Teraz jest 13 sie 2025, o 18:29

New England Patriots przed sezonem 2015

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

page

• Ulubiona drużyna: New England Patriots

Re: New England Patriots przed sezonem 2015

Post3 wrz 2015, o 19:24

Tak tylko po cichu zauważę, że dzisiejszy wyrok nie oznacza, że Brady jest niewinny - zawieszenie zostało uchylone przede wszystkim ze względów proceduralnych. No i to jeszcze nie koniec, Goodell zapowiedział apelację.

O całej aferze napisano setki tysięcy postów, artykułów i analiz. Syf ciągnie się jakieś 7-8 miesięcy. Do tego momentu każdy zainteresowany wyrobił już sobie pogląd na ciśnienia, telefony i raporty. Ja nie chcę do tego wszystkiego wracać, bo to dla wszystkich strata czasu. Skupiam się tylko na najważniejszej rzeczy - czy Tom zagra od pierwszego dnia, czy też nie. Cała reszta jest już dla mnie drugorzędna.

oceansizer

• Ulubiona drużyna: Patriots, Eagles
  • Ulubiony zawodnik: DMac, G.O.A.T, Moss

Post3 wrz 2015, o 19:33

Dopiero wróciłem do domu, a tu taka piękna wiadomość na koniec dnia :D . Co bedzie dalej, to czas pokaże. Ci, którzy chcą widzieć w Tomie winowajcę i tak będą go takim postrzegać, obojętnie co się wydarzy. Cieszę się, że panu Goodellowi utarto nosa, bo co by się nie działo, to chyba każdy się zgodzi, że po prostu czasem sobie nie radzi z prowadzeniem tej ligi.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.

KKAN

• Ulubiona drużyna: All football teams

Post4 wrz 2015, o 08:47

Brawo dla Patriots za "pociągnięcie" sprawy do samego końca tzn pójście z tym do sądu. Od samego początku karanie Brady’ego to była swego rodzaju paranoja.

Trudno mi sobie wyobrazić go siedzącego gdzieś przed meczem w kąciku kanciapy i spuszczającego cichaczem powietrze z piłek bo to przesądzi o wygranej w meczu ;). Albo decyzja zapadła gdzieś wyżej i wyszła od osób wiedzących że Tomowi tak będzie rzucać się lepiej (oczywiście on sam musiał o tym wiedzieć i w to „wejść”) albo było to zwyczajne niedopatrzenie (nie takie rzeczy się zdarzają).

Nawet jednak przy tej drugiej opcji karanie całego zespołu nie wydaje się do końca słuszne (piłki są sprawdzane przed meczem, a przynajmniej powinny być), choć tutaj nie wiem czy Pats nie będą musieli przełknąć jakiejś kary. Goodell wyszedłby wtedy z resztkami honoru z tego, choć obiektywnie patrząc jego sytuacja jest wyjątkowo niefortunna, jakaś decyzje podjąć musiał (już raz mu wyszło bokiem gdy wstrzymywał się z jej podjęciem przy sprawie Rice’a) więc nie wieszałbym na nim psów. Sam wpływ mniejszego ciśnienia w piłkach na wynik meczu był świetnie przeanalizowany w jednym z artykułów na stronie głównej. Osobiście uważam że był nikły żeby nie powiedzieć żaden, a już na pewno nie przesądził o przegranej Colts. Z drugiej strony oszustwo to oszustwo.

Dziwi mnie natomiast fakt że NFL nie poszło jeszcze w stronę FIFA/UEFA i jej decyzje podlegają postępowaniu sądowemu. Robi się przez to straszny misz-masz i faktycznie władze ligi tracą na wiarygodności jak i mają problem z podjęciem decyzji obawiając się później procesów jak tutaj. W naszej rodzimej kopanej jak się kogoś zawiesza to zawieszenie obowiązuje choćby się odwoływać do samego Boga (patrz sprawa kwalifikacji do LM Legii w zeszłym sezonie). Można sądzić się cywilnie o jakieś odszkodowania jednak kara jest karą i nie ma szans by sąd ją anulował, może to jedynie zrobić wyższa instancja odwoławcza wspomnianej organizacji (na co szanse są zazwyczaj również nikłe). Nie mówię że to jest lepsze czy gorsze i rozumiem że w NFL duża część władzy leży w rękach właścicieli klubów i wszystko wygląda inaczej, mimo wszystko jest to ze szkodą dla samych władz.
Obrazek

page

Post4 wrz 2015, o 10:15

Dzięki KKAN za głos rozsądku w sprawie piłek! Na szczęście coraz więcej osób stara się podejść do sprawy na trzeźwo, a w Polsce mamy ten atut, że patrzymy na Deflategate z dystansu i nie kładzie nam się do głowy całego bullshitu za pośrednictwem ESPN. Zwykle rozmowa ze znajomymi na temat Deflategate kończy się na stwierdzeniu "przecież to nie ma żadnego wpływu na grę" lub "spadek ciśnienia wynika z równania Clapeyrona, o co im chodzi?". I dobrze :)
Piłki są sprawdzane przed meczem i sędziowie je zatwierdzają. Nie podejmowano natomiast sprawdzania ciśnienia w powietrza piłkach w przerwach meczów. Gdyby taka praktyka istniała, nikt nie dziwiłby się średnim spadkiem o 1 psi w takiej pogodzie (środek stycznia, mroźny deszcz). Patriots jednak słono zapłacą za Deflategate, bo nałożono na nich karę 1 miliona dolarów i stratę dwóch picków w drafcie (1 runda 2016, 4 runda 2017), a naiwny Bob Kraft już w maju obiecał lidze, że nie będzie o swoje walczył, żeby "jak najszybciej skończyć całą sprawę". Strasznie zła decyzja, co sam później przyznał (tłumaczył się, że liczył na łagodniejsze potraktowanie Toma). Także w tym sensie NFL i tak z Patriotami wygrała, bo część kary za wymyślone naruszenie przepisów i tak zostanie wyegzekwowana.
Co do potęgi komisarza Goodella, art. 46 CBA daje mu prawo do rozpatrzenia odwołań od swoich własnych decyzji w zakresie kar pieniężnych i zawieszeń zawodników. Poroniony przepis, ale nie oznacza on, że komisarz jest ponad wszelkim prawem.

Jeśli ktoś ma na to czas, polecam przeczytać str. 21-25 wczorajszej decyzji sędziego Bermana. Komisarz Goodell porównał wcześniej występek Brady'ego ("bardziej prawdopodobne niż nie, że był ogólnie świadomy faktu spuszczenia powietrza z piłek") do zażywania sterydów anabolicznych, skąd wywnioskował wymiar kary dla Toma. Uzasadnienie sędziego miażdży idiotyzm tych porównań ;)

oceansizer

Post5 wrz 2015, o 18:19

Patriots obcięli Jonasa Graya, co może nie jest dla mnie szokiem, ale dosyć dużą niespodzianką. Miałem nadzieję, że ten chłopak będzie back upem Blounta, a nawet po cichu liczyłem, że może zostanie w przyszłości starterem. Zostawiłem go nawet jako keepera w Memoriale Andy'ego.

Michal29

• Ulubiona drużyna: Hawks
  • Ulubiony zawodnik: Russell Wilson

Post5 wrz 2015, o 18:21

oceansizer napisał(a):Patriots obcięli Jonasa Graya, co może nie jest dla mnie szokiem, ale dosyć dużą niespodzianką. Miałem nadzieję, że ten chłopak będzie back upem Blounta, a nawet po cichu liczyłem, że może zostanie w przyszłości starterem. Zostawiłem go nawet jako keepera w Memoriale Andy'ego.

Ja go wydraftowałem w MP Liga B a nawet miałem go ustawione jako startera na Week 1....
Na starym forum: WaltJones

oceansizer

Post5 wrz 2015, o 20:32

Obok Graya, Reggie Wayne tez poza drużyną. Wobec niejasnej sytuacji JoJo LaFella mówi sie o tym, że Pats aktywnie poszukują " a big - bodied WR " . Zobaczymy, czy coś jest na rzeczy, czy to tylko spekulacje.

page

Post6 wrz 2015, o 18:04

Michal29 napisał(a):
oceansizer napisał(a):Patriots obcięli Jonasa Graya, co może nie jest dla mnie szokiem, ale dosyć dużą niespodzianką. Miałem nadzieję, że ten chłopak będzie back upem Blounta, a nawet po cichu liczyłem, że może zostanie w przyszłości starterem. Zostawiłem go nawet jako keepera w Memoriale Andy'ego.

Ja go wydraftowałem w MP Liga B a nawet miałem go ustawione jako startera na Week 1....

Przykro mi z powodu Graya. Jak widać, kompletnie nikt się tego nie spodziewał - wycięcie Reggiego było już łatwiejsze do przewidzenia. Mam nadzieję, że gracze fantasy łatwo znajdą zastępcę, a Patriots nie poczują straty dzięki nowej rotacji.
Trochę bardziej przejmuje mnie sytuacja LaFella, o którym dowiedzieliśmy się, że będzie pauzował 8 tygodni. Powinien więc wrócić na Redskins. Do tego czasu rotacja WR wygląda cienko:
WR1 - Edelman, Amendola
WR2 - Dobson, Harper
...ponieważ LaFell, Gibson i Tyms siedzą z kontuzjami, a reszta "wynalazków" została wycięta. Pisze się, że Patrioci szukają teraz wysokiego gracza na tę pozycję, ale to będzie ciężkie zadanie, bo wg nieoficjalnych wyliczeń wystają ok. 1 miliona dolarów poza cap. In Bill We Trust.

KKAN

• Ulubiona drużyna: All football teams

Post7 wrz 2015, o 11:32

Czy odcięcie Graya to taka duża niespodzianka? Wcale nie miał oszałamiających statystyk w zeszłym sezonie, o grze w collegu nie wspominając - w końcu nie załapał sie do draftu (tak wiem zdażają sie wielcy undrafted ale to wyjątek niż reguła). Rozumiem że u Patriots raczej cienko z RB (może przez to to zaskoczenie) ale bardzo cenie Billa własnie za to że (poza wiadomymi wyjątkami ;)) nie przywiązuje się do nazwisk ani nie trzyma nikogo za wcześniejsze załugi. Parafrazując: do your job (or get lost),a rozumiem że Jonas wierzył że te słynne 4 TD zapewnią mu miejsce w rosterze do czasu następnego "błysku" jego talentu.
Obrazek

oceansizer

Post7 wrz 2015, o 15:52

Pozbycie sie Graya nie jest w istocie taka wielką stratą i niespodzianką, ale wszystko wskazywało na to, że bedzie RB tuż za Blountem. Co do jego statystyk, to tak naprawdę kiedy Gray mógł zaistnieć? Po słynnym incydencie z budzikiem, to chłopak raczej ze łzami w oczach oglądał trawę z perspektywy kibica, a nie pełnoprawnego gracza ;) . Tak na serio, to nigdy nie dostał pełnej szansy, by się zrehabilitować. Widocznie BB uznał, że jest po prostu zbędny i tyle. Też uważam, że dobro drużyny jest ważniejsze niż indywidualne statystyki. BB wielokrotnie wprawiał nas w osłupienie swoimi decyzjami, ale suma sumarum miał rację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL