Teraz jest 10 sie 2025, o 12:32

Przewodnik po NFL Draft 2016

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Re: Przewodnik po NFL Draft 2016

Post4 mar 2016, o 22:48

Proszę Pana, toż to już na wszystkie 7 rund na dwa lata do przodu wszystko jest pozaklepywane. ;-)
Były nawet zapędy na supplemental draft.

A tak poważnie, dla bezpieczeństwa kilka osób próbowało zaklepać, ale oficjalnych zapisów jeszcze nie było.

Pierre

Post9 mar 2016, o 22:38

Wybaczcie przerwę, ale już wracam do dalszej prezentacji. Dzisiaj co prawda jeszcze krócej, ale od jutra mam nadzieję wrócić do tępa z początku serii.

Offensive Linemans

Vadal Alexander, Senior, LSU

Wzrost 6 ft 5 in (1.96 m)
Waga 326 lb (148 kg)

Potężnie zbudowany OL z LSU. W NFL wydaje się odrobinę zbyt wolny do gry jako OT. Posiada olbrzymie doświadczenie (blisko 50 meczów jako LG i RT). Świetnie sprawdza się przy pracy nad ścieżkami do gry dołem. Jeden z najsilniejszych zawodników na swojej pozycji.

Bardzo masywny zawodnik, aż nazbyt. Żeby odnieść sukces w NFL będzie musiał stracić kilka kilogramów. Na pewno jeden z najciekawszych zawodników, z umiejętnościami żeby zacząć sezon jako starter. Raczej zniknie z tablicy w drugiej rundzie, ewentualnie na początku trzeciej.

Willie Beavers, Senior, Western Michigan

Waga 321 lb (146 kg)

Nominalny LT, ale w NFL nie widzę go w tej roli. Jestem zdania, że w NFL częściej będziemy go oglądać na pozycji guarda. Silny i sprawny fizycznie zawodnik. Mający na koncie dobre zawody choćby przeciwko takim graczom jak: Joey Bosa czy Shilique Calhoun.

Braki w technice i coś co można nazwać jako brak kontroli nad ciałem, zagubienie w szybszych akcjach. Wypychają go z grona najlepszych dostępnych zawodników. W tej chwili solidny zmiennik, z którego jest szansa że coś dobrego może wyrosnąć. Zawodnik na piątą rundę.

Caleb Benenoch, Junior, UCLA

Waga 311 lb (141 kg)

Ma za sobą udany sezon dla UCLA, dobre, warunki fizyczne, duży potencjał.

Tutaj mamy chyba największy problem tego zawodnika. Gracz który może być starterem powiedzmy za dwa, trzy sezony ale nie teraz. Za słaby fizycznie, braki techniczne. Wymaga dużo pracy, ale jeśli trafi pod dobre skrzydła z tej mąki powinien być chleb. Myślę że wybór w okolicach 5 rundy z uwagi na dobrą postawę na Scouting Combine byłby adekwatny.

Joe Cheek, Senior, Texas A&M

Waga 316 lb (143 kg)

Zawodnik o którym za wiele się nie mówi. Ma dobre warunki fizyczne, przyzwoitą siłę.

Cheek słabo radzi sobie w grze 1 – 1. Ciężko jest napisać o nim cokolwiek więcej, nie był na pewno wyróżniającym się zawodnikiem, a jego obecność na Scouting Combine wynikała przede wszystkim z co najwyżej średniej jakości konkurentów w roczniku. Ciężko będzie mu znaleźć zespół w drafcie, a jeżeli już to nie spodziewałbym się go przed siódmą rundą.

Shon Coleman, Junior, Auburn

Wzrost 6 ft 6 in (1.98 m)
Waga 307 lb (139 kg)

To będzie jego drugi draft, dwa lata temu to właśnie Coleman wraz ze swoją mamą zapowiedział wybór Aarona Donalda do Rams. Ta historia ściśle wiąże się z wygraną przez niego walką z białaczką. Coleman ze względu na chorobę, musiał na dwa lata opuścić ligę akademicką. W efekcie do draftu przystępuję dopiero w wieku 25 lat.

Ze względu na uraz kolana nie mógł wystąpić w Senior Bowl, a jego występ na Scouting Combine ograniczony był do minimum. Mimo wszystko w drafcie powinien się wysoko. Wysoka etyka pracy, dobra technika niezłe warunki fizyczne stawiają wśród najlepszych w roczniku. Na pewno jego organizm jest wyniszczony i osobiście bałbym się go wybrać przed czwartą, piątą rundą. Ma jednak historię która podoba się ludziom, jestem więc skłonny przychylić się do opinii że do zespołu trafi w trzeciej rundzie.

Jack Conklin, Junior, Michigan State

Waga 308 lb (140 kg)

Dużo od jego miejsca w drafcie zależeć będzie od wyników badań. Problemy z kolanem zachwiały pozycją Conklina, który gdyby był zdrowy mógłby trafić do top-10. Na jego plus na pewno przemawia olbrzymia siła, duże doświadczenie i
pracowitość.

O Counklinie słychać skrajne opinie od jednego z najlepszych zawodników dostępnych tym roku, po takie które określają go jako mocno przecenianego. Druga sprawa, że eksperci nie są w stanie dojść do konsensusu odnośnie pozycji na jakiej Counklin sprawdzi się w NFL. Słychać równie wiele głosów, że będzie dobrym LT jak i te sugerujące zmianę na RT, a nawet L/RG. Jeśli ocena medyczna wypadnie pomyślnie, zawodnik do top-20.

Fahn Cooper, Senior, Ole Miss

Wzrost 6 ft 4 in (1.93 m)
Waga 303 lb (137 kg)

Cooper przeniósł się do Ole Miss z Bowling Green I zaliczyły niezły sezon w parze z Laremym Tunsilem. Dobra gra w czasie West-East Shrine podniosła jego notowania.

Jeśli jednak sięgniemy pamięcią do sezonu, to jednak wyraźnie było widać różnicę między nim, a Tunsilem. Nie ta klasa zawodnika, nie ta szybkość, technika, atletyzm. Myślę że podobnie będzie w NFL, zmiennik i nic po za tym. Taki solidny wybór na szóstą rundę.

Joe Dahl, Senior, Washington State

Waga 304 lb (138 kg)

Bardzo ciężki do ocenienia zawodnik. Uchodził za jednego z bardziej niedocenianych, ale na Senior Bowl dawał się zdecydowanie zbyt często dominować. Spore doświadczenie jako LT i LG.

Z drugiej strony problemy z kolanami, gdzieniegdzie pojawiające się głosy, że nie jest lubiany w szatni. Też nie pomagają mu podnieść notowań w drafcie. Jeżeli mam być całkowicie szczery, to nie widzę tego ukrytego potencjału. Raczej materiał nad którym trzeba jeszcze dużo pracować. Chciałoby się powiedzieć, że to raczej UFA, ale kto wie może któryś z zespołów spróbuje obudzić drzemiący w nim talent i spróbuje go wybrać wyżej jako obiecującego G.

Taylor Decker, Senior, Ohio

Wzrost 6 ft 7 in (2.00 m)
Waga 310 lb (140 kg)

Dwumetrowy zawodnik, jeden z nielicznych który nie zawiódł w Ohio w ubiegłym sezonie. W NFL zapewne czeka go zmiana pozycji. Praktycznie wszyscy są zgodni, że na LT jest odrobinę za wysoki. Jeden z najsilniejszych zawodników, bardzo dobrze radzący sobie 1-1.

Problem stanowią braki techniczne i kłopoty z Konami. Podobnie jak w przypadku Conklina kluczowy tutaj zapewne będzie raport medyczny. Podobnie jednak jak w przypadku zawodnika Michigan State, tak w przypadku Deckera top-20 wydaje się być jego miejscem w drafcie.

Spencer Drango, Redshirt Senior, Baylor

Waga 315 lb (143 kg)

Swoją karierę w OL zaczynał jako C, ale większość meczy dla Baylor rozegrał już jako LT. Dominował właściwie nad każdym obrońcą na którego przyszło mu grać. Na Senior Bowl potwierdził dobrą dyspozycje we wspieraniu gry biegowej, gorzej wypadł kiedy musiał stanąć naprzeciw dynamicznych pass-rusherów. Koledzy z szatni i trenerzy wypowiadają się o nim w samych superlatywach.

Właściwie pewne jest, że w związku z brakami szybkości w NFL będzie grał jako G. I na tej pozycji wydaje się jednym z najciekawszych, albo wręcz najciekawszym rozwiązaniem. Zupełnie szczerze, nie będę zdziwiony widząc jego wybór tak w pierwszej jak i w trzeciej rundzie.

Parker Ehinger, Senior, Cincinnati

Waga 310 lb (142 kg)

W czasie swojej kariery w lidze akademickiej grał chyba na każdej pozycji oprócz C. Dzieki dużej sile fizycznej, niezłej szybkości i technice sprawdzał wszędzie wypadał nieźle.

Jego podstawowy problem to brak doświadczenie w pro-style offense. Na żadnej z pozycji na której grał nie wypadał też nad wyraz dobrze. W NFL raczej tym zapchajdziury. Wielkich szans na wybór nie ma, moim zdaniem UFA.

Joshua Garnett, Senior, Stanford

Waga 312 lb (133 kg)

Wspominałem, że uwielbiam OL Stanfordu? Ciężko im cokolwiek zarzucić, są silni, szybcy, mają odpowiednią budowę ciała i świetną technikę. Nie bez powodu, jest to formacja uznawana za jedną z najlepszych w NCAA.

Ciężko jest znaleźć coś do czego mógłbym się w tym wypadku przyczepić. Może mógłby odrobinę szybciej reagować na zmieniającą się sytuację na boisku. Ale jeśli mam wskazać OL mogących zrobić różnicę to Garnett, na pewno będzie wśród nich. Zdecydowanie nie będę zdziwiony widząc jego wybór w drugiej rundzie.

Darrell Greene, Senior, San Diego State

Wzrost 6 ft 3 in (1.90 m)
Waga 321 lb (146 kg)

Zawodnik którego miałem okazję widzieć w zaledwie jednym meczu – Hawai Bowl. To były dobre zawody ze strony całego San Diego State, ale Greene nie wyróżnił się w nich jakoś szczególnie. Owszem na tle przeciętnych przeciwników wydawał się silnym graczem, ale w żadnym wypadku nie dominującym przeciwnika.

I pewnie miałby szansę dostać szansę w drafcie, ale ponieważ do swojej przeciętności dołożył problemy z agresją (został zawieszony na 5 meczów przez drużynę z tego powodu). Osobiście nie ryzykowałbym wybierania go w drafcie.

Joe Haeg, Senior, North Dakota State

Waga 304 lb (138 kg)

Nietypowy zawodnik, Haeg nie ma ani wielkiej siły, jego umiejętności techniczne wymagają pracy, ale wyróżnia się szybkością reakcji i umiejętnością podejmowania decyzji. Na pewno materiał na niezłego zawodnika.

Znany jest z dużej pracowitości, tak w meczach gdzie nigdy nie odpuszcza, jak i pracy na treningach. Bardzo ciekawa opcja dla zespołów, które mają silne ale starzejące się OL. Jeśli dać mu czas i dobrych mentorów to za 2-3 lata może być z niego niezły starter jako RT/LT. Myślę ze piąta runda draftu to odpowiednie miejsce, żeby po niego sięgnąć.

Jerald Hawkins, Junior, LSU

Waga 305 lb (138 kg)

Kolejny rozwojowy zawodnik, o niezłych predyspozycjach, ale również dużych brakach. Tak, też widziałem mock drafty gdzie jest wybierany w drugiej rundzie. Ale przez cały sezon nie widziałem nawet jednego meczu, przeciw topowej DL w której to Hawkins zdecydowanie zdominował rywala. W zasadzie równie ciężko byłoby wskazać mecz gdzie to on został wgnieciony w ziemię, tyle że jak dla mnie to ciut za mało na drugi dzień draftu.

Zdecydowanie nie widzę go jako startera na już i jestem zdania że za szybko odszedł z ligi akademickiej. Tak jak w poprzednim przypadku, szanse na bycie dobrym zawodnikiem w przyszłości. Ale wpierw musi włożyć dużo pracy na siłowni, żeby móc mierzyć się z DL w NFL. Również i Hawkinsa widziałbym w piątej rundzie.

Germain Ifedi, Redshirt Junior, Texas A&M

Waga 324 lb (147 kg)

Po Joeckel’u, Matthews’ie I Ogbuehi’m robię się sceptyczny, kiedy słyszę o kolejnym LT z Texas A&M mającym zdominować NFL. Myślę, że nie tylko ja oczekiwałem po każdym z nich więcej. Ifedi lansowany jest jako zawodnik z potencjałem nawet na pierwszą rundę draftu. Chociaż tym razem, częściej pojawią się znaki zapytania.

O ile nie można odmówić mu siły, o tyle wydaje się zbyt ociężały do gry jako LT. Przez większość postrzegany jest jako wszechstronny, silny guard. Zaryzykuję i dam mu rekomendację na drugą rundę.

Dominick Jackson, Senior, Alabama

Waga 313 lb (142 kg)

Na uwagę zasługuje już chociażby z tego powodu, Nick Saban zdecydował się go pozyskać na zasadach JUCO transfer. Trener Alabamy wykorzystuje to instytucje właściwie tylko w celu wzmocnienia pierwszego składu o naprawdę wyróżniających się zawodników. Dlatego w przypadku Jacksona mocno zastanawia sezon 2014, który spędził jako rezerwowy.

Silny i dobrze zbudowany zawodnik, będący ważnym elementem układanki mistrzowskiej Alabamy. Chociaż na poziomie NFL wydaje się zbyt wolny do grania na zewnątrz OL. Ciekawa opcja zawodnika, który może okazać się starterem w późniejszych rundach. Na tę chwilę, okolice szóstej rundy, wydają mi się najwłaściwsze.

Tyler Johnstone, Senior, Oregon

Waga 301 lb (131 kg)

Pamiętacie Michaela Bennetta DT Ohio, którego wielu z nas widziało w pierwszej/drugiej rundzie ubiegłorocznego draftu, a który ostatecznie został wybrany dopiero w szóstej? Tutaj spodziewam się podobnej historii, świetne warunki fizyczne, olbrzymia siła, dobra technika. I bardzo rozbudowana karta u lekarza.

Jeżeli będzie zdrowy materiał na startera, ciężko znaleźć coś w czym ustępuje topowym OL w tegorocznym drafcie. Jednak w tym wypadku jego podatność na odnoszenie kontuzji jest tak wysoka, że spycha go do ostatnich rund draftu. Życzę temu chłopakowi jak najlepiej, ale moim zdaniem szósta runda.

Nila Kasitati, Senior, Oklahoma (G)

Waga 307 lb (139 kg)

Dość niepozorny zawodnik, nie wygląda na przesadnie silnego, jego budowa ciała może budzić zastrzeżenia. Lepiej prezentuje się na boisku, dobrze podejmuje decyzje, szybko reaguje i wykorzystuje swoje atuty.

Nie jestem pewien, czy to materiał na startera w NFL od zaraz. Prędzej zawodnik z potencjałem na odgrywanie większej roli w przyszłości. Na tę chwilę szósta runda.

Denver Kirkland, Junior, Arkansas

Waga 335 lb (152 kg)

Przesunięty przed sezonem na LT, ale w NFL zdecydowanie czeka go powrót do środka OL. Wielki, potężny, silny i wolny, zdecydowanie za wolny. Tak wiem, że to pomaga graczom OL, ale trzeba mieć w tym umiar.

Jeśli ten projekt ma się udać, to Kirklanda czeka ogrom pracy. Jest surowy technicznie, zbyt ociężały. Typowany na przełom trzeciej i czwartej rundy. Chociaż moim zdaniem to dla niego i tak za wcześnie.

Alex Lewis, Senior, Nebraska

Waga 312 lb (142 kg)

Ten rocznik jest mało szczęśliwy dla OL, wielu z dużym potencjałem i umiejętnościami, jednak praktycznie każdy z szeregiem problemów. Tak jest i tym razem, nie są to jednak w tym wypadku problemy zdrowotne. Lewis spędził 45 dni w areszcie, w ramach wyroku za pobicie do nieprzytomności żołnierza sił powietrznych. Nie pomoże w tej sytuacji doskonałe technika, siła i niezła prędkość. Taka historia w aktach wyrzuca go z grona najbardziej pożądanych zawodnik, a jestem wręcz przekonany, że dla części zespołów jest on po prostu niewybieralny.

Zawodnik gotowy do gry w NFL właściwie od zaraz, zaryzykowałbym nawet tezę że nadaje się na startera jako LT. Wątpię jednak że ktokolwiek zaryzykuje jego wybór wcześniej niż w piątej rundzie.

Tyler Marz, Senior, Wisconsin

Waga 316 lb (143 kg)

Nierówno grający zawodnik, mecze bardzo dobre przeplata słabymi. Na pewno nie należy na niego patrzeć jako LT, jest zbyt wysoki na tę pozycję i bardziej mógłby przeszkadzać niż pomagać. Ma jednak na tyle dobrą siłę, dynamikę i technikę, że szkoda byłoby go przesuwać do środka OL.

Zaryzykowałbym stwierdzenie że jest gotowy do gry w NFL od pierwszego tygodnia. Osobiście upatruję w nim jednego z kandydatów do steala. Byłbym skłonny wybrać go w trzeciej rundzie, ale jeżeli chodzi o typowanie stawiam piątą.

Connor McGovern, Redshirt Senior, Missouri

Waga 306 lb (139 kg)

Słabsza postawa jego zespołu, odbiła się na jego osobistych notowaniach. Bardzo atletyczny zawodnik, jeden z najsilniejszych w drafcie. Z dobrej strony pokazał się na Senior Bowl.

Tak jak wspomniany powyżej Marz jest jednym z bardziej niedocenianych OT, tak McGovern może uchodzić za jednego z najbardziej niedocenionych G. Obu zawodników cechuje naturalna lekkość w grze, ma się wrażenie, że grają na swoich pozycjach od zawsze a ich ruchy są naturalne. Moje przewidywania co do miejsca w drafcie są analogiczne, umiejętności na trzecią rundę, ale zawodnik jest kandydatem do piatej.

Kyle Murphy, Senior, Stanford

Waga 305 lb (133 kg)

Mówiłem, że bardzo lubię OL Stanfordu? Murphy to kolejny, doskonały technicznie, szybki i silny zawodnik. Zna swoje braki i umie odpowiednio zareagować , żeby je zniwelować. Zdecydowanie jeden z lepszych zawodników w grze dołem, trudniej ocenić jego pass-protection bo całą ofensywa Stanfordu ustawiona jest na grę biegową. Chociaż w obu aspektach spisywał się dobrze w czasie Senior Bowl.

Jego notowania obniża kontuzja która mocno ograniczyła jego występ w czasie Scouting Combine. Jeśli przyłoży się do treningów i polepszy pracę nóg nie wykluczam, że może okazać się niezłym LT. Na tę chwilę widzę w nim gotowego do gry od zaraz RT. Druga, trzecia runda będzie dla niego dobrym miejscem.

Stephane Nembot, Redshirt Senior, Colorado

Waga 322 lb (146 kg)

Potężnie zbudowany, dobre proporcje ciała, niezła siła. Tyle dobrego, za wolny, zbyt surowy technicznie.
Na tą chwilę jedyne jego plusy wynikają z jego wrodzonych warunków, to na pewno sporo, bo jest na czym pracować.

Ale ciężko mi sobie wyobrazić Nembota przeciwko DL na poziomie NFL. Szósta, albo nawet siódma runda to moim zdaniem szczyt tego czego może teraz oczekiwać.

Rees Odhiambo, Redshit Senior, Boise State

Waga 314 lb (142 kg)

Odhiambo jest z pochodzenia Kenijczykiem, który karierę z footballem rozpoczął dopiero na poziomie szkoły średniej. Świetne warunki fizyczne, proporcje ciała i imponująca siła fizyczna zwróciły uwagę wielu osób. Bardzo dobrze radzi sobie przy robieniu miejsca niezbędnego do gry biegowej.

Bogata historia kontuzji spycha go w dół rankingów. Musi również włożyć sporo pracy w kwestie techniczne. Na tę chwilę zawodnik na szóstą rundę.

Alex Redmond, Junior, UCLA

Waga 294 lb (133 kg)

Szybki, z przyzwoitą techniką, ale brakuje mu siły i doświadczenia. Powinien wrócić na jeszcze jeden sezon na uczelnie i poprawić swoje braki.

Kolejny guard z potencjałem, ale nie gotowy jeszcze do gry w NFL. Podobnie jak w pozostałych przypadkach nic powyżej szóstej rundy.

Dominique Robertson, Redshirt Senior , West Georgia

Waga 324 lb (147 kg)

Spore zaskoczenie, zawodnik z Division II zaproszony na Scouting Combine i nie pokazał tam nic nadzwyczajnego.

Jeżeli miałbym wskazać jakieś jego dobre strony, to jedyne co mi przychodzi do głowy to brak poważnych kontuzji. I to właściwie tyle, absolutnie niczym nie wyróżniający się zawodnik, będę bardzo zdziwiony jeśli czeka go coś innego niż UFA i co najwyżej practice squad.

Brandon Shell, Redshirt Senior, South Carolina

Waga 333 lb (151 kg)

Kolejny LT który może zapomnieć o grze na tej pozycji w NFL. Może RT, ale raczej guard. Potężnie zbudowany, bardzo silny zawodnik. Jeśli chodzi o umiejętności techniczne, to chyba najlepiej określić je jako nie odstające od środka stawki.

Zdecydowanie za wolny, zbyt ociężały na grę po bokach OL. Dużo ciekawiej powinien sobie radzić wewnątrz jej. W tej chwili wartościowy, wszechstrony beckup. Myślę że znajdzie zespół gdzieś w granicach piątej, może szóstej rundy.

Pearce Slater, Senior, San Diego State

Waga 301 lb (137 kg)

Bardzo silny, wyglądający niczym wycięty ze wzorca idealny RT. Dobrze wygląda też jeżeli przyjrzymy się jego szybkości, pracy nóg.

Nie chcę za bardzo wypowiadać się o jego grze, San Diego State nie ma wielu okazji do gry z silnymi zespołami akademickimi, a sam zawodnik spędził w tym zespole tylko dwa sezony (dołączył jako JUCO transfer). Myślę że wart ryzyka i sprawdzenia gdzieś w szóstej rundzie.

Jason Spriggs, Senior, Indiana

Waga 301 lb (137 kg)

Chyba najcichsze nazwisko wśród topowych OT. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że obok Conklina i Deckera najpoważniejszy kandydat do trzeciego miejsca wśród graczy z rocznika. Uznany za najlepszego OL podczas Senior Bowl.

Ma doskonałe warunki fizyczne, jest szybki, nie można nic zarzucić jego pracy nóg. Jeśli można by się do czegoś przyczepić, to do konieczności poprawy techniki użytkowej. Ciekawa opcja zarówno dla zespołów szukających LT albo RT. Jak dla mnie pierwsza runda.

Ronnie Stanley, Redshirt Junior, Notre Dame

Waga 312 lb (142 kg)

Już rok temu spokojnie znalazłby się wśród 10 najwyżej wybranych graczy w drafcie, śmiem twierdzić że byłby nawet najwyżej wybranym OL. Zawodnik kompletny silny, dużo myślący na boisku, wspaniały technicznie, doskonała praca nóg.

Jeżeli mam się do czegoś przyczepić to chyba tylko przeciętnego Scouting Combine i tegorocznego meczu przeciwko Clemson, gdzie Shaq Lawson postawił mu naprawdę trudne warunki. Z dwójki topowych LT, wyżej cenię Stanleya. Myślę że spokojnie znajdzie zespół w pierwszej dziesiątce draftu.

John Theus, Senior, Georgia

Waga 313 lb (142 kg)

W 2012 trafił do Freshman All American, i ciężko znaleźć aspekt który rozwinął od tego czasu. Znacie pewnie ten typ ze szkoły, dobrze pokazuje się na pierwszych zajęciach i jedzie na opinii. Ten opis najbardziej pasuje mi do Theusa.

Przeciętna siła, szybkość, technika. Plusy? Jest wielki. Dalej postrzegany jako gracz na trzecią rundę. Ja rozważałbym go najwcześniej w piątej.

Joe Thuney, Redshirt Senior, N.C. State

Waga 304 lb (138 kg)

Silny, bardzo dobrze pracujący nogami nominalny LT. Chyba najkrótsza charakterystyka dla Thuneya brzmiała by solidny i wszechstronny.

Materiał może nie na gwiazdę, ale na startera w NFL. Trochę nie doceniany, brak mu czegoś co podniosło by drużynę na poziom wyżej. Zawodnik na czwartą, może piątą rundę.

Cole Toner, Senior, Harvard

Waga 306 lb (139 kg)

Już mówiłem, że lubię absolwentów Harvardu trafiających do NFL. Wysoka etyka pracy, inteligencja, to cechy, które moim zdaniem zapewniają co najmniej pewien solidny poziom. Toner dodatkowo może pochwalic się dobrymi warunkami fizycznymi i niezłą technika.

Na Senior Bowl nie błyszczał, ale i nie odstawał. Na pewno gra dla mniejszej uczelni każe zachować pewną rezerwę. Jestem jednak zdania, że warto go sprawdzić choćby w roli zmiennika. Dobre Scouting Combine może go wynieść nawet do czwartej rundy, dla mnie osobiście bardziej coś między piątą a szóstą.

Sebastian Tretola, Senior, Arkansas

Waga 314 lb (142 kg)

Uważa się, że oprócz duety RB, to właśnie Tretola miał największy wpływ na skuteczną grę biegową Arkansas. Masywny, dobrze blokujący, bardzo silny zawodnik.

Duże zastrzeżenia, budzi jego dojrzałość fizyczna. Mocno wahająca się waga, sprawia że w jednym meczu wygląda bardzo dobrze, żeby w kilku kolejnych sprawiać wrażenie ociężałego. Duży potencjał, ale wymagający mądrego prowadzenia. W zależności od aktualnej wagi starter albo dobry beckup. Myślę ze zawodnik gdzieś miedzy trzecią a czwartą rundą.

Laremy Tunsil, Junior, Ole Miss

Waga 310 lb (140 kg)

Główny faworyt do pierwszego wyboru w tegorocznym drafcie. Ma wszystko czego chcecie od LT, siła, proporcje ciała, dynamika, praca stóp, niezła technika. Do tego duże doświadczenie przeciwko topowym DL, z którymi radził sobie co najmniej dobrze.

Dlaczego więc wolę Stanleya od Tunsila? Przede wszystkim ten pierwszy nie sprawiał poza boiskowych problemów. Tunsil został zawieszony przez macierzysta uczelnie, ze względu na podejrzenia o przyjmowania nielegalnych korzyści od agentów. Jego wytłumaczenia, że to zemsta ojczyma, za to że stanął w obronie matki, stawiają kolejne znaki zapytania. Tunsil ma również słabszą od Stanleya technikę użytkową, przez co nie zawsze jest w stanie wykorzystać swój ponad przeciętny atletyzm. W drafcie na pewno top-10 z wielkimi szansami na pierwszy wybór, jednak w moim odczuciu mimo wszystko „dopiero” drugi LT w tegorocznym drafcie.

Landon Turner, Senior, North Carolina

Waga 320 lb (145 kg)

Kolejny bardzo masywny guard w tym zestawieniu. Wyraźnie stracił na wadze bezpośrednio przed Scouting Combine.

Na pewno kolejny silny zawodnik z potencjałem. Ale historia kontuzji, problemy z zachowaniem odpowiedniej wagi w trakcie sezonu. Moim zdaniem wyrzucają go przynajmniej do piątej rundy.

Halapoulivaati Vaitai, Senior, TCU

Waga 320 lb (145 kg)

Doświadczony zawodnik (trzy sezony był starterem), o dobrych warunkach fizycznych i proporcjach. Jednak z wyraźnymi brakami jeśli chodzi o siłę czy technikę.

Dobrze porusza się na boisku, umie wykorzystać słabe strony przeciwnika na swoją korzyść. Raczej nie ryzykowałbym go w roli startera. Zawodnik z potencjałem na trzeci dzień, gdzie w zależności od tego ilu jego konkurentów zniknie przed nim, może równie dobrze zostać wybrany w piątej jak i siódmej rundzie.

Christian Westerman, Redshirt Senior, Arizona State

Waga 298 lb (135 kg)

Jeden z najsilniejszych w tegorocznym drafcie, niezłomny i zwinny. Innymi słowy jeden z najciekawiej zapowiadających się w tym roku guardów.

Jedyny problem jaki ma to braki szybkości, nie przeszkadza to i tak Westermanowi uchodzić za silny wybór drugiego dnia draftu. Druga, bardzo ewentualnie trzecia runda.

Cody Whitehair, Redshirt Senior, Kansas State

Waga 301 lb (137 kg)

Najlepszy guard dostępny w tym roku. Ulepszona wersja Westermana, silniejszy, lepszy technicznie i ma tak potrzebną szybkość. Ostatni sezon spędził jako LT i tam faktycznie czasami odstawał. Jednak w środku OL wydaje się nie do przejścia.

Powrót na pozycję na której czuje się najlepiej, powinien sprawić ze pierwszy sezon w NFL będzie mógł zaliczyć do udanych. Jak dla mnie pierwsza runda.

Avery Young,Redshirt Junior, Auburn

Waga 328 lb (148 kg)

Kolejny dobrze zbudowany zawodnik nie wyróżniający się na boisku. Moim zdaniem nie ma kompletnie żadnego atutu, dającego mu szansę na zostanie starterem w NFL. Może ze względu na wszechstronność i doświadczenia gry zarówno jako RT jak i RG znajdzie się zespół skory dodać go do rotacji.

Jednak zarówno pod względem technicznym jak i fizycznym, czeka go dużo pracy. Nic ponad siódma rundę.

Le'Raven Clark, Redshirt Senior, Texas Tech

Waga 316 lb (143 kg)

Olbrzymi potencjał, bardzo dobre warunki fizyczne, duże doświadczenie jako LT.

Brakuje mu siły i techniki, żeby od zaraz zaczęć sezon w pierwszym składzie. Myślę że jednak jest tym spośród potencjalnych rezerwowych, który najszybciej przebije się na stałe do wyjściowego składu. Myślę, że z wyboru w czwartej rundzie zadowolony będzie zarówno zawodnik jak i jego nowy zespół.

Pierre

Post12 mar 2016, o 00:59

Nareszcie ruszamy z defensywą. Mam nadzieję, uda się tym razem zakończyć wszystko bez przeszkód w ciągu najbliższych kilku dni. Nie będę dzielił graczy DL na DE i DT, informacje o pozycjach, umieszczę po prostu w opisach. Analogicznie sprawa będzie się miała w przypadku LB. Wyraźniejszy podział jest wśród DB, i tutaj podzielę ich na CB i S. Z tego co widziałem to liga zaprosiła na SC jako DL: Kamalei'a Correa, Yannick'a Ngakoue, Dadi'ego Nicolas'a i Victor'a Ochi, W mojej ocenie są to przede wszystkim LB i znajdą się w tej grupie. Dzisiaj tylko kilku pierwszych DL, jutro już na spokojnie myślę że skończę temat. To tyle uwag tytułem wstępu.

Defensive Linemans:

Mehdi Abdesmad, Redshirt Senior, Boston College

Waga 284 lb (129 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=li3uA3bTnpQ

Udany sezon 2015 wyraźnie podniósł notowania Abdesmada. Może grać jako DT w 4-3 i DE 3-4. Dobrze zbudowany zawodnik, posiadający dużą siłę.

Brakuje mu jednak szybkości, a do tego poddawana w wątpliwość jest kondycja jego kolan. Dużo wpływ na jego losy będą miały badania medyczne. Jeśli wszystko wypadnie po jego myśli jest w stanie powalczyć o szóstą rundę, w innym razie UFA.

Sterling Bailey, Redshirt Senior, Georgia

Waga 285 lb (129 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=5XMu58gx2eI

Spore doświadczenie (trzy lata jako starter), i duża siła. DT zarówno w 3-4 jak i 4-3. Mocno stoi na nogach, może pomóc zespołom szukającym wzmocnień przeciwko grze biegowej.

W NFL raczej głęboko w rotacji, z małymi szansami na przebicie się wyżej. Uchodzi za niezłego lidera i gracza który buduje atmosferę w szatni. Może siódma runda, ale raczej UFA.

Jimmy Bean, Redshirt Senior, Oklahoma State

Waga 264 lb (120 kg)

Nieźle wszedł w ostatni sezon, ale zerwanie ACL w 8 tygodniu rozgrywek bardzo mocno obniżyło jego notowania. Niezła szybkość, ale spore braki siły. Zdecydowanie ten słabszy z duetu DE Oklahomy. Naturalny DE w 4-3, jeśli miałby próbować sił w 3-4 to też raczej DE.

Tutaj też dużo będzie zależeć od oceny medycznej. Nawet przed kontuzją, uchodził co najwyżej za ciekawego beckupa. W tej chwili wielka niewiadoma, z szansami może na siódmą rundę.

Andrew Billings, Junior, Baylor

Wzrost 6 ft 1 in (1.85 m)
Waga 311 lb (141 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=afNZkUuJqhA

Najsilniejszy zawodnik w drafcie (przynajmniej według wyników ze Scouting Combine). Dysponuje przy tym sporą szybkością, czym sprawia duży problem próbującym zatrzymać go OL. Żeby wyobrazić sobie jakim typem gracza jest Billings najlepiej popatrzeć na Aarona Donalda z Rams. Obaj z resztą wyszli spod ramion tego samego trenera, który pytany o to który jest lepszy wskazuje na Billingsa.

Oczywiście przy tym wzroście, będzie mu brakowało wizji czy zasięgu. Nie mniej jeden z najciekawszych DT zarówno w 4-3 jak 3-4. Jak dla mnie dobra opcja dla zespołów z top-10.

Ronald Blair, Redshirt Senior, Appalachian State

Wzrost 6 ft 0 in (1.83 m)
Waga 284 lb (129 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=38Ytur9w6Y8

Bardzo ciekawy zawodnik, gdyby był wyższy zapewne powalczyłby by o drugą rundę. Silny, szybki, bardzo dobrze inicjujący kontakt. Bardzo mocno wyrywa do przodu, gra agresywnie i efektownie.

Niestety brak zasięgu i wizji stanową tutaj problem. Zawodnik w zasadzie wyłącznie do DE w 4-3. Ciekawe rozwiązanie jako beckup. Na pewno ambitny i będzie chciał więcej, pytanie czy warunki fizyczne go za bardzo nie ograniczą. Dobry wybór na czwartą może piątą rundę.

Joey Bosa, Junior, Ohio State

Waga 269 lb (122 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=Ia11VIg-Xrk

Mam osobisty problem z zawodnikami z Ohio State, zespół ten posiada jednych z najciekawszych zawodników na swoich pozycjach. Ale praktycznie każdy sprawia problemy, uczelnia wyraźnie nie radzi sobie z przygotowaniem mentalnym swoich gwiazdeczek. Podobnie jest Bosą, fantastyczny zawodnik, silny fizycznie, doskonały technicznie, bardzo dynamiczny.

Ale sezon zaczął od zawieszenia w związku złamaniem ustalonych przez zespół zasad o przeciwdziałaniu agresji. Mało? Swój ostatni mecz w karierze akademickiej zakończył wyrzucony z boiska już w pierwszej kwarcie. Myślę że może spaść gdzieś do 10-15 wyboru. Za dobry żeby niżej, ale wybieranie go z pierwszymi wyborami może okazać się za ryzykowne.

DeForest Buckner, Senior, Oregon

Waga 291 lb (132 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=pOKO9to_D9M

Jeżeli mam wybierać mojego top-1 DL to będzie nim Bucker. Technicznie niewiele słabszy od Bosy, za to szybszy i bardziej wszechstronny. W Schemacie 4-3 spokojnie może grać DT albo DE, w 3-4 DE.

Na pewno musi poprawić koordynację ruchową, kiedy jest rozpędzony stosunkowo łatwo wytrącić go z równowagi. Jak teraz patrzę na najlepszych zawodników dostępnych w tym roku, wydaje mi się że Buckner spokojnie powinien zaliczyć się do top-5. W drafcie pewnie top-10.

Jonathan Bullard, Senior, Florida

Waga 285 lb (129 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=Dcz7pvDExqU

W innym drafcie Bullard spokojnie znalazłby się w pierwszej rundzie. Bardzo szybki i silny z olbrzymim doświadczeniem w najsilniejszej konferencji SEC. Niewielu graczy OL jest z nim w stanie rywalizować 1-1.

Brakuje mu zdecydowanie zwinności, jest dobry kiedy atakuje po ścieżce, gorzej kiedy musi zmienić kierunek w którym się porusza, albo szybko zareagować na zmianę sytuacji. Bardzo dobrze odnajduje się jako DE w 4-3, nie powinien mięć problemu z transformacją na tej samej pozycji w 3-4. Raczej początek drugiej rundy.

Vernon Butler, Senior, Louisiana Tech

Wzrost 6 ft 4 in (1.96 m)
Waga 323 lb (147 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=VgOxjWwxtVo

Zawodnik który ma szansę być wybrany dużo wyżej niż wskazują na to jego umiejętności. Owszem jest wielki i silny, ma niezłą szybkość. Ale przede wszystkim jest drugim (a już na pewno mieści się w top-3 ) najlepszym NT w tegorocznym drafcie.

Nie jest to może materiał na gwiazdę. Raczej oceniałbym go jako drugo rundowego zawodnika. Ale w momencie kiedy zniknie z listy Billings, to dla zespołów grających 3-4 a szukających startera na przyszły sezon Butler powinien być priorytetem. Nie spodziewałbym się go tak wysoko jeśli chodzi o zespoły grające 4-3, tutaj jednak pojawia się kilku ciekawszych zawodników. Osobiście widzę go w drafcie między 10-31 wyborem.

Shilique Calhoun, Redshirt Senior, Michigan State

Wzrost 6 ft 4 in (1.96 m)
Waga 251 lb (114 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=r5UK92oDHNg

Zwinny i szybki, bardzo szybko reaguje po snapie. Dwa lata na pozycji startera, lider defensywy Michigan. Dobry technicznie, wspaniale panuje nad swoim ciałem.

Przed grą w NFL na pewno musi poprawić siłę, jest sporo lżejszy od większości zawodników na swojej pozycji. Dobrze pokazywał się w 4-3 jako DE, ale już w lidze zawodowej widziałbym go bardziej jako 3-4 OLB. Druga, może nawet pierwsza runda.

Kenny Clark, Junior, UCLA

Waga 314 lb (142 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=3e2doHAeUxE

Miałem zacząć od zaznaczenia jego potężnej budowy ciała i siły. Ale w wypadku Clarcka na pierwszy plan rzuca się zadziwiająca przy jego posturze szybkość. Jak nie lubię oceniać zawodników na podstawie tego jak radzą sobie w czasie Scouting Combine, tak tutaj wrażenie było spore.

Clark jest silny i dynamiczny, ale dość surowy technicznie. Dobre Scouting Combine sprawia, że jego notowania rosną, jednak na boisku ustępował topowym DT. W NFL 4-3 DT, albo 3-4 DE.

Maliek Collins, Junior, Nebraska

Wzrost 6 ft 2 in (1.88 m)
Waga 311 lb (141 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=GqJNuDpnWAw

Podobny do Clarcka, zaliczył jednak słabszy sezon. Również silny, szybki zawodnik z dobrą inicjacją.

Uboższa, ale wciąż ponad przeciętna wersja zawodnika powyżej. Nie ma koncie dobrego sezonu, ani wielkiego Scouting Combine za sobą. Może aspirować do roli startera. Zawodnik na trzecią, czwartą rundę.

James Cowser, Redshirt Senior, South Utah

Waga 248 lb (112 kg)

Wiem, że nie wszyscy lubią oglądać football akademicki. Poziom zawodów stoi na bardzo różnym poziomie. Jest jednak taki jeden mecz, który lubię wyjątkowo, nie jest to Senior Bowl, National Chempionship, a West-East Shrine. Nie ma tam najlepszych zawodników, ale są Ci najciekawsi, nie mogący wyjść z cienia uchodzących za lepszych kolegów, czy grający dla mniejszych szkół. Oglądając ten jeden mecz można wypatrzyć perełki do wybrania w kolejnych rundach. Chyba już wiecie do czego zmierzam, Cowser nie jest gwiazdą pierwszej wielkości. Ale jeśli polubiliście Calhoun z Michigan State, to Cowser też powinien się wam spodobać. Owszem braki siły są w tym wypadku jeszcze bardziej widoczne, ale jest równie szybki, zwinny i dobry technicznie jak wspomniany powyżej zawodnik.

Oczywiście mniejsza uczelnia, sprawia że ciężej jest się wypromować. I tylko bijąc rekordy jak Cowser, można zwrócić na siebie uwagę scoutów z ligi zawodowej. Jak dla mnie jeden z tych zawodników, którzy mogą okazać się odkryciem sezonu. Analogicznie jak w przypadku Calhouna 4-3 DE, albo 3-4 OLB. Jeśli chodzi o draft daję piątą rundę.

Sheldon Day, Senior, Notre Dame

Waga 293 lb (133 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=_M5BhEHYefA

Drugi w tym zestawieniu DT, którego można porównać do Aarona Donalda. Bardzo dynamiczny zawodnik, zręczny jak na pozycje gra, a przy tym ma imponujący start zaraz po wznowieniu. Bardzo dobrze pracuje nogami.

Gdyby nie dość bogata historia kontuzji i mimo wszystko braki wzrostu miałby szansę powalczyć o pierwszą rundę. Problemem jest też to, ze praktycznie każdą akcje gra tak samo, podrywa się i pędzi do przodu nie patrząc na to co się dzieje z piłką. Może grać DT w 4-3 albo DE w 3-4. Jak dla mnie czwarta runda, z szansami na trzecią.

Kevin Dodd, Redshirt Junior, Clemson

Waga 277 lb (148 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=yhZW3vHsHGo

Pierwszy z duetu DE wicemistrzów z Clemson, o to czy lepszy jest Dodd czy Lowso kłóci się większość draftowych specjalistów. Na pewno obaj korzystają na wspólnej grze. Dodd wypadł świetnie, przeciwko znakomitej OL Alabamy, w czasie National Chempionship czym jeszcze bardziej podniósł swoje notowania.

Silny i szybki, ale ma poważna kontuzje na koncie – przez którą nie grał w sezonie 2013. Rasowy DE w 4-3, w 3-4 nie ma doświadczenia, ale ze względu na siłę raczej też DE. Gdzie wyląduje w Drafcie? Trudne pytanie, bo w tym roku jest kilku DE na bardzo zbliżonym poziomie osobiście stawiam, między 10 a 45 wyborem.

Jason Fanaika, Redshirt Senior, Utah

Waga 271 lb (123 kg)

Zacznijmy od tego, że Fanaika ma już 24 lata. Ominął dwa lata gry na uczelni, ze względu na przebywanie z ojcem chorym na raka. Na tle kolegów z zespołu prezentował się znakomicie. Silny, szybki, bardzo dobrze zbudowany.

Weryfikacja przyszła jednak podczas Senior Bowl, wypadł co najwyżej przeciętnie, słabe Scouting Combine.
Faanaika totalnie nie poradził sobie w starciu z mocniejszymi rywalami, zawiódł na Scoutig Combine. Ciężki trening może pomóc, tyle że wiek też nie jest jego mocną stroną. Jak dla mnie maksymalnie trzeci dzień, a wręcz UFA.

Adam Gotsis, Senior, Georgia Tech

Waga 287 lb (130 kg)

Jak dla mnie jedna z większych niewiadomych. Kolejny zawodnik, który zacznie przygodę z NFL w wieku 24 lat. Ma duże doświadczenie, ale w australijskiej odmianie footballu, jak sam przyznaje w jego amerykańskiej odmianie czasami jeszcze się gubi. Nie ma budowy typowego DT, jest zdecydowanie mniej masywny od większości swoich rywali na pozycji. Sprawy nie polepsza zerwanie ACL w końcówce sezonu.

Gotsis jest szybki i zwinny, gra dość nieszablonowo. Widać że wyszedł spod ręki innych trenerów i uczono go innych rzeczy. DT w 4-3 i DE w 3-4, miał szansę na czwartą, może piątą rundę. Ale w momencie kiedy nie wiadomo czy będzie gotowy na początek sezonu. Myślę że siódma runda to w tej chwili wszystko co może liczyć.

Javon Hargrave, Senior, South Carolina State

Waga 309 lb (140 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=eLJ36OCPgD4

Dynamiczny i piekielnie dynamiczny DT, zbiera moc pochwał od trenerów, z niezłej strony pokazał się w czasie West-East Shrine.

Niestety nie jest tak różowo jak to może wyglądać na pierwszy rzut oka. O ile jest znakomity przeciw grze biegowej, o tyle żeby efektywnie przeszkadzać w grze górą nie ma warunków. Jest za ciężki i za niski. Gra właściwie na jedną modłę, przez co trudno widzieć go w innej roli niż DT w 4-3. Jego miejsce w drafcie będzie mocno zależeć od tego ilu NT „ukradną” zespoły grające 4-3. Jeśli będzie ich niewielu ma szansę na trzecią rundę, w innym razie końcówka czwartej.

Joel Heath, Redshirt Senior, Michigan State

Waga 293 lb (133 kg)

Wielki i silny, dobrze broni przeciw grze dołem. Na uczelni nie odstawał na minus, ale też się nie wyróżniał. Po prostu robił swoje. Bardzo wszechstronny zawodnik, posiada olbrzymi zasięg ramion.

Heath, nie wyróżniał się na uczelni i ciężko dostrzec w nim materiał na gwiazdę w NFL. Niemniej, w roli wszechstronnego zmiennika powinien się sprawdzić. DT w 4-3 i DE w 3-4, może mieć problem z wyborem. Końcówka szóstej rundy to maks na co mogę go ocenić.

Willie Henry, Redshirt Junior, Michigan

Waga 303 lb (137 kg)

Imponuje tóż po wznowieniu, z wielką siłą potrafi wbić się w OL. Bardzo zbalansowany pod względem fizycznym zawodnik, nie brak mu ani siły ani szybkości. Tyle że też niczym nie imponuje.

Dość surowy technicznie, jeżeli nie wychodzi mu początek akcji to potem się gubi, a ręce sprawiają wrażenie jakby mu wtedy przeszkadzały. DT w 4-3 albo DE w 3-4, zawodnik na piątą rundę.

Matt Ioannidis, Senior, Temple

Waga 299 lb (136 kg)

Dość silny i szybki zawodnik. Nie ma jednak dynamiki tuż po rozpoczęciu akcji. Bardzo dobry motywator, mam wrażenie że więcej daje podnosząc morale zespołu, niż grając.

Kompletnie mi nie imponuje swoją grą. Ciężko znaleźć coś po czym można powiedzieć wow. Dobry duch zespołu mogący od biedy wejść na boisko. Najlepiej odnajduje się jako DE w 3-4, można go sprawdzić jako DT w 4-3. Szósta runda to maks jak dla mnie, a i to sporo na wyrost.

Branden Jackson, Redshirt Sernior, Texas Tech

Waga 273 lb (124 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=MKO5a9Em3pA

Miał niezłe dwa przedostatnie sezonu, w ostatnim zgasł. Dobre warunki fizyczne, atletyczna budowa. Tylko nie idą za tym ani dynamika, ani siłą, ani szybkość

Surowy technicznie, plusy? Trzy sezony jako starter i w sumie tyle, już samo zaproszenie na Scouting Combine urasta do rangi niespodzianki. Na tą chwilę practice team jako UFA.

Quinton Jefferson, Redshirt Junior, Meryland

Waga 291 lb (132 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=K5EzSkFsMY8

Zaledwie jeden sezon w podstawowym składzie, niezły sezon, przyzwoite Senior Bowl. Wygląda dobrze pod względem przygotowania fizycznego.

Ciężko coś więcej napisać o Jeffersonie, zdecydowanie za mało grał żeby wydać jednoznaczną opinie. Jest szybki, dobrze zbudowany. Potencjał pewnie wystarczy, żeby ktoś się na niego skusił. Ale przed szóstą rundą nie widzę go w żadnym zespole.

Austin Johnson, Redshirt Junior, Penn State

Waga 314 lb (142 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=YY6SoLUVAOI

W pewnym sensie przypomina mi ubiegłorocznego absolwenta Penn State, Donovana Smitha. Nie chodzi oczywiście o pozycje czy styl gry. Ale obaj w pewnym momencie byli oceniani wysoko, a potem z nieznanych szerzej przyczyn zaczęli spadać.

Johnson to potężnie zbudowany bardzo silny zawodnik. Może nie jest mistrzem pass-rashu, ale jeśli trzeba poprawić obronę przeciw grze biegowej, to jest w stanie samodzielnie zrobić różnicę. DT w 4-3 albo DE w 3-4. Stawiam, że podobnie jak w przypadku Smitha adaptacja do NFL będzie udana i również trafi do ligi w drugiej rundzie.

Chris Jones, Junior, Mississippi State

Waga 310 lb (141 kg)

Jeden z lepiej rozwijających się zawodników w footballu akademickim. Świetny zasiąg ramion, potężny, dobre radzi sobie zarówno w powstrzymywaniu gry dołem jak i górą. Gdyby został jeszcze sezon na uczelni i potwierdził swoje atuty poważny kandydat do pierwszej rundy za rok.

Widać, że pracuje nad swoimi mankamentami (schudł kilka kilo dzięki czemu zyskał na szybkości). Bolą braki doświadczenia. Bardzo wszechstronny jako DT w 4-3 i DE w 3-4. Ale kto wie, może ktoś zaryzykuje w trzeciej rundzie.

Matt Judon, Redshirt Senior, Golden Valley State

Waga 275 lb (125 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=Ode88l04180

Wyrobił sobie opinię najlepszego defensywnego gracza w Division II. Jest sporą niespodzianką, jest szybki i silny. Ale nie miał okazji zweryfikować swoich umiejętności przeciw lepszym zawodnikom. West-East Shrine ominął ze względu na zerwanie ACL.

Dobre Scouting Combine ustawiło go po stronie tych zawodników których warto obserwować. Na pewno ma potencjał i może okazać się odkryciem sezonu. Grał jako DE w 4-3, powinien sobie poradzić na OLB w 3-4. Na tę chwilę jednak piąta runda i pozycja „a może się uda”.

Ufomba Kamalu, Redshirt Senior, Miami (Fla.)

Waga 295 lb (134 kg)

W football gra zaledwie od 4 lat. Z czego tylko trzy lata na wysokim poziomie (JUCO transfer). W Miami raczej jako uzupełnienie składu niż starter.

Jest dobrze zbudowany, ma odpowiednią siłę i szybkość. Ale to bardzo przyszłościowy projekt. Na pewno nie do rotacji w NFL. Potrzebuje co najmniej dwóch sezonów w practice team, treningów na wysokim poziomie i bacznej obserwacji. Na tę chwilę stawiam go najniżej ze wszystkich DL zaproszonych na Scouting Combine. Jak dla mnie UFA.

Bronson Kaufusi, Senior, BYU

Waga 285 lb (129 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=7s0KiubyLvA

Jeden z moich ulubionych zawodników w tegorocznym drafcie. Cicha woda, z potencjałem na Pro Bowlera. Bardzo szybki, silny, idealnie zbudowany, potężny zasięg ramion. Dobrze zagrał na Senior Bowl.

Fakt, ma braki techniki i dużo pracy przed nim. Przypuszczam, że gdyby mógł spędzić na uczelni jeszcze rok rozmawialibyśmy o nim w kontekście pierwszej rundy. Idealne warunki na DE w 4-3, od biedy OLB 3-4. Bardzo duży talent, kolejny zawodnik który moim zdaniem może wystrzelić w najbliższym sezonie, na tę chwilę trzecia, a jak nie to czwarta runda.

Darius Latham, Junior, Indiana

Waga 311 lb (141 kg)

Dobrze zbudowany, potężny, niezły po wznowieniu i właściwie niewybieralny.

Ma na koncie liczne zawieszenie przez drużynę, tak za agresję jak i problemy na uczelni. Zbyt niedojrzały i autodestrukcyjny żeby ktoś poważny mógł zdecydować się dołączyć go do drużyny. Tylko gwoli formalności podaję tutaj pozycję, DT w 4-3 i DE 3-4. Moim zdaniem UFA i to taki którego nie chcesz nawet po za draftem.

Nile Lawrence-Stample, Redshirt Senior, Florida State

Waga 320 lb (145 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=JB-YPS51vio

Jedno z największych odkryć ubiegłego sezonu. Bardzo dobry przeciwko grze dołem, niestety przez swoje gabaryty zbyt mało skoczny i za niski żeby skutecznie grać jako pass-rusher. Dobra inicjacja, potężna budowa ciała i wielka siła.

Może nie materiał na gwiazdę ligi, ale przyzwoitego startera. Ma nad czym pracować w temacie techniki. Chyba najciekawsza opcja NT z graczy którzy powinni być dostępni trzeciego dnia draftu. Od biedy można go próbować w 4-3, ale jego żywioł to 3-4. Ciężko określić kiedy zniknie z tablicy, równie wiele jak od niego samego będzie zależeć od tego jak szybko znikać będą jego konkurenci. Równie dobrze może to być runda czwarta jak i szósta.

Shaq Lawson, Redshirt Junior, Clemson

Waga 269 lb (122 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=xz9e_aAaxzY

Drugi z duetu DE wicemistrzów z Clemson. Zachwycałem się Doddem, Lawson jest równie dobry, albo nawet odrobinę lepszy. Szybki, silny, doskonale powstrzymuje grę biegową. Znakomity pass-rusher.

Jego największe nieszczęście? Gra w jednej drużynie z Doddem, na tle praktycznie każdego innego DE w lidze akademickiej by błyszczał i spokojnie byłby typowany do Top-10. Właśnie przez to, że na tle swojego kolegi z zespołu wypadł zaledwie dobrze w National Championship, typowany nawet na drugą rundę. Znakomity DE w 4-3, z dużymi predyspozycjami na OLB w 3-4. Jeszcze raz podkreślę, olbrzymi talent, ale ze względu na konkurencje może spaść nawet do 2 rundy.

Dean Lowry, Senior, Northwestern

Waga 296 lb (134 kg)

Bardziej efektywny niż efektowny. Ciężko pracujący boiskowy muł, bez przebłysków świetnej gry, ale robiący swoje. Niestety mimo świetnego wzrostu, ma zbyt krótkie ramiona. W NFL raczej beckup.

Z jego macierzystej uczelni dochodzą głosy, że ciężko adaptuje się do nowych rozwiązań taktycznych. Gra jako DE w 3-4, powinien poradzić sobie na DE w 4-3. Raczej końcówka draftu, siódma, może szósta runda.

Luther Maddy, Senior, Virginia Tech

Waga 287 lb (130 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=7mpSF8rxnB4

Mam z nim problem, bo gra lepiej niż powinien. Nie ma warunków fizycznych do gry na najwyższym poziomie. A jednak nie odstaje tak bardzo jak można by się spodziewać. Bazuje na inicjacji i zręczności.

Brakuje mu wzrostu, masy i siły do gry w NFL. W pewnych wariantach taktycznych, albo na zmęczone i grające wolniej OL może się sprawdzić. Wyłącznie DT w 4-3. Tak jak w poprzednim przypadku siódma może szósta runda.

Chris Mayes, Redshirt Senior, Georgia

Waga 338 lb (153 kg)

Kolejny JUCO transfer na tej liście. Bez rewelacji w Georgi i raczej bez większych szans w NFL.

Sytuacyjny zawodnik, sprawdzający się wyłącznie w powstrzymywaniu gry biegowej. Wolny, późno startuje po wznowieniu gry, ciężki ale nie silny. Nie widzę go w innej roli niż UFA.

Alex McCalister, Junior, Florida

Waga 239 lb (109 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=ZW0erSBUzA4

Więcej czasu spędzał na ławce niż na boisku. W ciągu ostatnich dwóch sezonów zagrał w mniej niż 40% defensywnych snapów Florydy. Przyczyny? Różne, McCalister jest podatny na kontuzje, a ponad to jego zachowanie również powodowało zawieszenia ze strony uczelni.

Kiedy gra, gra dobrze, tyle tylko że rzadko mu się zdarza przebywać na boisku. Na pewno ma potencjał, ale zanim zacznie się sezon musi przybrać kilka kilo na wadze. Prędzej widziałbym go jako OLB w 3-4, na uczelni grał jako DE 4-3. Kontuzje plus problematyczny charakter, raczej nie widzę zespołu który by się na to pisał kosztem wyboru w drafcie.

Carl Nassib, Redshirt Senior, Penn State

Waga 277 lb (126 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=jBtlrcveHI4

Zanim zaczniecie czytać dalej, poszukajcie zdjęć Nassiba kiedy zaczynał grę dla Penn State i teraz. Ponad 50 funtów różnicy robi swoje. Długo nie mógł zabłysnąć na boisku, udało mu się to dopiero w ostatnim sezonie. Jest silny i mimo dodatkowych kilogramów bardzo szybki.

Chwalony przez trenerów za pracowitość i etykę pracy, niestety tylko jeden dobry sezon w karierze akademickiej zmusza do stawiania pytań o to czy jest zdolny do produktywnej gry w NFL i poziomu do którego jest w stanie dojść w czasie swojej kariery. Carl Nassib jest młodszym bratem rozgrywającego Giants, Ryana. Sprawdza się jako 4-3 DE, powinien dać sobie radę jako DE również w 3-4. Mógł się podobać w czasie ostatniego sezonu, pytanie jak zaadaptuje się do poziomu gry w NFL i czy jest w stanie utrzymać formę. Nie widzę go w drugiej rundzie, raczej na przełomie trzeciej i czwartej.

Giorgio Newberry, Redshirt Senior, Florida State

Waga 285 lb (129 kg)

Wśród graczy DL znalazł się tylko dlatego, że tutaj “rozegrał” swój ostatni mecz. Takie właściwie niewiadomo co, na uczelni wystawiany tam gdzie trzeba zapchać było dziurę. A to jako DE, a to jako DT innym razem jako TE.

Zgadzam się, że może być z niego niezły sportowiec… tylko pytanie czy na pewno gracz footballu. Zdecydowanie UFA.

Robert Nkemdiche, Junior, Ole Miss

Waga 294 lb (133 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=MoNwmtrGACw

Uwielbiam Roberta Nkemdiche, ale za nich nie chce go w mojej drużynie. Zawodnik absolutnie wyjątkowy, kto wie czy nie najlepszy DT/DE w drafcie. Szybki, silny, bardzo dobrze ułożony technicznie, wnosi niesamowicie wiele do zespołu.

Więc gdzie jest problem? Przede wszystkim jest to pakiet 2w1, wiele źródeł mówi, że wybierając Roberta dostajemy w pakiecie jego starszego brata Denzela. W sumie na pierwszy rzut oka jeszcze lepszy interes, bo Denzel Nkemdiche to zawodnik który powinien pójść gdzieś trzeciego dnia, ot taki mały bonus w postaci wszechstronnego OLB/SS. Niestety wszystkie głosy jakie dochodzą z szatni Ole Miss, mówią o starszym z braci Nkemdiche jak o nowym wcieleniu szatana. Rujnuje atmosferę w szatni, a przede wszystkim próbuje zrobić z Roberta nowego Johniego Menziela. W wyniku czego jeden z najzdolniejszych footballistów w lidze ma już na swoim koncie choćby zawieszenie za posiadanie narkotyków. Dorzucamy do tego fatalne rozmowy na Scouting Combine i stajemy przed pytaniem, jak bardzo Robert Nkemdiche spadnie z tego powodu. W tym roku jest zbyt wielu dobry DT, żeby ktoś skusił się na takie ryzyko już w pierwszej rundzie. Druga? Trzecia? Sądze że tak, ale jak lubię tak tego zawodnika, tak niech trzyma się z dala od zespołów którym kibicuje.

Shawn Oakman, Redshirt Senior, Baylor

Wzrost 6 ft 8 in (2.03 m)
Waga 287 lb (130 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=3hiTIDOgn2Y

Drugi obok Nkemdiche zawodnik z papierami na granie na wysokim poziomie, ale tak niedojrzały, nieodpowiedzialny w zasadzie ciężko to nazwać. Już na pierwszym roku gry dla Penn State Bill O’Brein wyrzucił go z drużyny. Transfer do Baylor, przez chwilę poprawa, ale ostatni sezon i tak zaczął od zawieszenia.

Oakman ma idealne warunki żeby odnieść sukces w NFL, powiem więcej kiedy mu się chce to gra na poziomie graczy z środka pierwszej rundy. Problem w tym że rzadko mu się chce. Słabe Senior Bowl, tragiczne rozmowy w czasie Scouting Combine. Najlepiej scharakteryzował go ostatnio jeden z serwisów skupionych na drafcie: „Co z tego że (Oakman) wygląda jak Tarzan, skoro gra jak Jane” Szkoda chłopaka, ale co zrobić. Pewnie ktoś się skusi szukając wyjątkowego DE i zaryzykuje gdzieś w okolicy czwartej, piątej rundy. Jak dla mnie UFA i wtedy można próbować dawać mu szansę.

Emmanuel Ogbah, Redshirt Junior, Oklahoma State

Waga 273 lb (124 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=wjqwrJy16RE

Trzeci zagubiony brat bliźniak Lawsona i Dodda. Może odrobinę bardziej bazujący na sile niż szybkości, ale wszyscy trzej mają bardzo podobną budowę ciała, techniką.

Na pewno powalczy o miejsce na podium wśród trzech najwyżej wybranych DE. Tutaj też nie będę oryginalny, ocena kto z tej trójki jest lepszy będzie zależeć wedle indywidualnych odczuć, równie dobrze może pójść z 10 jak i 45 wyborem.

Romeo Okwara, Senior, Notre Dame

Waga 265 lb (120 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=0DByp-FhgS8

Bardziej gracz fron-7 niż DL. Na uczelni równie często grał w zarówno w formacji LB jak i DL. Silny i szybki, gra bardzo bezpiecznie (przez co często reaguje z opóźnieniem po wznowieniu).

Dobrze zbudowany, ale takie trochę nie wiadomo co. Potrzebuje trenera który go poprowadzi, albo czeka go los zapchajdziury w rotacji. Szósto, siódmo rundowe uzupełnienie składu.

Drew Ott, Redshirt Senior, Iowa

Waga 273 lb (124 kg)

Ciężko powiedzieć coś o jego tegorocznej dyspozycji. Kiedy grał wypadał bardzo dobrze, ale przez dwie kontuzje zagrał zaledwie w sześciu meczach.

Zawodnik bazuje na wyuczonych zdolnościach, technice. Nie ma naturalnej fizyczności. Za dużo kontuzji, żeby ryzykować wybór, moim zdaniem UFA.

D.J. Pettway, Redshirt Senior, Alabama

Waga 265 lb (120 kg)

Ma niewątpliwy talent, tyle że nawet Nick Saban nie potrafił go do końca okiełznać. Wyrzucony na rok z uczelni za kradzież, potem przywrócony do drużyny. Grał w rotacji ale nie wywalczył sobie miejsca w podstawowym składzie na stałe.

Musi poprawić praktycznie każdy element footballowego rzemiosła. Owszem ma siłę, szybkość i technikę ale nie na poziom NFL. Może siódma runda, ale raczej UFA.

Sheldon Rankins, Senior, Louisville

Waga 299 lb (135 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=6HuWlLvCL6o

Jeden z najlepszych DT w tym roku. Świetny fizycznie, doskonała mechanika ruchu, niezła technika. Bardzo aktywny i szukający gry zawodnik. Rewelacyjna wręcz postawa w czasie Senior Bowl.

Niektórym nie podoba się to że ma tendencje do improwizowania. Jeśli nie uda mu się wykonać założeń taktycznych i pokonać swojego vis-a-vis szuka innej drogi. Gra jako DT w 4-3, dobry kandydat na DE w 3-4. Niemniej zdecydowanie pierwsza runda i to wysoko. Gdzieś między 10 a 20 wyborem.

D.J. Reader, Senior, Clemson

Waga 327 lb (148 kg)

Udany sezon całego Clemson wyniósł też Readera, silny, dobrze radzący sobie przeciw grze biegowej. Ma potencjał na dobre granie w football.

W lidze akademickiej spodziewano się od niego więcej. Na tę chwilę bardzo zadaniowy zawodnik. DT w 4-3 i 3-4. Pewnie znajdzie zespół, ale raczej pod koniec trzeciego dnia.

Jarran Reed, Senior, Alabama

Waga 307 lb (139 kg)

Wspominałem już, że Nick Saban decyduje się na JUCO transfer w zasadzie tylko, kiedy widzi zawodnika mogącego wzmocnić pierwszy skład. Reed jest najlepszym przykładem tej filozofii. Wyjątkowy zawodnik, ma siłę, szybkość i to co najbardziej zaskakuje u NT, duży potencjał w pass-rushu.

Można by się poczepiać i poszukać dziury w całym, tylko po co? Reed to znakomity zawodnik, jeden z najlepszych na swojej pozycji w roczniku. Jedyny realnie zagrażający Billingsowi do tytułu najlepszego NT. Dla Alabamy grał jako DT w 3-4, ale powinien sprawdzić się jako DT w 4-3. Top – 25 pierwszej rundy.

Hassan Ridgeway, Redshirt Junior, Texas

Waga 303 lb (137 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=93CbXKt7roY

Jeden z najbardziej niedocenianych zawodników w drafcie. Niektóry z Was pewnie pamiętają jak Charlie, wychwalał rok temu Malcoma Browna tutaj na forum. Ridgeway może być jeszcze lepszy. Niesamowity pod względem fizycznym, dobry technicznie.

Ten sezon byłby pewnie bardziej udany gdyby nie urazy przeszkadzające/uniemożliwiające grę. DT zarówno w 4-3 jak i 3-4. Gdyby wrócił na uczelnię i za rok przystąpił do draftu, to jeżeli uniknąłby urazów byłby zdecydowanym kandydatem do pierwszej rundy. Na tę chwilę przełom trzeciej i czwartej rundy.

A'Shawn Robinson, Junior, Alabama

Waga 307 lb (139 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=Sn1Okg3Qr04

Jedeno z najważniejszych ogniw mistrzowskiej Alabamy. Łączy wszystkie cechy jakie oczekuje się od dobrego gracza DL. Silny, szybki, ma długie ramiona. Sprawdza się tak w pass-rushu jak i przeciw grze biegowej.

W sezonie zatrzymał Leonarda Fournette z LSU, chyba nie trzeba lepszej rekomendacji. Zdecydowany lider swojej drużyny, DT w 4-3, DE w 3-4. W obu schematach w zasadzie najlepszy zawodnik dostępny w tym roku. Jak dla mnie top – 10.

Devaunte Sigler, Redshirt Senior, Jacksonville State

Waga 298 lb (135 kg)

Za słaby do przeciętnej defensywy Auburn, po pierwszym roku przeniósł się dywizję niżej. Tam grał lepiej, ale to znacznie niższy poziom

Za mało atutów, kiepsko radzi sobie z presją, jest niecierpliwy. Do tego sporo urazów w karcie medycznej. Może ktoś spróbuje pod koniec trzeciego dnia.

Noah Spence, Redshirt Junior, Eastern Kentucky

Waga 251 lb (114 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=S68wjetIcT4

Wspominałem Wam, że Ohio State nie radzi sobie z okiełznaniem charakterów swoich gwiazdeczek. Spence to kolejny przykład na poparcie tej tezy. Dożywotnio zawieszony przez konferencję, miał udany sezon w Eastern Kentucky.

Duży talent, z dużymi umiejętnościami (mógłby rywalizować z Lawsonem, Dobbem i Ogbahem). Ale całkowicie nieodpowiedzialny, nie uczący się na swoich błędach. Za dobry żeby spaść bardzo nisko. Ale przed trzecią rundą bałbym się go wybrać.

Charles Tapper, Senior, Oklahoma

Waga 271 lb (123 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=TT3WofPwqiw

Bardzo nie lubię sytuacji, kiedy zawodnik błyśnie w czasie Scouting Combine i jest lansowany na gwiazdę. Tak się stało w przypadku Tappera, który nie jest złym zawodnikiem, ba ma potencjał na startera w NFL. Ale na Boga, to że zasługuje na pierwsza rundę powinien udowodnić na boisku. A tam było dobrze, ale nie aż tak.

Tapper jest szybki (zadziwiająco szybki?), silny fizycznie, niezły w pash rushu. Dobry DE w 4-3, albo OLB w 3-4. Dla mnie dalej trzecia runda.

Lawrence Thomas, Redshirt Senior, Michigan State

Waga 286 lb (130 kg)

Najciekawszy z trzecio dniowych zawodników od wszystkiego. Grał na każdej pozycji front-7 i to grał dobrze. Silny i szybki, dużo myśli na boisku .

Brakuje mu jednej specjalizacji i ogrania na jakieś pozycji (oprócz front-7 zdażyło mu się grać również jako FB). Uniwersalny aż do bólu. Piąta, szósta runda.

Ron Thompson, Redshirt Junior, Syracuse

Waga 253 lb (115 kg)

Kolejny uśpiony talent. Dobra gra na uczelni, znakomite warunki fizyczne. W innym roku, pewnie byłby wyżej (może nawet pierwsza runda?).

Zbyt wielu, zbyt dobrych żeby Thompson wskoczył do pierwszej albo drugiej rundy. Dobry materiał na niezłego startera zarówno jako DE w 4-3 jak i OLB w 3-4. Trzecia runda.

Vincent Valentine, Redshirt Junior, Nebraska

Waga 329 lb (149 kg)

Drugi DT Nebraski, jest potężny, wielki. Ale nie idzie za tym siła czy pierwsze uderzenie, zbyt ociężały. Musi poprawić swoją sprawność fizyczną.

Ciężko powiedzieć czy lepszy od Collinsa, raczej określa się go jako tego z większym potencjałem. Za szybko podjęta decyzja o przystąpieniu do draftu. DT zarówno w 3-4 jak 4-3. Za potencjał piąta runda.

Jihad Ward, Senior, Illionois

Waga 297 lb (135 kg)

Taki trochę ni pies, ni wydra. DE o posturze i umiejętnościach pasujących bardziej DT. Duży, silny zawodnik, z niezłą inicjacją, ale bez szybkości niezbędnej w dalszej fazie akcji. Dobra postawa w czasie Senior Bowl.

Jeśli miałbym go gdzieś ustawiać na boisku to jako DE w 3-4. Ciężko mi sobie wyobrazić że może sprawdzić się w innej roli w NFL. Może być od razu starterem, powinien zostać wybrany w trzeciej rundzie.

Adolphus Washington, Senior, Ohio State

Waga 301 lb (137 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=NSQDkgO6iEM

Uwierzycie jak napiszę, że to kolejny zawodnik Ohio State z przygodami poza boiskowymi? Aresztowany za próbę wtargnięcia, zawieszony na swoje ostatnie spotkanie na boiskach akademickich. Zawodnik znakomity, nie odbiegający zdolnościami od tych określanych mianem pierwszo rundowych.

Znów pojawia się pytanie o ile spadnie ze względu na swoje decyzje podejmowane poza boiskiem. Jeden z lepszych 4-3 DT albo 3-4 DE. Dlatego stawiam go pomiędzy trzecią, a czwartą rundą.

Antwaun Woods, Redshirt Senior, Southern California

Waga 318 lb (144 kg)

Ciężko pracujący na boisku, bardzo aktywny i twardo grający zawodnik. Dość podatny na kontuzje (ze względu na uraz kolana wykluczony z ćwiczeń na Scouting Combine).

Nie jest to materiał na startera, ale na zmęczonego rywala powinien dać radę grać na dobrym poziomie. Osobiście widzę go pod koniec trzeciego dnia drafru.

Connor Wujciak, Redshirt Senior, Boston College

Waga 291 lb (132 kg)

Bardziej ruchliwa, lepiej radząca sobie z pass rushem, gorzej z obroną dołem wersja Woodsa. Aktywny, ciężko pracujący i niestety surowy technicznie.

Nie jest tak podatny na kontuzje, ale ma mniejsze umiejętności. Podobnie jak w tamtym przypadku końcówka trzeciego dnia albo UFA.

Anthony Zettel, Redshirt Senior, Penn State

Waga 277 lb (126 kg)

https://www.youtube.com/watch?v=GypZMtuRVUM

Uniwersalny i dobry gracz DL. Bardzo silny, szybki, przyzwoity technicznie. Na przestrzeni sezonu zaczął tracić w oczach ekspertów.

Mógłby być szybszy, ale dynamika po rozpoczęciu akcji są jego mocną stroną. Pewien problem stanowi jego uniwersalność. Może grać zarówno DT jak i DE w 4-3, a także DE w 3-4. Nie do końca wiadomo gdzie sprawdzi się najlepiej. Jak dla mnie zawodnik do wybrania między trzecią a czwartą rundą.
Ostatnio edytowano 22 mar 2016, o 08:35 przez Pierre, łącznie edytowano 2 razy

Cycu

Post15 mar 2016, o 22:00

Panowie, ale draft to się zbliża w tempie ekspresowym. Może zaczniemy startować z przyporządkowaniem drużyn, co?

Pierre

Post16 mar 2016, o 16:42

Tradycyjnie już pozwolę sobie na słowo wstępu. Na początek słowo wyjaśnienia, za pewne zauważyliście, że przy graczach defensywnych nie pojawiają się highlights, uzupełnię je jak tylko skończę ze wszystkimi tekstami w cyklu. Niestety ostatnio nie mam tyle wolnego czasu ile bym chciał, ale mam nadzieje że wybaczycie mi tą drobną niedogodność.

Druga sprawa, którą chciałem poruszyć, to temat który szczególnie rzuca się w oczy przy formacji LB. Tegoroczny draft jest naprawdę bardzo mocny jeżeli chodzi o jakość zawodników. Niestety kontuzje zbierają potworne żniwo (że głupotę samych młodych zawodników przez grzeczność przemilczę), w efekcie z trójki LB którzy moim zdaniem mogliby w tym roku rywalizować o pierwszy wybór, a wszyscy trzej spokojnie zmieścili by się w top-10: Jaylon Smith może już nigdy nie zagrać w football, Myles Jack może nie tak poważnie, też częściej siedzi w gabinecie lekarskim niż na boisku (drugi po Owamagbe Odighizuwa topowy gracz który ma takie problemy), aż wreszcie Ben Boulware z Clemson w ogóle nie przystąpił w tym roku do draftu. W efekcie do top - 10 mogą znaleźć się zawodnicy dobrzy, ale nie wybitni. Za to trzeci (a po części pewnie i drugi) dzień draftu obfitować powinien w tych lepszych, ale problematycznych.

I już ostatnia uwaga odnośnie tekstu, postaram się go skończyć dzisiaj, w godzinach nocnych.

Linebackers:

Dominique Alexander, Junior, Oklahoma

Waga 232 lb (105 kg)

Tuż za najlepszymi, bardzo szybki, dobrze poruszający się po boisku zawodnik. Wyjątkowe predyspozycje do gry jako WLB, ale nadaje się do gry właściwie wszędzie w korpusie LB.

Ostatni sezon w jego wykonaniu był bardzo efektywny. Ze słabych, które na pewno wymagają poprawy należy wymienić siłę, oraz czas jaki przebywa na ziemi (kiedy wyląduje na ziemi, bardzo po woli się podnosi). Mimo że Scouting Combine był w jego wykonaniu nieudany, to jak dla mnie wciąż solidny wybór na trzecią rundę.

Devante Bond, Senior, Oklahoma

Waga 235 lb (107 kg)

Trzeci w rotacji Oklahomy, podobnie jak Alexander i Striker, wszechstronny LB raczący sobie zarówno jako LB jak i OLB. JUCO transfer z Miami. W ostatnim sezonie ominął cztery gry z uwagi na kontuzję.

Na tę chwilę za słaby fizycznie do gry jako starter w NFL. Ciekawa opcja do rotacji i wzmocnienia special teams. Ma potencjał na dobrą grę w przyszłości. Zawodnik na piątą, szóstą rundę.

Kentrell Brothers, Redshirt Senior, Missouri

Waga 245 lb (111 kg)

Brothers ma za sobą fatalne Scouting Combine. A może nie tyle fatalne, co nagle wszyscy uświadomili sobie że nie jest “szybki”. Tylko pytanie co z tego, skoro w tym roku właściwie w pojedynkę pociągnął defensywę Missouri, kolejny LB z SEC miał od niego blisko 50% mniej udanych zatrzymań.

Wszyscy narzekają na jego szybkość, zapominając że gdyby ją dołożyć to Brothers walczyłby o top-10. Potężne wzmocnienie obrony przeciw grze biegowej. Potencjał na startera od zaraz. W mockach widzę go nawet w piątej rundzie. Dla mnie dalej przełom drugiej i trzeciej.

Beniquez Brown, Redshit Junior, Mississippi State

Waga 229 lb (104 kg)

Dobry zawodnik, ze sporym doświadczeniem przeciwko silnym ofensywom SEC. Mógł się rozwinąć dużo bardziej, gdyby nie fakt że w czasie jego pobytu na Mississippi State trzykrotnie zmieniał się jego trener.

O ile do samych warunków fizycznych nie można nic zarzucić, to gorzej wygląda sprawa z jego umiejętnościami technicznymi, również podejmowanie decyzji wymaga poprawy z jego strony. Materiał na startera w niedalekiej przyszłości, w drafcie pomiędzy trzecią a czwartą rundą.

Kamalei Correa, Junior, Boise State

Wzrost 6 ft 3 in (1.91 m)
Waga 243 lb (110 kg)

Nie wiem co za szatański pomysł wpadł do głów speców z NFL, żeby próbować wszystkich przekonać na Scouting Combine, że Correa jest materiałem na DE. Zdecydowanie nie ta siłą fizyczna, żeby stawiać go bezpośrednio przeciw OL. Za to jego duża szybkość, zręczność, wizja na boisk, zdolność przewidywania czynią z niego świetnego SLB zarówno w 4-3 jak i 3-4.

Jak już wspomniałem Correa będzie musiał głównie popracować na siłowni. Jeden z ciekawszych dostępnych OLB, moim zdaniem trzecia runda.

De'Vondre Campbell, Redshirt Senior, Minnesota

Waga 232 lb (105 kg)

Campbell to bardziej warunki niż umiejętności. Bardzo dobrze zbudowany, mający wręcz idealne wymiary do gry w football na wysokim poziomie. O ile nie ma problemów z szybkością czy siłą w czasie ćwiczeń fizycznych, to nie do końca umie je wykorzystać na boisku.

Olbrzymie braki w technice, sprawiają że nie umie użyć odpowiednio swoich atutów. Na tę chwilę gracz głównie do special teams i ciężkiej pracy żeby mógł powalczyć o rolę startera. Za potencjał i warunki piąta runda.

Su'a Cravens, Junior, South California

Waga 226 lb (103 kg)

Jest o nim stosunkowo cicho, jeżeli weźmie się pod uwagę rozmiar jego talentu. Hybryda OLB ze SS. Szybki, silny, bardzo dobrze łapie piłkę, świetnie radzi sobie z powstrzymywaniem gry dołem. Nie bez kozery, często porównywany do legendy Steelers Troya Polamalu.

Ciężko mu właściwie coś zarzucić, może tyle że nie wszyscy lubią hybrydowych zawodników i wolą jak ktoś z góry ma swoją określoną rolę. W drafcie? Jak dla mnie pierwsza runda.

Steven Daniels, Senior, Boston College

Wzrost 5 ft 11 in (1.80 m)
Waga 243 lb (110 kg)

Zawsze staram się znaleźć coś dobrego o danym zawodniku, żeby jakoś miło zacząć jego opis. Tym razem mam poważny problem, Daniels nie jest ani szczególnie silny, szybki, jest dość niski, nie ma długich ramion. Więc może jego ogólna ruchliwość? Chociaż nawet tutaj wydaje się odrobinę przyciężki.

Do poprawy właściwie wszystko, technika, siła, szybkość. Tylko ktoś na gwałt potrzebujący ILB może się zdecydować na jego wybór. Zdecydowanie UFA.

Kyler Fackrell, Redshirt Senior, Utah State

Waga 245 lb (111 kg)

Bardzo ciężko go oceniać, zerwanie ACL w sezonie 2014 ciągle dawało o sobie znać, kolano odzyskuje sprawność po woli. Ostatni sezon Fackrell grał zachowawczo, nie pokazując wszystkiego co potrafi. Jeżeli uda mu się w pełni zregenerować to biorąc pod uwagę miejsce z którego powinien trafić do draftu będzie uchodził steal. Świetne warunki fizyczne, szybki, silny dobry technicznie.

Kontuzja mocno uderzyła w tego zawodnika. Z kogoś kto śmiało mógł myśleć o pierwszej rundzie draftu Fackrell, spadł gdzieś o dwie, trzy rundy. Także zawodnik na coś między trzecią a czwartą rundą w tej chwili.

Travis Feeney, Redshirt Senior, Washington

Waga 230 lb (104 kg)

To już po mału staje się tradycją ze LB trafiający z Washington do NFL są naznaczeni przez kontuzje. Feeney spędził większość swojej uczelnianej kariery, na leczeniu większych bądź mniejszych urazów. Z boiska w ubiegłym roku zapamiętany z uwagi na noszenie włosów zafarbowanych na różowo (jako symbol wsparcia dla osób walczących z rakiem. O jego grze można napisać o tyle że była.

Ciężko się do czegoś doczepić, ale i nie ma za co pochwalić. Po prostu solidny zawodnik, bez większych szans na coś więcej niż special teams w NFL. Końcówka trzeciego dnia draftu.

Leonard Floyd, Redshirt Junior, Georgia

Waga 244 lb (111 kg)

Wielki wygrany Scouting Combine, mimo tego że przybrał kilka kilo wagi, nie stracił nic ze swojej szybkości i przyśpieszenia. W sezonie oceniany różnie, czasami końcówka pierwszej rundy innym razem na drugą. Aktualnie typowany coraz częściej do top-10, chociaż tutaj wyraźnie pomagają mu doniesienia o dalszym złym stanie zdrowia u Jaylona Smith. Oprócz wielkiej szybkości ma do zaoferowania, dużo siły, dobry instynkt i spore doświadczenie.

Floyd to w tej chwili top 3 wśród OLB zarówno w 3-4 jak i 4-3. Gdyby nie kontuzje kilku lepszych graczy pewnie trafiłby do drugiej, może nawet trzeciej rundy. Na tą chwile z braku laku, runda pierwsza.

Josh Forrest, Redshirt Junior, Kentucky

Waga 249 lb (111 kg)

Albo z Forresta wyjdzie dobry starter, albo bardzo szybko zakończy swoją przygodę z NFL. Boiskowy hazardzista, za wszelką cenę próbuje złapać lecącą w jego stronę piłkę, nawet kosztem odrzucenia schematów taktycznych. Dobrze radzi sobie w obronie przeciw grze biegowej.

Moim zdaniem podejmuje zbyt wielkie ryzyko na boisku. Nie tego się od niego oczekuje, dużo będzie tutaj zależeć od rozmów z drużynami NFL. Na tę chwilę widzę go w szóstej rundzie.

Kris Frost, Redshirt Senior, Auburn

Waga 240 lb (108 kg)

Kolejny ILB z bardzo słabym Scouting Combine, tyle że w przypadku Frosta nie broni go tak bardzo jego postawa na boisku. Niezłe radzi sobie w obronie przeciw grze biegowej. Dość silny zawodnik.

Niestety za łatwo go zgubić, mało przydatny w kryciu 1-1. Do rotacji się nada, ale czy coś więcej? Jak dla mnie zawodnik na coś między piątą a szóstą rundą.

B J Goodson, Redshirt Senior, Clemson

Waga 242 lb (110 kg)

Nie ten LB Clemson którego chciałbym widzieć w drafcie. Silny fizycznie, niezły przeciwko grze biegowej, ale na tle Bena Boulware, wypadał przeciętnie.

Zadaniowy zawodnik do uzupełnienia składu. Bez większych szans na wywalczenie sobie roli startera. Siódma może szósta runda.

Myles Jack, Junior, UCLA

Waga 245 lb (111 kg)

Wobec nieobecności Boulware i poważnej kontuzji Smitha, najlepszy LB drafcie. Ma absolutnie wszystko, żeby odnieść sukces. Od wzrostu, siły i szybkości zaczynając, idąc przez dojrzałość na boisku, dobrą wizje, a na umiejętnościach technicznych kończąc. Gdyby nie problemy ze zdrowiem, absolutny kandydat do pierwszego wyboru.

Szukamy minusów na siłę? No dobra mógłby mieć dłuższe ramiona, nic więcej złego o nim nie powiem. Potrzebuje teraz tylko czasu i zaufania żeby w pełni odzyskać zdrowie. Miejsce w drafcie… mam dylemat po ubiegłorocznym spadku Odighizuwa obawiam się czy GM zaryzykują go już w pierwszej a nawet drugiej rundzie. Chociaż z drugiej strony wszystko powyżej 10 wyboru, powinno uchodzić za steal.

Jordan Jenkins, Senior, Georgia

Waga 259 lb (118 kg)

Drugi z duetu OLB Georgi, silny fizycznie, z dobrą inicjacją. Bez większych braków technicznych. Mniej efektywny od Floyda. Nie wyszedł mu Senior Bowl.

Mógłby być odrobinę szybszy, chociaż główne wątpliwości co do Jankinsa wiążą się z tym czy poradzi sobie z ewentualną transformacją do 4-3. Dla zespołów grających 3-4 zawodnik nawet na drugą rundę, dla tych wolących 4-3 raczej końcówka trzeciej, albo czwarta.

C.J. Johnson, Redshirt Senior, Ole Miss

Waga 234 lb (106 kg)

Karierę na uczelni zaczynał jako czterogwiazdkowy rekrut z zadatkami na gwiazdę. Kontuzje i niewielki rozwój fizyczny sprawiły, że obecnie Johnson jest dużo niżej niż oczekiwano.

Jest całkowicie niegotowy fizycznie do gry w NFL, zbyt słaby i za wolny. Duże znaki zapytania stawiane są wobec jego wizji i zdolności podejmowania decyzji na boisku. Nie widzę żadnego powodu żeby wybierać go w drafcie, zdecydowanie UFA.

Deion Jones, Senior, LSU

Waga 222 lb (101 kg)

Bardzo udany ubiegły sezon, niestety dopiero pierwszy w roli startera. Nie ma idealnej budowy ciała, ale daje sobie radę z dużo silniejszymi przeciwnikami co nie raz udowadniał na boiskach konferencji SEC. Szybki i niezły technicznie.

Gdyby nie brak doświadczenia i potwierdzenie że jest w stanie utrzymać formę to kandydat do drugiej rundy. W tej chwili jednak trzeba postawić sporo znaków zapytania w kierunku Jonesa, myślę że zawodnik na coś między trzecią a czwartą rundą.

Raphael Kirby, Senior, Miami (Fla.)

Waga 236 lb (107 kg)

Miał być następcą Denzela Perrymana, ale ACL wyłączyło go z gry na ponad połowę sezonu i uniemożliwiło wykonywanie ćwiczeń w czasie Scouting Combine.

Ten rok miał być dla Kirby’ego przełomowy. A postawił jeszcze większy znak zapytania przy jego osobie. Jak dla mnie na tę chwilę niewybieralny – UFA.

Nick Kwiatkoski, Redshirt Senior, West Viginia

Waga 243 lb (110 kg)

Jeden z kandydatów do tego żeby zaskoczyć mocno na plus. Trzy lata jako starter i w każdym zaliczył najwięcej zatrzymań w drużynie. Silny, chociaż potrzebuje kilku dodatkowych kilogramów. Bardzo dużo widzi na boisku, podejmuje dobre decyzje i zawsze jest tam gdzie być powinien.

Nie ma może najlepszej prasy, albo inaczej jest ignorowany przez media. Faktycznie jest zbyt lekki jak na pozycje na której gra, ale akurat naprawa tej kwestii nie powinna być trudna. Na tę chwilę solidny beckup z widokiem na walkę o podstawowy skład. Moim zdaniem zawodnik na piątą, szóstą rundę.

Darron Lee, Redshirt Sophomore, Ohio State

Waga 232 lb (105 kg)

Nareszcie zawodnik z Ohio bez problemów poza boiskowych i do tego zdrowy. Szybki, groźny szczególnie w pass-rushu.

Ma bardzo dobre warunki fizyczne, ale musi jeszcze zbudować sobie masę mięśniową.
Na pewno musi popracować na siłowni, ale ma papiery na niezłe granie. Przez kontuzje innych LB ma szanse na pierwszą rundę.

Cory Littleton, Senior, Washington

Waga 238 lb (108 kg)

Drugi z graczy Washington w tym roku, ale i tym razem niewiele ponad przeciętność, chociaż z lepszymi predyspozycjami na przyszłość. Bardzo dobrze zbudowany, ma długie ramiona, sporo widzi na boisku.

Z drugiej strony nie powala ani szybkościom ani siłą. Taki gracz z szansami na rotacje, ale na tę chwilę głównie special teams. Końcówka trzeciego dnia draftu.

Steve Longa, Redshirt Junior, Rutgers

Waga 241 lb (109 kg)

Bardzo efektywny na boisku, nie ma może zabójczej siły ani szybkości, ale wie jak wykorzystać swoje atuty.

Tak jak pisałem nie wypada rewelacyjnie w czasie ćwiczeń sprawdzających szybkość czy siłę, jest dość niepozorny. Ale dobrze radzi sobie na boisku, a to moim zdaniem ważniejsze. Na tę chwilę materiał na beckupa, czy będzie z niego coś więcej? Trudno ocenić, nie ma wielkich predyspozycji, ale umiejętności wykorzystania tego co ma mogą okazać się kluczowe. Raczej nie piąta, ale już szósta runda wydaje się odpowiednim miejscem dla Longa.

Curt Maggitt, Redshirt Senior, Tennessee

Waga 247 lb (112 kg)

Bardzo utalentowany, dobry fizycznie, ale jego rozwój hamuje plaga kontuzji. Silny fizycznie, ma odpowiednią szybkość, bardzo wszechstronny zawodnik. Dla Tennessee grał jako SLB i MLB. Niektórzy twierdzą nawet że poradziłby sobie jako 4-3 DE w NFL.

Kiedy gra, gra dobrze, niestety bardzo często odnosi urazy (w tym poważne, ma na koncie ACL). Czysto footballowo, talent nawet na pierwszą rundę, ale ze względu na stan zdrowia przełom trzeciej i czwartej.

Blake Martinez, Senior, Stanford

Waga 237 lb (108 kg)

Mniej wypromowana wersja Kentrella Brothersa, bardzo podobna charakterystyka. Doskonały ILB przeciw grze biegowej, może nie jest bardzo mobilny, ale za to gra efektywnie.

Jasne, tak jak Brothers jest wolny, nie przeszkadza mu jednak znajdować się tam gdzie powinien. Niezłe Senior Bowl i Scouting Combine. Stawiam go w czwartej rundzie.

Tyler Matakevich, Senior, Temple

Waga 238 lb (108 kg)

Mam wrażenie, że taki trzeci muszkieter obok Brothersa i Martineza. Bardzo podobna charakterystyka – potężny, silny, efektywny ale nie efektowny i mający braki w szybkości.

Całą trójkę, a właściwie czwórkę bo jest jeszcze jeden gracz o którym później przypominający trzech muszkieterów, stawiam na bardzo podobnym poziomie. Żaden nie jest raczej materiałem na gwiazdę, raczej faceci od czarnej roboty.
Ale na boisku robią, aż nad to i powinni być poważnymi kandydatami na starterów. Niezły PR mogę go wynieść do trzeciej rundy.

Cassanova McKinzy, Senior, Auburn

Waga 248 lb (115 kg)

Dwa dobre sezony dla Aubrun, ale bez wyraźnego progresu. Kogo miał zatrzymać tego zatrzymał, kto miał go zmylić temu ta sztuka też się udawała. Potężny i szybki, ale średnio efektywny.

To że wygląda na silnego, nijak nie przekłada się na to co widzimy na boisku. Często brakuje mu siły do naprawdę mocnego uderzenia wytrącającego przeciwnika z równowagi. Do rotacji i special teams się nada, ale w roli startera go nie widzę. Zawodnik na koniec trzeciego dnia draftu.

Yannick Ngakoue, Junior, Maryland

Waga 252 lb (114 kg)

Wysoki, dobrze zbudowany i przede wszystkim szybki zawodnik. Dobry pass-rusher, gorzej radzi sobie z zatrzymywaniem gry biegowej. Swoją grę całkowicie opiera na szybkości.

Jego największy problem to przewidywalność, w zasadzie nigdy nie chodzi na pojedynki siłowe. Niektórzy widzą w nim 4-3 DE, jak dla mnie nie podoła fizycznym pojedynkom z OL. Zdecydowanie lepiej powinien sobie radzić w drugiej linii gdzie będzie miał więcej pola do gry. Bardzo ciężki do oceny zawodnik, w mockach widziałem go zarówno w drugiej jak i siódmej rundzie. Sądzę że tutaj dużo będzie zależało od tego, czy któryś z trenerów już teraz ma pomysł na jego wykorzystanie.

Dadi Nicolas, Redshirt Senior, Virginia Tech

Waga 235 lb (107 kg)

Zupełne przeciwieństwo opisywanych już powyżej “muszkieterów” efektowny, ale mało efektywny. Przed sezonem typowany nawet jako kandydat do pierwszej rundy całkowicie zawiódł.

Jest bardzo szybki i swoja grę podobnie jak Ngakoue opiera na pass-rushu. Jak dla mnie ciekawe rozwiązanie na przełom trzeciej i czwartej rundy. Taki starter z dużym znakiem zapytania czy na pewno już od początku sezonu.

Jared Norris, Redshirt Senior, Utah

Waga 241 lb (109 kg)

Niezły ostatni sezon, przynajmniej o tyle o ile widać go było na boisku (wypadł z gry na kilka spotkań z uwagi na kontuzję). Dość szybki i silny, ale nie ma tutaj żadnej rewelacji. Zawodnik na poziomie przyzwoitego beckupa.

Norris gra na pewnym dość stabilnym poziomie, zapewne pewnego poziomu nie przeskoczy, ale to solidny zawodnik który przyda się w rotacji i special teams. Myślę ze piąta runda będzie dla niego odpowiednim miejscem.

Victor Ochi, Senior, Stony Book

Waga 246 lb (112 kg)

Nie jestem generalnie fanem zawodników z niższych dywizji, wychodząc z założenia, że brak ogrania z lepszymi rywalami może bardzo boleć tak ich samych jak i ich nowe zespoły. Ochi mi się jednak podoba. Nie twierdzę, że to nowy

Ali Marpet, ale wygląda na szybkiego, aktywnego zawodnika z zimną głową.
Nie widzę go na razie jako startera w NFL, sądzę jednak że może być ciekawym uzupełnieniem składu i ma potencjał na fajne granie. Taki szósto, siódmo rundowy wybór, na zasadzie, a może się uda.

Montese Overton, Redshirt Senior, East Carolina

Waga 223 lb (101 kg)

Ni to LB, ni to S, bardzo nijaki zawodnik. Tym razem będzie krótko, bo za bardzo nie ma o czym pisać. Nienajgorsze warunki i mało umiejętności.

Nic wartego uwagi w kontekście wyboru w drafcie. Dla mnie zdecydowany UFA.

Gionni Paul, Senior, Utah

Wzrost 5 ft 10 in (1.78 m)
Waga 231 lb (104 kg)

O ile jeszcze słabe warunki fizyczne byłyby do przeżycia, o tyle Paul sprawia olbrzymie problemy wychowawcze. Bardzo szybko wywalczył sobie rolę startera w Miami, skąd po dwóch latach został wyrzucony. W Utah z nim wytrzymali, ale wyrobił sobie opinię miejscowego Johnny Maziela.

Ma bardzo słabe warunki fizyczne, ale jest dobry w football. Szybki i trudny do upilnowania, niestety również poza boiskiem. Moim zdaniem niewybieralny, chyba że Browns będą szukać następcy swojego ex rozgrywającego, UFA.

Joshua Perry, Senior, Ohio State

Waga 253 lb (115 kg)

Zawodnik w cieniu innych gwiazd Ohio State i chyba wyszło mu to na dobre. Nie słychać nic o jego poza boiskowych wyczynach. Ma dobre warunki fizyczne do gry na wysokim poziomie, ale nie jest ani przesadnie szybki ani silny. Jego mocne strony to inteligencja na boisku i zdolność podejmowania decyzji.

Bardzo ciekawy zawodnik bo ma jeszcze dużo do poprawy w kwestii umiejętności czysto sportowych. Za to na pewno podoba się od strony mentalnej. Można go próbować jako startera w zasadzie od razu, chociaż bardziej widziałbym go jako pierwszego do zmiany i pozwolił mu dojrzeć fizycznie. Jak dla mnie przełom trzeciej i czwartej rundy.

Reggie Ragland, Senior, Alabama

Waga 247 lb (112 kg)

Biorąc pod uwagę kontuzję Jayrona Smitha najlepszy ILB dostępny w drafcie. Nie ma wybitnych warunków fizycznych, siły, szybkości. Ale za to jego poziom rozumienia gry, przewidywanie, podejmowanie decyzji oraz technika czynią z niego kogoś absolutnie wyjątkowego.

Doskonały tak w obronie przeciw grze biegowej jak i podaniowej. Każda piłka lecąca w jego stronę to olbrzymie ryzyko. Na pewno może poprawić swoje atrybuty fizyczne. Wybór na pierwszą rundę, na top-10 nie zasługuje, ale nie będę zdziwiony jeśli ktoś się na niego w pierwszej dziesiątce zdecyduje.

Joe Schobert, Senior,Wisconsin

Waga 244 lb (111 kg)

Kolejny zawodnik na mojej liście, tych którzy mogą zaskoczyć w przyszłym roku. Na boisku jest niesamowicie szybki, aktywny, szuka gry. Nie jest może najsilniejszym graczem w drafcie, ale umie sobie wywalczyć miejsce.

Brakuje mu masy mięśniowej , która powinna uczynić z niego niezłego startera na poziomie NFL. Gra bardzo efektywnie. Na tę chwilę pewnie beckup, ale szybko może wskoczyć do podstawowego składu. Wybrałbym go w czwartej rundzie.

Jaylon Smith, Junior, Notre Dame

Waga 223 lb (101 kg)

Jak dla mnie absolutnie najlepszy zawodnik przystępujący do tego rocznego draftu. Ma wszystko szybkość, inicjację, wizję na boisku, podejmuje świetne decyzje. Po jego stronie są warunki fizyczne i charakter, lider na boisku i w szatni. Perfekcyjny w obronie przeciwko grze dołem, doskonale radzi sobie też przeciw podaniom.

Niestety, w czasie Fiesta Bowl ACL i MCL, raporty medyczne są bardzo złe. Na pewno nie zobaczymy go na boisku w przyszłym sezonie. A niestety możliwe, że w ogóle nie uda mu się zagrać w NFL. Gdyby był w pełni zdrowy, jestem głęboko przekonany że byłby głównym kandydatem do top-1. W tej chwili… może szósta runda?

Terrance Smith, Redshirt Senior, Florida State

Waga 235 lb (107 kg)

Świetne warunki, świetna siła i szybkość i cała masa problemów. Po pierwsze ma na koncie sporo urazów w tym ACL, po drugie łatwo daje się prowokować na boisku.

Ryzykowny wybór, może zrobić więcej szkód niż pożytku na boisku o ile w ogóle będzie w stanie grać. Potencjał jest ale potrzebuje mądrego prowadzenia. Moim zdaniem wybór piąto rundowy.

Eric Striker, Senior, Oklahoma

Waga 227 lb (103 kg)

Efektywny na poziomie ligi akademickiej, bardzo duży znak zapytania w odniesieniu do NFL. Gdyby oceniać go tylko ze względu na grę, spokojnie druga runda. Ale jest niski, nie ma wiele siły. Istnieje duża szansa że się nie zaadaptuje w lidze zawodowej.

Zawodnik w typie boom or bust. Albo świetny starter albo totalny niewypał. Ma naturalne ograniczenia i mimo chęci i ciężkiej pracy może nie udać mu się ich przezwyciężyć. Jak dla mnie czwarta runda.

Nick Vigil, Redshirt Junior, Utah State

Waga 239 lb (108 kg)

Podobny przypadek jak powyżej. Bardzo imponował na uczelni, był sercem i płucami obrony Utah State. Brak mu siły do gry w NFL, chociaż ze względu na wzrost widzę większe pole do manewru.

Jeśli wypali może zrobić spore zamieszanie. Podobnie jak wyżej czwarta runda.

Stephen Weatherly, Redshirt Junior, Vanderbilt

Waga 267 lb (121 kg)

Masywny, dobry przeciwko grze dołem, ale słaby pass-rush. Intryguje ze względu na rozmiar i siłę. Ale moim zdaniem za wolny na OLB. Słaba technika też nie pomaga w ewentualnych chwytaniu/wybijaniu piłki. Mało skoczny.

Moim zdaniem rok za wcześnie przystępuje do draftu. Jeden udany sezon to jednak trochę za mało żeby przekonać do siebie drużyny NFL. Szósta, siódma runda i to przy dobrych wiatrach.

Scooby Wright III, Junior, Arizona

Waga 239 lb (108 kg)

Byli trzej muszkieterowie jest i d'Artagnan, świetny sezon 2014, w tym zagrał w zaledwie trzech meczach. Najpierw kontuzja stopy, potem kolana uniemożliwiły mu potwierdzenie swojej dominacji. Szybki i silny zawodnik, dobry przeciw grze dołem jak i górą. Bardzo aktywny na boisku, serce i płuca zespołu.

Kontuzje bardzo mocno obniżyły jego noty. Przed sezonem typowany do top-20, w tej chwili pogranicze trzeciej i czwartej rundy. Jeśli będzie zdrowy, to zdecydowanie zawodnik robiący różnice.

Pierre

Post18 mar 2016, o 15:46

Parę słów komentarza, CB podobnie problemowi jak LB. Chociaż tym razem na przeszkodzie stają ciut inne kwestie, Ci najlepsi albo ze względu na swoje zachowanie mocno obniżają swoje notowania, albo będą (powinni) zmienić pozycje w NFL na S. Jest kilku ciekawych zawodników, ale jak pominiemy pierwsza rundę na wzmocnienie tej pozycji, to mogą nam zostać już tylko wybory podwyższonego ryzyka. W tej chwili wrzucam trochę ponad połowę tekstu, druga powinna trafić na forum przed północą.

Cornerbacks:

Mackensie Alexander, Redshirt Senior, Clemson

Waga 190 lb (86 kg)

Ma wszystko żeby zostać gwiazdą NFL, szybkość , siłę, zręczność, niesamowite przyspieszenie. Gwiazda seconday Clemson, bardzo odpowiedzialnie grający zawodnik.

Na pewno musi popracować nad grą w powietrzu, to właściwie jedyny moment kiedy można go pokonać, za łatwo traci wtedy równowagę. To co niepokoi część osób, to brak jakiegokolwiek INT, w jego statystykach z czasów gry na uczelni. Moim zdaniem wyjątkowy talent, top-3 draftu na swojej pozycji, z dużymi szansami na wybór w top-15.

Eli Apple, Redshirt Sophomore, Ohio State

Waga 199 lb (90 kg)

Efektownie grający CB o bardzo dużych atutach fizycznych. Silny, mający długie ramiona, bardzo agresywnie grający zawodnik.

Tutaj jest jego największy problem, popełnia masę przewinień na boisku. Owszem zatrzyma praktycznie każdego atakującego jego stroną, ale łapie przy tym ciągle pass interference albo holding. Potrzebuje trenera, który zdoła opanować go pod względem dyscypliny na boisku. Jak dla mnie zawodnik raczej drugo rundowy, ale z braku wielu dobrych CB w tym roku, spodziewam się jego wyboru w rundzie pierwszej.

Briean Boddy-Calhoun, Redshirt Senior, Minnesota

Wzrost 5 ft 9 in (1.75 m)
Waga 193 lb (88 kg)

JUCO transfer, ACL w historii medycznej. Nie jestem jego wielkim fanem, szybki, ale ze względu na niewielki wzrost daje się łatwo zdominować silnym WR.

Jak dla mnie gracz, nie mający zwyczajnie predyspozycji fizycznych do gry w NFL. Za słaby fizycznie, za niski, mający dobre przyspieszenie, ale już średnią szybkość maksymalną. Słabiutka postawa na West-East Shrine. Moim zdaniem UFA.

James Bradberry, Redshirt Senior, Samford

Waga 211 lb (96 kg)

Widzę tutaj pewien problem, Bradberry bardzo chce być CB, kiedy trenerzy widzą w nim S. Dobrze zbudowany, wysoki zawodnik, bardzo dobra rozpiętośc ramiona. Z niezłej strony pokazał się na Senior Bowl.

Problem będzie jego charakter, kiedy trenerzy Arkansas zdecydowali się przesunąć go na S, zmienił drużynę. Jednak taka sama zmiana jest rozważana w ramach jego przejścia do NFL, pytanie tylko na ile Bradberry będzie z niej zadowolony i jak wpłynie to na jego boiskową postawę. Bardzo mocno popsuł swoje notowania decyzją o zmianie szkoły. Nie widzę go wyżej jak w piątej rundzie, za dużo znaków zapytania odnośnie charakteru.

Anthony Brown, Senior, Purdue

Wzrost 5 ft 10 in (1.80 m)
Waga 192 lb (87 kg)

Purdue ma jedno słabszych secondary w lidze akademickiej. Brown w ostatnim sezonie co prawda przechwycił aż 6 podań, z drugiej jednak strony dopuścił aż do 17 TD ze strony pilnowanych przez niego zawodników.

Nie widzę go w NFL, za mało solidności w jego grze, za dużo słabych stron i niepotrzebnego ryzykanctwa. Jak dla mnie UFA.

Taveze Calhoun, Redshirt Senior, Mississippi State

Wzrost 6 ft 0 in (1.82 m)
Waga 192 lb (87 kg)

Duże doświadczenie (trzy lata jako starter), bardzo dobry technicznie, dobra intuicja, niezła szybkość i niestety ale olbrzymie braki siły. Bardzo dobrze kryjący zawodnik, zaliczył w ostatnim sezonie kilka meczów w czasie których QB nie rzucił ani razu piłką w stronę krytego przez niego zawodnika przez ponad połowę spotkania.

Jeśli uda mu się zbudować masę mięśniową bez wielkiej utraty szybkości to mamy tutaj materiał na startera mogącego uchodzić nawet za top 100 draftu. Na tę chwilę ma jeszcze sporo pracy do wykonania, dlatego skłaniałbym się ku czwartej rundzie.

Maurice Canady, Senior, Virginia

Waga 193 lb (88 kg)

Niezły technicznie, dość wysoki zawodnik, obdarzony dobrą szybkością. Bardzo zwinny, wypełniający dokładnie powierzone mu role taktyczne.

Niestety braki siły, niezbyt długie ramiona i dość pasywna gra stawiają jego przyszłość w NFL pod sporym znakiem zapytania. Zostawia za dużo miejsca WR, co było widoczne choćby w czasie Senior Bowl. Zawodnik rozwojowy, ale w tej chwili co najwyżej intrygujący zmiennik. Moim zdaniem co najwyżej piąta runda.

Ken Crawley, Senior, Colorado

Waga 187 lb (85 kg)

Dobrze zbudowany, silny i szybki zawodnik ze sporym talentem… koszykarskim.

Bardzo surowy technicznie, jest na czym pracować, ale w tej chwili to po prostu dobry sportowiec, a na pewno nie gracz footballu amerykańskiego. Stawiam go w gronie UFA.

Deandre Elliott, Redshirt Senior, Colorado State

Waga 188 lb (85 kg)

Coś pozytywnego o Elliotcie? Ma warunki i dość szybko się rozwija jako zawodnik.

Małe umiejętności, zagubiony na boisku. Jest pojętny ale ogrom pracy przed nim, na tę chwilę nie nadaje się jeszcze do gry w NFL. Kolejny UFA.

Kendall Fuller, Junior, Viginia Tech

Waga 187 lb (85 kg)

Gdyby nie MCL w historii medycznej zdecydowanie zawodnik z potencjałem na pierwszą rundę draftu. Szybki i silny, dobra technika użytkowa, gra blisko WR nie pozwalając mu na wiele.

Niestety po kontuzji widać opory przed grą w powietrzu, nie jest pewny w tym elemencie. Pytanie na ile to dalej problem natury zdrowotnej a na ile psychicznej. W tej chwili widzę go między drugą a trzecią rundą.

Deiondre Hall, Senior, Northern Iowa

Waga 199 lb (90 kg)

Kolejny z grona przeciętnych CB, jest wysoki i mocno zbudowany. Grając w małej dywizji dawał radę.

Nie wyobrażam sobie jego zderzenia z graczami na poziomie NFL, już w lidze akademickiej nie był w stanie nadążyć za WR. Nie wiem, może hybryda CB-OLB byłaby dla niego lepszym rozwiązaniem i znazłby miejsce w jakiś schematach, bo na tę chwilę jako CB jest po za draftem.

Vernon Hargreaves, Junior, Florida

Waga 204 lb (93 kg)

Zacznę kontrowersyjnie, nie widzę go jako CB w NFL, albo inaczej nie widzę go jako czołowego gracza na tej pozycji. Owszem jest piekielnie szybki i wywiera olbrzymią presje. Ale często przecenia swoje . możliwości w walce w powietrzu (atakuje zbyt wysokie piłki), i daje się zdominować fizycznie silnym WR. Za to jak dla mnie materiał no nowego Devina McCourty

Dużo pewniejszym wyborem jako CB wydaje mi się Mackensie Alexander. Dalej widzę go w top-15 draftu, ale nie jako czołowego CB.

De'Vante Harris, Senior, Texas A&M

Waga 176 lb (80 kg)

Ma doświadczenie… i tyle. Nie dominuje szybkością, ani siłą. Nie ma wybitnego instynktu.

Zupełnie nie widzę go wysoko w drafcie, nie ma w zasadzie żadnych atrybutów, które powodowałyby żeby dostrzec w nim materiał na przyszłego startera. Może końcówka ostatniej rundy, ale w tej chwili UFA.

Xavien Howard, Redshirt Junior, Baylor

Waga 201 lb (91 kg)

Chyba odrobinę pośpieszył się z deklaracją co do przystąpienia do draftu. Chociaż w tym roku jest na tyle przeciętnie na jego pozycji że powinien znaleźć zespół dość wysoko. Szybki, zwinny, ciasno kryjący, ma długie ramiona.

Nie ma pewnego chwytu, mimo wszystko odstaje od najszybszych. Na pewno duży potencjał i materiał na startera. Chociaż jak już pisałem dodatkowy rok na uczelni w moim odczuciu zrobiłby mu dobrze. Jak dla mnie zawodnik na przełom trzeciej i czwartej rundy.

William Jackson, Senior, Houston

Waga 189 lb (86 kg)

Kolejny solidny, ale raczej jako beckup. Ma odpowiednią szybkość i siłę, nienajgorszą technikę. Zdarzają mu się mecze bardzo dobre.

Ominął kilka meczów w sezonie powodu kontuzji, kolejną odniósł przed Senior Bowl. Także ta podatność na odnoszenie urazów powinna budzić pewien niepokój. Moim zdaniem czwarta runda.

Cyrus Jones, Senior, Alabama

Waga 199 lb (89 kg)

Czysto footballowo najlepszy CB w drafcie. Ma w zasadzie wszystko, od szybkości i siły, niesamowity instynkt, potężny wyskok i olbrzymią wizje na boisku. Jak dla mnie najpewniej łapiący piłkę CB w całym drafcie, a i wielu WR i TE mogłoby mu zazdrości umiejętności w tym zakresie.

Więc czemu tak nisko skoro tak dobrze? Pierwsze na myśl przychodzą kontuzje, ale dwa drobne urazy w pierwszych latach gry na uczelni, mogą postawić znak zapytania ale moim zdaniem nie jest to nic niepokojącego. Na pewno nie zaszkodziło by mu kilka dodatkowych centymetrów. Wiadomo lepszy zasięg, może zbudować ciut większą muskulaturę. Ale i tak walczy jak równy z równym z najlepszymi WR z konferencji SEC więc i to jak dla mnie jest do przeżycia. Niestety w kwietniu ubiegłego roku został aresztowany za przemoc domową. Poważny znak zapytania czy to jednorazowy wybryk czy zapowiedź naprawdę poważnych kłopotów. Talent na absolutne top-10… charakter, cóż co najmniej dwie rundy w dół, a wcale mnie nie zdziwi widok Jonesa wybranego w rundzie szóstej.

Jonathan Jones, Senior, Auburn

Waga 186 lb (84 kg)

Malutki, zwinny i szybki CB, nie unikający gry kontaktowej. Gdyby nie wzrost i wynikające z tego problemy, myślę że materiał na drugą rundę. Daje dużo na boisku, bardzo trudno go zgubić.

Niestety brak wzrostu, przekłada się też na braki siły. Ciężko przewidzieć na ile da sobie radę w NFL. Minimalizując ryzyko i nie chcąc wybrać zawodnika tylko special teams, nie brałbym go przed piątą rundą.

Harlan Miller, Senior, Southeastern Louisiana

Waga 182 lb (83 kg)

Ciekawy zawodnik obdarzony może nie wielką szybkością czy siła. Ale ciasno kryjący przeciwników, nie bojący się gry kontaktowej, ma długie ramiona i bardzo dobre przyśpieszenie.

Z drugiej strony grał w dość słabej dywizji i to co tam było wystarczające, może nie być już takie w NFL. Bardzo udane Senior Bowl wyniosło go wysoko w rankingach. Myślę że może zostać wybrany nawet w trzeciej rundzie.

Eric Murray, Senior, Minnesota

Waga 199 lb (89 kg)

Moim zdaniem najbardziej niedoceniony CB tegorocznego draftu. Świetny na boisku, powstrzymał Josha Doctson i korpus Ohio State. Bardzo przyjemnie się go ogląda, łączy w sobie szybkość, siłę, odpowiednie wymiary na zawodnika naprawdę dużego kalibru.

Jeśli szukamy dziury w całym to zawsze lepiej być odrobinę silniejszym kiedy jesteśmy skazani na grę w ciągłym kontakcie. Jak dla mnie talent na pierwszą rundę, chociaż mocno niedoceniony, sądzę jednak ze w drafcie nie wypadnie po za trzecią rundę.

Kevin Peterson, Senior Oklahoma State

Waga 180 lb (82 kg)

Miał właściwie wszystko, żeby walczyć nawet o pierwszą rundę. Szybkość, technikę, niezłą siłę. I wtedy wpadł na Ole Miss w swoim final Bowl. Laquon Treadwell wgniótł go w ziemie.

Nie mam pomysłu jak go ocenić. Przed tym ostatnim meczem widziałem go na przełomie pierwszej i drugiej rundy. Teraz? Może czwarta? Piąta?

Jimmy Pruitt, Senior, San Jose State

Waga 198 lb (89 kg)

Jednym słowem słabo, nie ma dynamiki, siły, słabiej od rywali kontroluje piłkę i to gdzie sie znajduje.

Nie tracąc mojego i waszego czasu UFA.

Will Redmond, Senior, Mississipi State

Waga 182 lb (83 kg)

Utalentowany zawodnik, który na pewno nie będzie gotowy na początek przyszłego sezonu. ACL mocno spycha go w drafcie. I nie pomaga jego dobra intuicja, wyszkolenie techniczne czy szybkość.

Ciężko ocenić jak mocno na jego formie odbije się kontuzja. Moim zdaniem w przyszłym roku może nie pojawić się na boisku NFL. Talent na drugą rundę, ale wybór w co najmniej czwartej.

Rashard Robinson, Junior, LSU

Waga 171 lb (78 kg)

Niesamowity talent który od półtora roku przebywał po za drużyną. Nie zdecydował się na zmianę uczelni po wyrzuceniu z zespołu (za wielokrotne łamanie regulaminu drużyny). Nawet jego trenerzy mówią wprost, Robinson nienawidzi szkoły.

Kiedy był na boisku niesamowity talent, spokojnie top-10 draftu.
Kompletnie nie wiem jak go umieścić w drafcie. Osobiście spróbowałbym go chyba w piątej rundzie.

Keivarae Russell, Redshirt Junior, Notre Dame

Waga 192 lb (87 kg)

Mniejszy talent od Robinsona, również z przerwą na koncie (chociaż tym razem z uwagi na naukę). Po opuszczeniu drużyny w sezonie 2014, udało mu się poprawić wyniki w nauce i wrócić w ostatnim roku.

Najlepszy CB Notre Dame, ale bez błysku sprzed zawieszenia. Trudna decyzja przed zespołami NFL, Russell udowadniał na boisku że można o nim myśleć jako o kimś kto zostanie starterem, ale zgubił formę w czasie rocznego odpoczynku od footballu. Jak dla mnie czwarta, piąta runda.

Zack Sanchez, Redshirt Junior, Oklahoma

Waga 185 lb (84 kg)

Szybki, zwinny, skoczny, niestety z tendencją do nadmiernego ryzyka na boisku. Dodatkowo jest słaby fizycznie i słabo wyszkolony pod względem technicznym. W footballu akademickim umiał wykorzystać swoje atuty i zanotować kilka efektownych zagrań, przyciągając tym samym uwagę kibiców i scoutów.

Nie odważył bym się, dać mu w tej chwili rolę startera w NFL. Ma zdecydowanie za mało siły i za dużo w nim z hazardzisty. Może da się zrobić z niego dobrego gracza, ale to projekt na przyszłość. Zawodnik na czwartą, piątą rundę.

Kevon Seymour, Senior, South California

Waga 186 lb (84 kg)

Nie powala może warunkami fizycznymi, ale jest szybki, silny i skoczny. Bardzo dobra i efektywna gra na uczelni. Przyjemna dla oka technika pozwalająca na dość bezpieczną, a przy tym efektowną grę.

Ostatni sezon stał jednak pod znakiem kontuzji. Może urazy nie były zbyt groźne, ale stanowią duży znak zapytania. Przed grą w NFL będzie musiał przybrać na masie ciała i poprawić siłę. Zaryzykowałbym wybór między trzecią a czwartą rundą.

Leshaun Sims, Redshirt Senior, Southern Utah

Waga 203 lb (92 kg)

Ma swoje atuty, wzrost, szybkość, niezłe umięśnienie i wagę. Niestety brak doświadczenia w grze przeciwko dobrym rywalom i braki techniczne mocno obniżają jego notowania.

Zawodnik wybieralny, ale raczej jako gracz special teams, nie specjalnie widzę go w tej chwili w rotacji na swojej pozycji. Myślę że siódma runda będzie tutaj odpowiednia.

Ryan Smith, Redhirt Senior, North Carolina Central

Waga 189 lb (86 kg)

Koszykarz który pogrywa w football i to widać na boisku, skoczny, dobrze się poruszający, z niezłym chwytem. Ale zagubiony na boisku. Widać że football to nie jego żywioł.

Ani Smith nie chce być footballistą, ani specjalnie football nie kocha Smitha. Spodziewam się że prędzej zobaczymy go na boiskach NBA niż NFL. Moim zdaniem niewybieralny.

Cleveland Wallace, Redshirt Junior, San Jose State

Waga 188 lb (85 kg)

Nie poradził sobie grajac dla Washington, zmienił uczelnię grał więcej, ale rewelacji wciąż nie ma. Wydaje się za słaby fizycznie i zbyt wolny dla NFL.

Ciężko mi sobie wyobrazić sytuacje gdzie Wallace byłby cennym wzmocnieniem dla drużyny NFL. W tej chwili może siódma runda, ale raczej UFA.

D.J. White, Senior, Georgia Tech

Waga 193 lb (88 kg)

Wygląda lepiej niż gra. Ma dobre warunki, niezłą technikę ale nie umie tego wykorzystać na boisku.

Myślę że kluczem do jego sukcesu w NFL jest przede wszystkim trening taktyczny i dużo pracy indywidualnej z trenerem który wyjaśni mu od początku jego miejsce na boisku. Dobry materiał na zawodnika, ale w tej chwili zupełnie nie gotowy do gry. Można zaryzykować wybór w piątej, szóstej rundzie.

Daryl Worley, Junior, West Vignia

Waga 204 lb (93 kg)

Utalentowany graczy, ale z dużymi problemami poza boiskowymi. Szybki, wysoki, silny, ale nie korzystający ze swoich fizycznych atrybutów. Gra bardzo zachowawczo.

Ukarany za napad na kobietę, nie zagrał w swoim final bowl ze względu na niedopełnienie obowiązków związanych z nauką. Ma talent, ale za dużo problemów w kartotece, moim zdaniem siódma runda

Tavon Young, Senior, Temple

Waga 183 lb (83 kg)

Dość dobrze czyta grę i nieźle się ustawia i to tyle w kwestii zalet. Niski, powolny, słaby fizycznie. Łatwy do ogrania przez silnych WR. Nie pilnuje krycia na boisku.

Te atuty które mógł posiąść już ma, moim zdaniem trafił na ścianę w rozwoju. Zdecydowanie za małe umiejętności i predyspozycje do gry w NFL, UFA.
Ostatnio edytowano 18 mar 2016, o 22:37 przez Pierre, łącznie edytowano 1 raz

kks

• Ulubiona drużyna: Eagles
  • Ulubiony zawodnik: Dawkins!

Post18 mar 2016, o 19:08

Ciekawe, że Alexander przy posturze biegacza waży tylko 86 kg, a szczuplaczek Hargreaves aż 93 kg. ;-)

Jeśli chodzi o tego drugiego, to jakby ciut szybciej przebierał nóżkami, to zastanawiałbym się czy jest to talent na miarę "tylko" Joe Hadena, czy będzie z niego Deion Sanders. Ale może za 4 lata będę musiał się ugryźć w język. ;-)

Pierre

Post18 mar 2016, o 22:41

Co do wagi to bym się do niej za bardzo nie przywiązywał, przed scouting combine jest bardzo ruchoma i dużo zależy od tego jakie efekty chcą odnieść zawodnicy. Żeby było śmieszniej, to zdarzają się delikwenci, którzy w czasie oficjalnego mierzenia kurczą się o kilka cali ;)

Nasze oceny to jedno, ale niestety proces adaptacji do NFL jest niemierzalny i tutaj kilka gwiazdek może się wyłożyć, a z kolei inni gdzieś z końca stawki awansować do rangi Pro Bowlerów.

Cycu

Post19 mar 2016, o 10:52

Kompletnie nie zgadzam się z próbą wskazania miejsca w draftcie dla Mylesa Jacka i Jaylona Smitha.

Jack już brał udział w Pro Days. W zasadzie nie pobiegł jedynie 40-stki. Zaprezentował się świetnie i wskazywanie go na 2 rundę jest straszą przesadą. Jack nie wyjdzie poza Top 10, a obawiam się, że i nie wyjdzie poza Top 5 pierwszego dnia.

Ostatnie wieści z obozu Smitha też są bardzo optymistyczne. Zdjęto mu obręcz stabilizującą kolano, już ćwiczy z rehabilitantem nad porządnym wzmocnieniem kontuzjowanego kolana i nabraniem zgubionej ogólnej masy mięśniowej. Pod koniec marca ma na Pro Days pokazać bench press. Podobno oglądali go też lekarze kilku ekip już po Combine i potwierdzają, że szanse gry w tym sezonie marne, ale Smith wróci do gry w kolejnym. 6 runda? Oj nie, na pewno nie. Realnie obstawiam max środek 3, a nie zdziwię się jak ktoś zaryzykuje pod koniec 2. Zbyt wielki talent, by nie zaryzykować.

Pierre

Post19 mar 2016, o 11:42

Jack i Smith (i jak dla mnie jedyni obok Jalena Ramseya zasługujący na top-1) to tak jak zaznaczałem absolutne top draftu. Co do Jacka, tutaj wątpliwości mam olbrzymie, facet na boisku był niesamowity, tyle że urazy go lubią (fakt że zazwyczaj drobne, ale są). Co do wyboru w top-10 to dla mnie kandydatów jest tak naprawdę dwóch, albo Dallas z czwórką, albo Giants z dziesiątką. Obu zespołom przyda się wzmocnienie OLB + RB i Jack mógłby rozwiązać obie sprawy jednoosobowo. Tylko znów oba zespoły mają w swoim składzie szklanych LB, kolejno: McClaina i Kennarda, dorzucanie sobie kolejnego LB z problemami zdrowotnymi i to w pierwszej rundzie? Bardzo trudny temat, na pewno wybór obarczony sporym ryzykiem.

Ze Smithem jest jeszcze trudniej, Najbliższy sezon ma z głowy na pewno, co dalej życzę mu jak najlepiej, ale nie odważyłbym się wyrokować czy wróci po sezonie, a jeżeli tak to na ile ucierpią jego możliwości.

To czego bałbym się najbardziej w ich przypadku, to że zostaną wybrani do któregoś zespołu pod presją (np. II runda Clevland) i trenerzy walczący o stołki ugną się pod presją właścicieli. W efekcie zrobią im sporą krzywdę.

Na pewno na ich korzyść nie działa głębia draftu, może tych najlepszych LB jest niewielu, ale jest spora grupa takich solidnych 3 rondowych chłopaków. Bo jak dobry Smith by nie był, to Vigil, Perry czy Tyler Matakevich zrobią więcej na boisku niż on na ławce. Przy Jacku może faktycznie odrobinę przesadziłem, chociaż wątpliwości są, to o tyle wybór Smitha przed czwartą rundą to już gra w rosyjską ruletkę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL