać defensywę. Miałem nadzieję,że któryś z czwórki najlepszych rozgrywających zostanie jeszcze do wyboru ale się pomyliłem. Wybór Nkemdiche i Spence'a trochę mi utrudnił wybór i miałem sporo rozmyślania kogo wybrać. Już miałem wpisanego Andrewa Billingsa jednak zdecydowałem,że podpisanie Cedrica Thorntona na razie zaspokaja potrzebę na pozycję DT lub NT i czas wydraftować pass rushera. I w tym momencie miałem już w głowie tylko jedno nazwisko: Ogbah. Absolwent Oklahoma State skończył poprzedni sezon 12,5 sacka co dało mu prowadzenie w tej kategorii w swojej konferencji. To grający bardzo fizycznie zawodnik, umie grać po obu stronach linii, umie zdominować każdego swojego przeciwnika. Jednak musi uczyć się cały czas niuansów na swojej pozycji. I dodatkowo musi walczyć z historią. Pozostali obrońcy z Oklahoma State wybierania w wysokim numerem w drafcie raczej nie radzili sobie w NFL.

San Diego Chargers now on the clock

osinho

• Ulubiona drużyna: Arizona Cardinals
  • Ulubiony zawodnik: Larry Fitzgerald

Post7 kwi 2016, o 12:43

With the 35th pick of the 2016 NFL Draft San Diego Chargers select Keanu Neal , SS , Florida

Komentarz będzie krótki.

Odejście Erica Weddle'a spowodowało dziurę na pozycji S. Weteran Dwight Lowery przyda się, ale na pewno przyda się młody zawodnik do składu. Nie wiem czy Neal od razu wskoczy do wyjściowego składu, ale wydaje mi się najlepszym safety dostępnym w drafcie i uważam, że warto w niego zainwestować.

Od początku draftu liczyłem, że spadnie mi do drugiej rundy, a skoro został to biorę.

Baltimore Ravens now on the clock
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL