Teraz jest 13 sie 2025, o 18:29

Divisional Round 16/17

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

Michal2009b1

• Ulubiona drużyna: Niners

Re: Divisional Round 16/17

Post16 sty 2017, o 20:29

No w końcu emocje :D Świetna robota stacji Eleven, pokazano wszystkie mecze i polski komentarz naprawdę b.fajny.

Najlepszy mecz wiadomo GB-DAL. Rodgersy ruszyły jak z procy i po trzech posiadaniach już było 21-3. No ale Cowboys nie zawiedli i zrobili bardzo dużo by odwrócić losy meczu. Pomogali im secondary GB, zwłaszcza Gunter, który mam nadzieję (jako, że jestem za GB) nie pogra za dużo w Georgia Dome, a już na pewnie nie przeciwko J.Jonesowi. Na uwagę zasługuje też świetna postawa obydwu kickerów, trzy 50+ jardowe kopnięcia pod taką presją, naprawdę klasa. Zwłaszcza ten pierwszy kop Crosby'ego, bo w przypadku błędu byłiby niedaleko pola FG i pewnie tyle byśmy widzieli Packers. Prescott zagrał dobrze, choć w pewnych momentach brak doświadczenia był widoczny jak chociaż niepotrzebny spike na koniec.

PIT-KC. Poziom meczu mocno odbiegał od poprzedniego i tutaj stawka gry ratowała to spotkanie. Cały czas była przewaga jednego posiadania i def KC w red zone trzymała ich. Warto było jednak wytrwać do końca, bo ostatni drive Chiefs przyniósł sporo emocji, dwa 4th conversions, TD, odmachane try. Eric Fisher, były #1 draft pick, hejtowany na twitterze za ten holding. Absolutnie słuszna kara wbrew twierdzeniom nabuzowanego Kelce'go, który też zawiódł. Jednak z NE trzeba zacząć zdobywać TD, no ale to każdy wie. Nie wiem czy jakikolwiek inny zespół odważyłby się grania podaniami, ale na Big Bena i Browna można liczyć w najważniejszych momentach. Stalowi pod presją :D

SEA-ATL. Zaczęło się bardzo ciekawie i nawet Seattle zdawało się mieć momentum, ale kara przy returnie zmieniła wszystko. Od tej pory Falcons rządzili, pokazując siłę ofensywną, ale też i defensywną, to stosunkowo nowy rzecz. Może jakiś udany big play (Baldwin i później Richardson mieli szansę) odmieniłby choć trochę losy spotkania, ale możemy tylko gdybać. Fajnie, że Atlanta weszła, choć liczyłem na bardziej wyrównane spotkanie.

HOU-NE. Obrona Texans zrobiła wszystko by postraszyć Patriots (którzy naprawdę grali mocno przeciętnie), ale Osweiler wybił im to z głowy. Naprawdę żal defensywy, bo Brady musiał się napocić by zdobywać punkty, zwłaszcza pięknie zatrzymali ich przed end zone w 1 połowie, ale 72-milionowy Brock rzucił 3INT i już może korzystać z pieniędzy jakie zarabia w Houston, zamiast martwić się Harrisonem czy Dupree :)

Conference games zapowiadają się strasznie ciekawie :D

oceansizer

• Ulubiona drużyna: Patriots, Eagles
  • Ulubiony zawodnik: DMac, G.O.A.T, Moss

Post16 sty 2017, o 21:10

Wbrew wcześniejszym zapowiedziom mecz Pats z Texans nie był takim spacerkiem, jakiego wielu się spodziewało. Rzeczywiście Patriots zagrali bardzo przeciętnie jeśli chodzi o ofensywę, bo defensywa zasługuje na wielkie słowa uznania. Dawno nie widziałem tylu upuszczonych piłek adresowanych do WRs oraz RBs Patriots. Również Oline zagrała przeciętny, by nie powiedzieć słaby mecz ( jako usprawiedliwienie można podać fakt, że musiała sie mierzyć z najlepsza obroną ligi, a Clowney oraz Mercillus nekali Brady'ego non stop ). Blount praktycznie niewidoczny, co mogło być spowodowane taktyką zakładającą większe zaangażowanie Lewisa, a trzeba tez pamietać, że sam zawodnik zmagał się kilka dni wcześniej z grypą.Nie chcę w żaden sposób umniejszać grze Texans, ale punkty w pierwszej połowie były zdobywane po błędach własnych Pats. Najpierw fatalne zachowanie Rowe'a i 15 jardowa kara, potem interception TB12 po złej próbie złapania piłki przez Floyda, no i jeszcze Fumble Lewisa ( tak na marginesie, to punt return, to potężny problem Pats na chwilę obecną ).Oczywiście ktoś może powiedzieć, że football to gra błędów i też będzie miał rację :).Co najbardziej podoba mi się ostatnio w grze Pats, to ciagłe blitzowanie i nieustanna presja na QB drużyny przeciwnej przy zaangażowaniu wielu zawodników. Może nie przekłada się to na ogromną ilość sacków, ale w tym akurat przypadku - Osweiler nie miał zbyt wiele czasu na podejmowanie decyzji.

Na pewno w starciu ze Steelers O-line musi zagrac o niebo lepiej, by dać odrobinę czasu dla TB12. Nie odkryję Ameryki jak powiem, że kluczem jest może nie zatrzymanie, ale zminimalizowanie zdobyczy jardowych Bella oraz Browna. Poza tym nieustanne kreowanie presji na Big Benie.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.

DexterLuthor

• Ulubiona drużyna: Saints/GB/Steelers
  • Ulubiony zawodnik: Brees/A-Rod/Bell

Post16 sty 2017, o 22:37

@ oceansizer
Najlepsza recepta na wygraną NE to powstrzymać grę dołem i górą Bell'a, szczelnie kryć Browna i wywierać presję na Big Bena.....ee łatwizna :D :D
ŻYCIE TO JEST PIĘKNA GRA JEDNEMU ZABIERZE DRUGIEMU DA

oceansizer

Post17 sty 2017, o 03:00

Słowo "zminimalizować" jest tutaj kluczowe. Z drugiej strony mógłbym powiedzieć: nie pozwolić rozszaleć się TB12 na Gillette Stadium, nie dać pograć obronie gospodarzy, a w końcu sprawić, by jakimś cudem BB zapomniał koncepcji i planu rozpracowania Steelers.....ooo to dopiero jest łatwizna :D . Nie demonizujmy, Steelers są jak najbardziej do ogrania.

michu_bronx

• Ulubiona drużyna: Giants
  • Ulubiony zawodnik: Manning Eli

Post17 sty 2017, o 09:57

Wreszcie trochę życia na forum i fajnie.

Sami mocni QB zostali co daje gwarancję podejmowania ryzyka nawet w czwartych próbach.
Co do Bella to gość po prostu jest niesamowity podoba mi się ten styl i w ogóle zobaczymy co wymyśli Bill żeby opanować ich zagrywki biegowe, to będzie uczta.
Na a drugi mecz może być niesamowity w ataku . Kibicuję trochę Atlancie w tym meczu i myślę że Ryan po przejściu Seahawks już nie pęknie a w tym sezonie gra rewelacyjnie.

Oceansizer pisałeś że NE ma problemy z punt returnem , a w stalowych biega Brown więc może być ciekawie, z drugiej strony w tych akcjach powrotnych najłatwiej o karę dla drużyny która wraca jak pokazała akcja Hestera która uziemiła Seattle.

oceansizer

Post17 sty 2017, o 10:26

Pisząc o problemach Pats z punt returnem miałem na myśli ilość fumbli po stronie NE :D . Ani Jones, który de facto swoimi wyczynami o mało co przegrałby mecz z Ravens, ani tez Lewis nie są pewni w tym elemencie ( najpierw z Texans robi TD pięknym ponad 90 jardowym biegiem, by za chwilę zrobić fumble na 20 jardzie i dać punkty przeciwnikowi ). Najpewniejszy ( czytaj: najbezpieczniejszy w tym elemencie jest Edelman ),ale nie można w koło eksploatować faceta, którego zadaniem jest przede wszystkim łapanie piłek od TB12.

Wracacając do meczu ze Steelers, to faktycznie Bell na swojej pozycji jest kosmitą. Cholernie inteligentny biegacz, który trochę przypomina mi zdrowego Charlesa ( świetny w samym biegu, jak i odbiorze piłki górą ). To własnie jego gry najbardziej się obawiam i na pewno NE będzie musiało się napocić, by go ograniczyć. Z drugiej jednak strony pamietajmy, że za NE przemawia trójgłowy potwór o nazwie - Lewis/Blount/White, których siłą jest umiejętność odnalezienia się w licznych ofensywnych schematach Patriots w zależności od potrzeby. Słabościa Steelers na chwile obecną jest tak naprawdę brak ( poza wspomianym Bellem i Brownem ) ludzi w ataku, bo chyba Rogersa, czy Jamesa jako TE nie zaliczymy do tuzów w ofensywie. W NE ludzi w ofensywie jest sporo: Hogan, Edelman, Bennett, Floyd, wyżej wspomniana trójka panów oraz wracający do zdrowia Mitchell i tu właśnie upatrywałbym atutów po stronie NE. Nie będe tez operował statystykami meczów Playoffs pomiędzy obiema ekipami, ale te sa wyraźnie na korzyść NE. Football jest nieprzewidywalny i oczywiście wszystko jest możliwe, wierzę jednak, że NE wyjdzie zwycięsko z tego starcia.

Co do starcia Packers z Falcons, to faktycznie Ryanowi należy się udział w SB, jednak kibicować będę Packers. Rok temu typowałem SB Patriots-Packers i nie trafiłem. Może tym razem mi sie uda :)

michu_bronx

Post17 sty 2017, o 10:55

Zgadzam się że więcej przemawia za Patriots, szeroki skład , więcej opcji w ataku. Ja kibicuję Steelers , których miałem okazję widzieć dwa lata temu na żywo. Co jest po ich stronie mocniejsze niż się wydawało , to DL , która wyraźnie gra lepiej pod wodzą Harrisona , który przypomina mi Ray Lewisa w ostatnim roku , który zakończył wygraniem SB.

oceansizer

Post17 sty 2017, o 11:03

To prawda DL Steelers i cała defensywa jest dużo lepsza ( Sean Davis rewelacja jak dla mnie ), niż mogło sie wydawać. Pass rushing też od kilku spotkań imponujący - bodajże 30 sacków w ostatnich 8 lub 9 grach robi wrażenie. Na pewno nie będziemy świadkami nudnego i jednostronnego spotkania :) .

kaliber

• Ulubiona drużyna: Cincinnati Bengals
  • Ulubiony zawodnik: E.Smith,T.Brady

Post17 sty 2017, o 11:16

Ogólnie dużo lepszy weekend niż poprzedni jeśli chodzi o emocje, do tego sporo postów w trakcie meczów w komentarzach na tej stronie i transmisje w eleven. Jestem rozczarowany tym, że odpadli Seahawks i Cowboys. O ile Seattle byli po prostu słabsi to Dallas powinni jednak swój mecz wygrać ale zabrakło im farta i też w sumie sami sobie winni, przespali pierwszą połowę i zabrakło im później czasu. Myślę że gdyby doszło do dogrywki dokończyli by dzieła. Mam nadzieję, że za rok wrócą jeszcze mocniejsi plus doświadczenia też będzie więcej. Green Bay złapało wiatr w żagle w 2 połowie sezonu czego mało kto się spodziewał ale czy dadzą radę Falcons? Ten mecz niestety nie będzie transmitowany w eleven. Patriots myślę, że się oszczędzali na następne mecze a ten z finałowy AFC na pewno będzie w tv. Co do szans poszczególnych druzyn to pewnie założymy wkrótce nowy temat.
Bengals nr 1! Ponadto sympatyzuję z Cowboys,Patriots,Lions,Seahawks.

michu_bronx

Post17 sty 2017, o 11:46

Niestety , pozostaje oglądanie finału NFC na gamepass , z którego rezygnuje po tym sezonie, trzeba mieć dobry internet, bardzo dobry nawet a ja takowego nie posiadam.

To co jednak potwierdza się w grach zespołowych to powtarzany setki razy slogan DOŚWIADCZENIE, ale jak pokazali chłopaki z Dallas jego brak gdzieś tam bywa decydujący. Tak było z Denver w zeszłym sezonie , Manning grał to co grał a jednak wygrali. Wydaję mi się oglądając to wszystko już tyle lat że jest coś takiego że grając obok takiego starego mistrza po prostu reszta bardziej się spina i gra lepiej. Nie zawsze to działa ale często.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL