20 mar 2016, o 13:47
No i dotarliśmy do końca, bardzo dziękuję wszystkim za dyskusję i czytanie tego cyklu. Mam nadzieję że przynajmniej kilku zawodników Was zaintryguje i przyjrzycie się im bliże, kto wie może nawet nasz forumowy mock nas odrobinę zaskoczy?
Safeties:
Vonn Bell, Junior, Ohio State
Wzrost 5 ft 11 in (1.80 m)
Waga 199 lb (90 kg)
Mam bardzo mieszane uczucia, Bell jest dobry, ale mam wrażenie że ciut przeceniony. Niby ma wszystko, wzrost, siłę, szybkość, nieźle broni przeciw grze biegowej. Tylko nic na naprawdę najwyższym poziomie.
Na pewno musi poprawić krycie, zostawia za dużo miejsca zawodnikom łapiącym piłkę, gubi się w akacjach i sporo czasu traci na lokalizowanie piłki. Bell to bardzo uniwersalny zawodnik nominalny SS, ale jak trzeba to zagra i FS i CB. Bardzo średni jakościowo rocznik może go wywindować do drugiej, trzeciej rundy.
Lamarcus Brutus, Redshirt Senior, Florida State
Wzrost 6 ft 0 in (1.82 m)
Waga 206 lb (93 kg)
Inteligentny, szybko podejmujący decyzje zawodnik. Niestety przy tym kompletnie niedojrzały fizycznie, słaby technicznie.
Wysoka etyka pracy to jego największy plus, niestety nie przekłada się ona na osiągnięcia sportowe. Brutus jest w tej chwili zwyczajnie za słaby do gry w NFL. Definitywnie UFA.
Deon Bush, Senior, Miami (Fla.)
Waga 199 lb (90 kg)
Jego pierwszy sezon dla Miami sprawił, że wiele osób uwierzyło, iż mamy odczynia z zupełnie wyjątkowym zawodnik i kandydatem do gry na najwyższym poziomie. Niestety kolejne sezony to pasmo drobnych urazów, hamujących rozwój i uniemożliwiających grę na najwyższym poziomie. Mocno krytykowany za ostatni sezon.
Bush ma wszystko, wzrost, technikę, szybkość i siły. Trenerzy nie mają zastrzeń do jego charakteru i zachowania tak na boisku jak i po za nim. Niestety zbyt często ma problemy ze zdrowiem i dojściem do optymalnej formy. Talent na pierwszą, ale gra w ostatnim sezonie i problemy ze zdrowiem spychają go moim zdaniem gdzieś do piątej, szóstej.
Tevin Carter, Redshirt Senior, Utah
Wzrost 6 ft 1 in (1.85 m)
Waga 218 lb (99 kg)
Masywny SS bardzo dobrze sprawdzający się jako zabezpieczenie dla przeciw grze biegowej. Niestety coś kosztem czegoś, Carter jest powolny, wręcz ociężały. Może mięć problem żeby nadążyć za akcją na poziomie NFL.
Dodatkowy problem stanowi jego historia kontuzji, urazy sprawiły że w sezonie 2014 zagrał jedynie w czterech spotkaniach. Będzie mu ciężko znaleźć sobie zespół w drafcie, widzę go raczej jako UFA.
Jeremy Cash, Redshirt Senior, Duke
Waga 212 lb (96 kg)
JUCO transfer z Ohio State, jeden z najlepszych safety. Lubię szczególnie jego instynkt, niesamowicie szybko odnajduje piłkę i bardzo dobrze podąża za akcją. Obdarzony jest niezłym przyśpieszeniem i szybkością, bardzo dobrze radzi sobie w walce powietrznej.
Kontuzja tuż przed jego final bowl i brak możliwości wzięcia udziału w ćwiczeniach na Scouting Combine, zachwiały jego notowaniami. Sądzę jednak, że z braku zbyt wielu konkurentów zostanie wybrany w drugiej albo trzeciej rundzie.
Sean Davis, Senior, Meryland
Waga 201 lb (91 kg)
Bardzo dobrze zbudowany, silny i skoczny zawodnik. Na boisku charakteryzuje się dobrą intuicją, jest dobrze ułożony i inteligentny. Gra bardzo efektywnie. Przydatny przeciwko grze biegowej.
Niestety ponadprzeciętną siłą okupił brakami w zwrotności i przyspieszeniu. Przez co dość łatwo go zgubić na bardziej skomplikowanych ścieżkach. Ciekawa opcja do sprawdzenia w czwartej rundzie.
K.J. Dillon, Senior, West Virginia
Waga 210 lb (95 kg)
Boiskowy partner Karla Josepha, bardzo silny i ciasno kryjący safety. Na pewno gra się przeciwko niemu bardzo nieprzyjemnie, jest świadom swojej ponadprzeciętnej siły, mocno nastawiony na odnoszenie zwycięstw (ma tendencje do przekraczania przepisów).
Byłoby lepiej gdyby ręce służyły mu bardziej do łapania piłki, a nie przeciwników. Musi poprawić technikę, bo na tę chwilę wygląda to kiepsko. Myślę że po udanym Scouting Combine i Senior Bowl, ma duże szanse na czwartą rundę.
Kavon Frazier, Senior, Central Michigan
Waga 217 lb (98 kg)
Duże zdolności przywódcze, duża siła i twarda gra, to skrócona charakterystyka Fraziera. Nie bez powodu większość raportów uwypukla jego cechy przywódcze. Bo niestety na boisku wygląda to bardzo przeciętnie.
O ile ktoś przebiega/łapię piłkę obok Fraziera to ten jest w stanie go złapać i powstrzymać. Ale jest powolny, bardzo łatwo go zgubić. Jeśli ma się nadawać do gry w NFL to czeka go masa pracy nad szybkością i przyspieszenie. Ze względu na warunki fizyczne i cechy przywódcze myślę, że można go dodać do grona wybieralnych zawodników, ale na pewno nie wcześniej niż w końcówce trzeciego dnia.
T.J. Green, Junior, Clemson
Wzrost 6 ft 2 in (1.88 m)
Waga 209 lb (95 kg)
W stosunku do Greena mam bardzo mieszane uczucia. Gra dobrze ale olbrzymia w tym zasługa pary DE Clemson, a mniej jego samego. Przeniósł się z do Clemson z Alabamy. Green ma ogromną szybkość, dobre umiejętności techniczne, dodatkowo wyróżnia się wzrostem.
Niestety jak to bywa z zawodnikami zmieniającymi pozycję ( w tym wypadku WR na S), nie zawsze umie odnaleźć się w nowej roli. Mimo imponujących warunków fizycznych, Green nie ma wielkiej siły. Tylko rok grał jako starter. Zawodnik z potencjałem, ale nie odważyłbym się postawić go w gronie potencjalnych starterów od pierwszego tygodnia rozgrywek. Myślę że zawalczy o czwartą rundę.
Deandre Houston-Carson, Redshirt Senior, William & Mary
Waga 201 lb (91 kg)
Bardzo szybko rozwijający się zawodnik. Świetne warunki fizyczne, wsparte niezłą techniką. Bardzo udany ostatni sezon na uczelni, problem w tym że William & Mary grają na poziomie FCS i Houston-Carson nie miał wielu okazji grania przeciwko naprawdę mocnym rywalom.
Całkowicie zdominował swój poziom rozgrywek, myślę że spokojnie poradzi sobie w NFL, ma wszystkie atrybuty, żeby zostać dobrym S. Osobiście widziałbym go między drugą, a trzecią rundą.
Karl Joseph, Senior, West Virginia
Wzrost 5 ft 10 in (1.78 m)
Waga 205 lb (93 kg)
W tym sezonie wystąpił zaledwie w czterech meczach, ale każdy z tych meczy w jego wykonaniu można nazwać jako imponujący. Pisząc o K.J. Dillonie wspomniałem, że gra się przeciwko niemu nad wyraz nieprzyjemnie. Z Josephem jest jeszcze gorzej, nigdy się nie oszczędza i zatrzymuje przeciwników z olbrzymim impetem. Bardzo efektywnie i efektowanie grający zawodnik.
W zasadzie jego jedyny minus to brak kilku dodatkowych centymetrów i odniesiona w październiku kontuzja (ACL). Przedtem wyglądał na jednego z topowych S w roczniku (posunąłbym się nawet do tezy, że był drugi w tym rankingu). W tej chwili dużo zależy od raportów medycznych, ma szanse na wybór między drugą a czwartą rundą.
Jayron Kearse, Junior, Clemson
Wzrost 6 ft 4 in (1.93 m)
Waga 216 lb (98 kg)
Tym razem drugi z duetu S Clemson. Kearse uchodzi za tego bardziej utalentowanego. Imponuje warunkami fizycznymi, siłą i szybkością. Mimo, że do draftu przystępuje jako junior, jest jednym z bardziej doświadczonych graczy na swojej pozycji. Ma papiery na naprawdę dobrą grę.
Największe zastrzeżenie? Myślę że coś co można nazwać jako boiskowa nonszalancja, Kearse lubi grać na dużym ryzyku, w efekcie czego ma na koncie sporo nietrafionych tackles. Myślę że może przebić się do trzeciej rundy.
Miles Killebrew, Senior, Southern Utah
Waga 217 lb (98 kg)
Kolejny S trafiający do draftu z mniejszej uczelni. Bardzo atletyczny, szukający gry i nie bojący się kontaktu zawodnik. Z wyglądu bardziej przypomina LB, niż S, w NFL może pełnić rolę hybrydy.
O ile fizycznie (a szczególnie siłowo) Kilebrew wygląda bardzo dobrze, to ma wyraźne niedostatki techniki. Potrzebuje chwili żeby odnaleźć się w sytuacji na boisku po wznowieniu. Słabo wypadł w czasie Scouting Combine, myślę że nie wskoczy wyżej niż do piątej rundy.
Derrick Kindred, Senior, TCU
Waga 207 lb (94 kg)
Taki trochę oksymoron, niezbyt wysoki ale bardzo silnie zbudowany i opierający swoją grę na sile zawodnik. Zrobił sobie sporo krzywdy biorąc udział w treningach mimo nie doleczonej kontuzji, przez co ominął go start sezonu.
Ma problemy z koncentracją na boisku, zdarza mu się gubić akcję. Dodatkowo naturalnym ograniczeniem jest jego budowa ciała, nie jest po prostu w stanie rywalizować z rosłymi TE/WR. Zawodnik na koniec trzeciego dnia draftu.
Jordan Lomax, Redshirt Senior, Iowa
Waga 202 lb (92 kg)
Mocno cierpiący przez braki wzrostu zawodnik, szybki, dobrze odnajdujący się w akcji, ale nie radzący sobie w grze 1-1.
Już w lidze akademickiej miał problemy przez braki siły i wzrostu, w NFL ta różnica może się jeszcze pogłębić. Głęboki beckup i co najwyżej zawodnik special teams. Raczej nic ponad siódmą rundę.
Jordan Lucas, Senior, Penn State
Waga 201 lb (91 kg)
Ciężko powiedzieć jak sobie radzi jako S, zmienił pozycję dopier jako Junior, a większość tego sezonu spędził lecząc kontuzje. Przed kontuzją wydawał się szybkim, bardzo dobrze czytającym ścieżki zawodnikiem. Nie miał niestety okazji potwierdzić pozytywnej oceny na swój temat.
Kontuzja mocno podcięła mu skrzydła, jest jedną wielką niewiadomą. Na tę chwilę szósta, siódma runda.
Jalen Mills, Senior, LSU
Waga 191 lb (87 kg)
Po obiecującej zmianie pozycji jako junior (wcześniej grał jako CB), ten miał udowodnić że Mills jest jednym z lepszych FS w roczniku. Niestety kontuzja kolana w czasie przygotowań przedsezonowych sprawiła, że Mills zagrał tylko w kilku ostatnich meczach. Na pewno wyróżniają go umiejętności techniczne, szybkość i bardzo dobra wizja na boisku. Bardzo szybko odgaduje ścieżki rywali.
Przydałoby mu się jednak więcej doświadczenia na pozycji na której ma grać w NFL, dodatkowo jego notowania obniża wspomniana już kontuzja kolana i incydent z 2014 roku kiedy został oskarżony o atak na kobietę. Lepszy od innych zawodników których typuję do czwartej rundy, ale z problemami.
Keanu Neal, Junior, Florida
Waga 211 lb (96 kg)
Świetnie przygotowany do Scouting Combine, niestety w sezonie było co najwyżej dobrze. Atletyczny zawodnik z widocznymi brakami w technice.
Dobry zawodnik, ale nie ma takiej siły jak widać choćby w grze Karla Josepha. Miałem napisać, że ma braki w szybkości, ale na Scouting Combine pokazał że to przeszłość, przynajmniej na ćwiczeniach. Chodzą plotki, że niektórzy widzą go nawet w pierwszej rundzie, jak dla mnie nic ponad czwartą.
Jalen Ramsey, Junior, Florida State
Waga 209 lb (95 kg)
W tej chwili jak dla mnie jedyny poważny kandydat do pierwszego wyboru w drafcie. Świetny tak w czasie sezonu jak i Scouting Combine. Ma wszystko, wzrost, szybkość, szybkie czytanie ścieżek. Wykazuje się dużą inteligencją na boisku.
Przed początkiem sezonu mógłby odrobinę wzmocnić siłę i powinien dołączyć wtedy do grona najlepszych w lidze. Nie widzę innej możliwości niż pierwszy wybór.
Elijah Shumate, Senior, Notre Dame
Waga 216 lb (98 kg)
Groźny w bliskim starciu, piekielnie szybki, ale ma tendencję do spóźniania się za akcją. Słabo radzi sobie z odgadywaniem ścieżek rywali, zostawia dużo miejsca krytym zawodnikom.
Ma potencjał, ale będzie musiał włożyć jeszcze wiele pracy zanim go do końca pokaże. W tej chwili końcówka trzeciego dnia.
Justin Simmons, Senior, Boston College
Waga 202 lb (91 kg)
Nieczęsto oglądam Boston College, ale Simmons pokazywał się nie tylko w czasie gry na uczelni, ale i zaliczył udany występ w czasie West-East Shrine oraz Scouting Combine. Ma bardzo dobre warunki fizyczne i widać w jego grze dojrzałość i inteligencje. Jeden z tych którzy mogą bardzo mocno wejść do NFL.
Oprócz udanego West-East Shrine, z dobrej strony pokazał się przeciw silnym Notre Dame i Clemson. Nie mówi się o nim za wiele i jest oceniany jako raczej trzecio dniowy zawodnik, ale myślę że może trafić do ligi wcześniej niż prognozowana szósta runda.
A.J. Stamps, Senior, Kentucky
Waga 193 lb (88 kg)
Ciekawy zawodnik, też raczej widziany w końcówce trzeciego dnia. A jednak umie się wyróżnić szybkością, zwinnością, przyspieszeniem. Taki uśpiony talent mogący zaskoczyć.
Na pewno przydałoby mu się więcej siły i centymetrów. Nie ma na koncie przebłysków jak Simmons, ale intryguje. Myślę że szósta, siódma runda.
Darian Thompson, Redshirt Senior, Boise State
Waga 203 lb (92 kg)
Bardzo dobre warunki fizyczne, ma szybkość i siłę. Niesamowity instynkt, w mgnieniu oka odczytuje intencje QB. Dobre umiejętności techniczne, a przede wszystkim świetną kontrolę piłki.
Zawiódł na Scouting Combine, czym zapewne wypchnął się z pierwszej rundy. Nie mniej jak dla mnie materiał na startera w NFL nawet od pierwszego tygodnia. Nie powinien spaść po za drugą, w ostateczności trzecią rundę.
Brandon Williams, Redshirt Senior, Texas A&M
Waga 197 lb (89 kg)
Dobry sportowiec i co najwyżej potencjalny S. Akademicką karierę zaczynał jako RB Oklahomy, na transfer do Texas A&M zdecydował się ze względu na chęć przebywania bliżej córki. Nie ma umiejętności potrzebnych do bycia S na poziomie NFL. Małe doświadczenie, braki techniczne, nie umie jeszcze czytać gry. Za to jest świetnym atletą. Szybki i silny zawodnik.
Swoje predyspozycje fizyczne potwierdził udanym Scouting Combine. Jest w nim potencjał na zawodnika NFL (nie jestem pewien czy na pewno jako S). W tej chwili jednak to tylko sportowiec, a nie footballista. Raczej po za draftem, UFA.